malowanie plastikow
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
- jajko288
- Świeżak
- Imię: Kamil
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
malowanie plastikow
Sa moze znawcy tematu, chcialbym pomalowac sobie kilka elementów wnetrza ale uzyskac taki efekt jak na zd. Popmalowalem panel srodkowy na czarny wysoki polysk, ale to jeszcze nie to, nie wiem czy na zd nie jest jeszcze polozony jakis bezbarwny lakier, dodajacy wlasnie taki jakby szklany efekt. Ma ktos z forumowiczów pakiet chyba steinmetz carbon gdzie panel srodkowt i przy klamkach iest wlasnie ten efekt, co widac na 1 zd. w ten zam sposób pomalowano panel srodkowy w cd gsi 2 zd. Jak to zrobic
http://img401.imageshack.us/i/p1120559edit6x4.jpg/ http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... acbddbbf72

Mazda 3 BK
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: malowanie plastikow
wydaje mi się, najpierw trzeba zmatowić platsik i pozbawic go tych charakterystycznych zagłębień, później odtłuścić i dać podkład, później baza a na końcu bezbarwny
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- fotograf
- Swój
- Kontakt:
Dodatkowo są specjalne podkłady do plastików żeby potem farba nie odchodziła płatami od malowanej powierzchni 

X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V

- RotkiV
- Swój
- Imię: Wiktor
a chcąc uzyskać efekt ,,głębi" lakieru... nakładaj kilka cienkich warstw lakieru bezbarwnego...
a jak wyschnie to przymatuj to wodnym papierem ściernym (okolo 2000 pozniej 3000) i na koniec polerka pasta polerską i powinno być ładnie
a jak wyschnie to przymatuj to wodnym papierem ściernym (okolo 2000 pozniej 3000) i na koniec polerka pasta polerską i powinno być ładnie

- jajko288
- Świeżak
WIELKIE DZIĘKI. Chłopaki. Zacząłem się zastanawiać czy może to jaki inny plastik, albo zwykły plastik wypolerowany. Pomalowane przez KOMÓRKOWEGO lakiernika. Plastiki zmatowione papierem ściernym, 2 cienkie warstwy podkładu i 3cienkie warstwy lakieru. A ten bezbarwny to jakiś specjalny, czy raczej w sklepie powinni wiedzieć. Kurcze trochę nie czuje się z ta polerką, ale jak będzie trzeba
.

Mazda 3 BK
- reaven41
- Świeżak
odgrzeje trochę temat. Malowanie plastików to zdradliwy temat. Niektóre się bardzo ciężko maluje .
Zacznijmy od tego ze trzeba plastik dobrze odtłuścić specjalnym zmywaczem lakierniczym bo plastik mógł być wcześniej plakowany. potem kupujesz włókninę ścierną taka specjalna ściereczkę do matowania, matuje dokładnie każdy zakamarek i nie zadziera plastiku jak zwykły papier ścierny . Potem znowu używasz zmywacza , dajesz cienka warstwę podkładu do plastiku czekasz aż odparuje i jedziesz cienka warstwę podkładu , jak pierwsza cienka warstwa podkładu podeschnie i nigdzie się nie zważy ani nie odparzy wtedy już można pojechać grubiej podkładem. Podkład schnie matujesz jak pod lakier suszysz i kładziesz lakier. Jak chcesz uzyskać taki efekt jak na foto dajesz lakier w bazie i kilka warstw bezbarwnego i duże znaczenie ma tu lakier bezbarwny bo nie na każdym uzyskasz taka glebie koloru.
Co do polerki to będzie potrzebna jak złapiesz śmiecie w bezbarwny myślę ze na takiej wielkości elemencie można spokojnie rozlać tak bezbarwny ze będzie jak lustro
Zacznijmy od tego ze trzeba plastik dobrze odtłuścić specjalnym zmywaczem lakierniczym bo plastik mógł być wcześniej plakowany. potem kupujesz włókninę ścierną taka specjalna ściereczkę do matowania, matuje dokładnie każdy zakamarek i nie zadziera plastiku jak zwykły papier ścierny . Potem znowu używasz zmywacza , dajesz cienka warstwę podkładu do plastiku czekasz aż odparuje i jedziesz cienka warstwę podkładu , jak pierwsza cienka warstwa podkładu podeschnie i nigdzie się nie zważy ani nie odparzy wtedy już można pojechać grubiej podkładem. Podkład schnie matujesz jak pod lakier suszysz i kładziesz lakier. Jak chcesz uzyskać taki efekt jak na foto dajesz lakier w bazie i kilka warstw bezbarwnego i duże znaczenie ma tu lakier bezbarwny bo nie na każdym uzyskasz taka glebie koloru.
Co do polerki to będzie potrzebna jak złapiesz śmiecie w bezbarwny myślę ze na takiej wielkości elemencie można spokojnie rozlać tak bezbarwny ze będzie jak lustro
Byla Astra Gsi c20ne =>jest seria calibra v6
- jajko288
- Świeżak
Plastik na konsoli środkowej tak jak pisał m&m ma fakturę którą trzeba wygładzić, i chyba ta ściereczka nie bardzo da rade to zrobić. Jak mógłbyś jeszcze napisać jaki lakier bezbarwny, bo napisałeś że nie każdy, to byłbym wdzięczny. Baza matowa czy z połyskiem? Jeszcze jedno w jaki sposób rozlać bezbarwny na plastiku, zmontować jakieś progi z papieru w miejscach w których mógłby on wypłynąć? Bardziej czuje się w szprajach niż w pędzlu.
Mazda 3 BK
- reaven41
- Świeżak
Nie matujesz papierem plastiku na równo. Dajesz podkład żeby właśnie wyrównać ta strukture na plastiku. malujesz plastik podkładem na 3 warstwy . Raz cienko czy się przyjmie a potem dwie grubsze wypełniające. matujesz podkład i wychodzi ci idealnie równa powłoka na która kładziesz bazę ( baza jest zawsze w macie ) a potem bezbarwny . Pod dużą glebie będzie dobry lakier np 4Cr. Każdy kto maluje ma swój inny ulubiony bezbarwny. Sprayem nigdy nie osiągniesz takiego efektu . Ja mam takie doświadczenie z plastikami i staram się podpowiedzieć co i jak.
Mam gdzieś książkę to zrobię sknan z artykułem na temat lakierowania plastiku może ci coś pomoże.
Pozdrawiam
Mam gdzieś książkę to zrobię sknan z artykułem na temat lakierowania plastiku może ci coś pomoże.
Pozdrawiam
- jajko288
- Świeżak
Proszę pełna PROFESKA. Kolega chyba ma ciekawe hobby? Czyżbyś interesował się modelarstwem? Przeglądałem kilka malarskich patentów modelarzy, ale nie mogłem znaleść pomocy do mojego projektu. Gdyby dało radę te skany wrzucić to bardo by mi pomogły. Ale i tak za to co do tej pory OGROMNE dzięki 

Mazda 3 BK
- reaven41
- Świeżak
No można by powiedzieć ze hobby . Po krotce trochę się nadocieralem szpachli na Vw i Kia 
Skan zrobie na dniach bo mialem tydzien wyjety z zycia .

Skan zrobie na dniach bo mialem tydzien wyjety z zycia .