C14SE prosty swap?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Airbooz
Świeżak
Imię: Don
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

C14SE prosty swap?

Post autor: Airbooz »

Chopy,

Bylem niedawno u mechanika sprawdzic "kompresję" w silniku... gostek na zimnym wymierzył mi 13.2, 13.2, 13.1, 6

na ciepłym 13.8, 13.7, 13.8, 13.2

Czy to są poprawne pomiary dla tego silnika?

Można na tej podstawie osądzić jak bardzo zużyty jest silnik?

zrobione ma 205 tys km

Możecie mi doradzić który silnik nadaje się na swapa do tej corsy bez jakichś mega kosztów tak jak przy c20xe?

Co byście powiedzieli o x16xe? slyszalem ze te silniki tyle ze c16xe są zajechane, dlatego piszę o X...
Przydałoby się kilka kucy więcej ale żeby silnik pozostał serią.

a moze 18XE?
Jak to kasowo wygląda?
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Re: C14SE prosty swap?

Post autor: fotograf »

Po pierwsze uzupełnij profil bo z tematu zbyt jasno nie wynika jaki obecnie masz silnik. Jeśli to C14SE to chciał bym mieć takie wartości przy pomiarach. Sprężanie mierzy się tylko na ciepłym i z otwartą przepustnicą. Być może to 6 na na 4tym garze wynikało z błędnego pomiaru?
A bierze olej? jeśli nie to wg mnie całkiem zdrowy silnik. Najtańszym kosztem możesz zamienić dół swojego silnika na taki od X16SZ lub C16SE. Ewentualnie od pozostałych 1.6 8V. Wtedy też powinno wyjść w okolicach 100KM
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Airbooz
Świeżak

fotograf pisze:Po pierwsze uzupełnij profil bo z tematu zbyt jasno nie wynika jaki obecnie masz silnik. Jeśli to C14SE to chciał bym mieć takie wartości przy pomiarach. Sprężanie mierzy się tylko na ciepłym i z otwartą przepustnicą. Być może to 6 na na 4tym garze wynikało z błędnego pomiaru?
A bierze olej? jeśli nie to wg mnie całkiem zdrowy silnik. Najtańszym kosztem możesz zamienić dół swojego silnika na taki od X16SZ lub C16SE. Ewentualnie od pozostałych 1.6 8V. Wtedy też powinno wyjść w okolicach 100KM
Mistrzu z czym to sie wiaze i co to znaczy zamien dol silnika...
a co ze zuzyciem takiego silnika?

jestem swiezy w mechanice, ale szybko sie ucze, bo praktyka chyba najwiecej uczy.

ten pierwszy pomiar na zimnym oczywiscie otwarta przepustnica.
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

z taka wiedza nie polecam sie brac samemu za remonty silnika :-D bez urazy :)2
wg. pierwszego pomiaru wyniakalo by ze silnik do remontu ( uszkodzona glowica lub wada tloka lub poprostu pierscienie tlokowe)
wg drugiego pomiaru wynika ze silnik zdrowiutki C14SE powinien miescic sie w zakresie cisnienia sprezania miedzy 11-13 bar a u ciebie jest ponad 13.
ewentulanie mozesz skoczyc do innego mechanika i sprawdzic na innym sprzecie.

PS. wymiana dołu to wymiana bloku oraz jego bebechów( wału korbowego, korbowodów, tloków i innych dupereli) z 1.6 gora zostaje twoja.. tym samym zrobił bys UDPAGE C14SE na C16SE ok. 100PS powinno takie cos miec :)2
Jak koniecznie chcesz sie SWAPOWAC na wieksza MOC i NM za rozsadna kase to pakuj dół ( juz wiesz co) od 1.6 bo C16XE ciezko znalesc X16XE ma troszke zbednego oprzyrzadowania ale wszystko da sie ominac, a C20XE to juz wyzsza połka kasowa :-D
Airbooz
Świeżak

RotkiV o jakich kosztach teraz mówimy? Jak dla mnie ta corsa ma ciut krótką skrzynię.. Czy nie będzie się ten slinik przypadkiem zużywał szybciej przy 20% wiekszej mocy?
jakis remont powinienem przed modzeniem zrobic?

Co byśta powiedzieli na:

http://allegro.pl/item680462881_opel_as ... c16se.html

moze posluzyc jako dawca?

P.S.

Ciekawe jakie będzie spalanie po modzie. teraz 9l na sekwencji lpg 4 generacji bodajże zwie się to ESGI
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

Airbooz pisze:RotkiV o jakich kosztach teraz mówimy? Jak dla mnie ta corsa ma ciut krótką skrzynię.. Czy nie będzie się ten slinik przypadkiem zużywał szybciej przy 20% wiekszej mocy?
skrzynie mozesz sobie zmienic, o tym przeczytasz w FAQ i manualach.

silnik juz nie bedzie 1.4 tylko 1.6 , bedzie sie zuzywal nawet wolniej
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Airbooz
Świeżak

Porszak pisze:
Airbooz pisze:RotkiV o jakich kosztach teraz mówimy? Jak dla mnie ta corsa ma ciut krótką skrzynię.. Czy nie będzie się ten slinik przypadkiem zużywał szybciej przy 20% wiekszej mocy?
skrzynie mozesz sobie zmienic, o tym przeczytasz w FAQ i manualach.

silnik juz nie bedzie 1.4 tylko 1.6 , bedzie sie zuzywal nawet wolniej
Porszaku drogi...

Czyli krótko mówiąc polega to na wymianie części?
Trzeba robić jakieś szlify głowicy? rozwierty czy jak to się fachowo nazywa? W takim wypadku co zostaje z 1.4? pokrywa zaworów, wtryski, przepustnica, rozrząd do wymiany jak mniemam?

Dlaczego sądzisz że będzie się zużywał nawet wolniej?

Proszę wybaczyć mój brak wiedzy ale staram się w wolnym czasie zaglądać tutaj i czytać jak najwięcej zeby sobie kilka brakujących elementów uzupełnić...

Blok od c16se pewnie jakies 700 zl, tloki ok 400... Co jeszcze trzeba wymienic i jakie te koszta?

Staram się najpierw obrać cel, a potem brnąć do przodu, więc musze wiedziec ile uzbierac :P

Mozecie mi pomoc to obliczyc?
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

z 1.4 zostaje prawie wszystko to co pod maska.... tzn wymienic musisz jak juz pisalismy tylko blok silnika , glowica i osprzet glowicy zostaje twoj..
blok nie koniecznie musi byc od C16SE moze byc od innych 1.6
dokladnie jakie to pewnie napisze Ci FOTOGRAF :)2
kompletny blok od 1.6 powinienes kupic za kilka stowek (w zalerznosci w jakim stanie)
tak czy owak przydał by sie odrazu remont dołu, wiec nowe pierscienie tlokowe i nowe panewki, szlif cylindrów i szlif wału pozniej tylko zlozyc dotrzec i smigac okolo 100 konna corsa to w teorii.

poszukaj troche w szukajce duzoo na ten temat znajdziesz bo sporo ludzi sie tym tematem interesowało...
odwiedz tematy:
- Kruszyna
-Sebossa
- Marcina99
i mozesz tutaj troszke poczytac....
viewtopic.php?f=43&t=66400
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

no bedzie sie zuzywal wolniej bo bedzie dysponowal wieksza moca. obrazowy przyklad. kto sie zmeczy bardziej. 10 letni chlopiec pchajacy brata w wozku przez 10km czy 20 letni koles pchajacy brata w wozku przez 10km? tak samo z tym silnikiem.

jak kupujesz kompletny dol silnika (czyli blok z tym co jest w nim), wszystko co jest nad blokiem zostaje. to juz Ci wyjasnil Rotkiv. skoro nie masz poojecia o mechanice zacznij od poznania budowy i dzialania silnika spalinowego. google pelne jest opisow i obrazkow
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Airbooz
Świeżak

Dzięki misiaczki za wyrozumialość. Już biorę się za czytanie.

z tego co widze to zawory zostają, tłoki do wymiany, wał korbowy, korbowody, cylindry, blok..
Czy jeszcze cos pominalem?

zamknę się w tysiącu PLN?
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

Airbooz pisze:Dzięki misiaczki za wyrozumialość. Już biorę się za czytanie.

z tego co widze to zawory zostają, tłoki do wymiany, wał korbowy, korbowody, cylindry, blok..
Czy jeszcze cos pominalem?

zamknę się w tysiącu PLN?
zawory zostają bo i głowica zostaje....
z remontem kapitalnym silnika możesz się nie zmieścić w 1 tys.
ale możesz poszukać Bloku KOMPLETNEGO z silnika o oznaczeniu Z16SE ( corsa C, Meriva, astra G) silniki młode i przebiegi małe wiec duża szansa ze obejdzie sie bez remontu...
w twoim przypadku dochodzą koszta robocizny bo sam nie dasz rady
kruszyn1
Swój
Imię: Mateusz

Post autor: kruszyn1 »

same części do remontu dałby rade na spokojnie, pomijając tłoki oczywiści ;) ale zabraknie kasy na robocizne...
najlepiej szukać dołu z możliwością zmierzenia kompresji przed zakupem, to prawie gwarancja że kupujesz coś sprawnego...
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Airbooz
Świeżak

Mam coś takiego na allegro.

http://allegro.pl/item697104606_blok_op ... 2002r.html
Co prócz korbowodu potrzebne jeszcze?
a kolektor wydechowy? komputer?

znalazlem takiego goscia:

http://auto-mix.autogielda.pl/?strona=9
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

RotkiV pisze:możesz poszukać Bloku KOMPLETNEGO z silnika o oznaczeniu Z16SE ( corsa C, Meriva, astra G) silniki młode i przebiegi małe wiec duża szansa ze obejdzie sie bez remontu...
ten silnik akurat omijamy szerokim łukiem z tego względu że tłoki mają gładkie denka przez co stopień sprężania przy zastosowaniu głowicy z C14SE może być dla silnika zabójczy.
Moja rada - szukaj kompletnego dołu silnika (myląc dół silnika mam na myśli wszystko co jest od głowicy w dół bez osprzętu czyli blok, a w nim tłoki z korbowodami, wał, miskę olejową ze smokiem, pompę oleju - wszystko wyciągnięte z silnika na chodzie (najlepiej sprawdzonego przed zakupem), a nie kompletowanie po kawałki czyli taki korbowód, inny tłok itp.)
Wiedząc, że głowica z C14SE ma mniejszą komorę spalania niż ta z C16SE to szukał bym bloku od C16NZ - najłatwiej znaleźć, będzie też najtańszy. Młodszy ale droższy będzie blok z X16SZR. Przy bloku z C16SE/X16SZ istnieje ryzyko, że stopień sprężania wyjdzie za wysoki i wydmucha uszczelkę lub spłyną tłoki.
Inne wyjście to rozwiert Twojego obecnego bloku na 1.6 czyli potrzebny do tego będzie wał i tłoki razem z korbowodami od C16NZ/X16SZR. Rozwiert bloku, szlif wału i nadwymiarowe panewki to ok 400-500zł, następne 500zł to uszczelki, zrobienie głowicy i rozrząd wiec w 1 000zł można się zmieścić.

EDIT - co do kompa to istnieje duża szansa, że obecny komp z C14SE ogarnie silnik 1.6, jeśli nie to wydatek na nowego kompa od C16SE to ok od 40 do 150zł
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
Airbooz
Świeżak

no to co w koncu lepsze... wymienic blok z tlokami korbkami czy rozwierty, szlify?
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

jeśli masz kasę to rób rozwiert - będziesz miał silnik jak z fabryki. Jeśli nie dysponujesz odpowiednimi środkami to zostaje szukanie kompletnego dołu silnika. Ale ciężko na oko sprawdzić sam dół (patrzeć jedynie na progi na cylindrach i czy tłoki nie latają), więc to trochę jak kupowanie kota w worku.
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”