Witam forumowiczów.
Mam następujący problem, otóż moja Corsa c14nz nie przepala paliwa czego objawem jest zapach paliwa w spalinach i wydzielanie go.
Dodam iż razem z fotografem (dzięki) sprawdiliśmy sonde lambda i jest sprawna i wtrysk - wszystko wporządku.
Mam więc pytanie czym moze to być spowodowane, i czy może to być wina głowicy ?
Zapach paliwa w spalinach (niespalone paliwo)
- fotograf
- Swój
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: [cB] Zapach paliwa w spalinach (niespalone paliwo)
dodam, że wtryskiwacz rozpyla mgiełkę i jego o-ring jest OK, lambda reaguje poprawnie i jest "żywa", mimo to przy przygazowaniu z rury widać czarny delikatny dymek i czuć zapach paliwa.
Wskazania lambdy sugerują, że jednak mieszanka jest zbyt bogata bo mimo że napięcie biegało po diodach od testera to jednak pokazywało cały czas od optymalnej do bogatej, nie schodząc wcale na ubogo
Ja bym jeszcze obstawiał czujnik temperatury wody na ECU (może warto by było wymienić) lub/i sprawdzić czy aparat zapłonowy jest dobrze ustawiony (jak będzie źle zapłon ustawiony to też może kopcić).
Wskazania lambdy sugerują, że jednak mieszanka jest zbyt bogata bo mimo że napięcie biegało po diodach od testera to jednak pokazywało cały czas od optymalnej do bogatej, nie schodząc wcale na ubogo
Ja bym jeszcze obstawiał czujnik temperatury wody na ECU (może warto by było wymienić) lub/i sprawdzić czy aparat zapłonowy jest dobrze ustawiony (jak będzie źle zapłon ustawiony to też może kopcić).
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
-
tnj86
- Nowy
Przeglądam różne strony i mam jeszcze dwie przypadłości, natomiast może to wina Zaworu par paliwa lub regulatora ciśnienia tzw. MAP SENSOR...
MAP Sensor Enhancer (Manifold Absolute). To elektroniczne urządzenie poprawia pracę sensora Absolutnego Ciśnienia Kolektora, stosowanego najczęściej w ECU (Engine Control Unit), zmniejszając konsumpcję paliwa bez modyfikacji silnika lub komputera. Ten element jest niezbędny dla optymalnej ekonomiki zużycia paliwa.
Co o tym myślicie ?
MAP Sensor Enhancer (Manifold Absolute). To elektroniczne urządzenie poprawia pracę sensora Absolutnego Ciśnienia Kolektora, stosowanego najczęściej w ECU (Engine Control Unit), zmniejszając konsumpcję paliwa bez modyfikacji silnika lub komputera. Ten element jest niezbędny dla optymalnej ekonomiki zużycia paliwa.
Co o tym myślicie ?
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
ja tez postawilbym na czujnik temp albo zaplon. map sensory psuja sie raczej dosc rzadko
-
tnj86
- Nowy
Co do zapłonu to wątpię, bo przestawiłem go przed chwilą w oryginalną pozycję i nie pali za dobrze a ten sam zapach z rury... także zapłon raczej odpada
- fotograf
- Swój
- Kontakt:
Warto by było na lampie stroboskopowej sprawdzić ten zapłon 
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
-
tnj86
- Nowy
No może fotograf przeżyje jeszcze tak jak mam bo zbliza sie czas zmian na 82 KM także może wtedy nie będzie takich spalin ;] i moze nie warto nawet teraz szukac przycyzny chociaz jest to dosc denerwujace ten zapach i zwiekszone spalanie