Kompresja silnika C14SE

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Smalcyk
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Marcin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Kompresja silnika C14SE

Post autor: Smalcyk »

jaką kompresję powinien mieć ten silnik przy zdrowym stanie ? byłem wczoraj na hamowni i wyszlo mi 70KM i 109Mn i szukam przyczyn czemu , podejrzewam też ze przez złe kąty i złą zbieżność mógł taki wynik wyjść (zmieniłem zawieszenie na sportowe bez ustawienia kątów i zbieżności ) ale dla upewnia chcę zmierzyć kompresję silnika
było C14SE - 101 KM 120 NM
Później C14NZ -seria
Obecnie C16XE - obecnie seria :->

Pomogłem ? wciśnij pomógł :)
kruszyn1
Swój
Imię: Mateusz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Kompresja silnika C14SE

Post autor: kruszyn1 »

to jest moc na kołach czy na silniku?
masz to rozróżnione na wykresie?
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Post autor: Marcin99 »

Z tą kompresją to różnie bywa i ciężko będzie określić na jej podstawie czy to przez to uciekło 10KM. Podejrzewam, że na ciepłym silniku 13atm powinno być ok. TIS podaje dla c16se 11-14 z tego co pamiętam więc dla c14se będzie to samo ale 11 po mojemu to raczej już cienko (pomiar na ciepło ze zdjętym dolotem i gaz w podłodze) choć auto będzie jeździć w miarę normalnie. Ogólnie hamownie nie lubią opli i większość z nich wychodzi słabo ;) Moje c20ne z kompresją pod 14atm, kolektorem 4-2-1 (z c20xe) i wydechem 2cale miało coś 95KM więc wiesz :lol:
Smalcyk
Moderatorzy
Moderatorzy

Kompresja dziś zmierzona wyszło po 14 na każdym cylindrze ale co lepsze okazało się że poprzedni właściciel (handlarz) zastosował bajer tego typu ze miałem na 3 cylindrze wkręconą świece od malucha :)11 , mechanik kazał się dowiedzieć jaki jest w tym silniku wałek i wymienić na nowy ew. używany w dobrym stanie możliwe że świece z kablami + zużyte krzywki na wałku zabrały mi 12 KM ? no i mam wycięty kat. niestety taki już kupiłem ze po kacie została sama obudowa tylko
Później C14NZ -seria

Pomogłem ? wciśnij pomógł :)
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Kontakt:

Post autor: Marcin99 »

14 na każdym cylindrze to silnik zdrowy a pytanie dlaczego kazał ci wymienić wałek?
Jeśli krzywki mocno zużyte to jak najbardziej może to być powodem mniejszej mocy. Zdejmował chociaż pokrywę wałka i było widać jak na dłoni uszkodzenia? Ogólnie jeśli wałek się zapchał syfem do tego stopnia, że dostał po dupie to ja bym się zastanawiał w jakim stanie jest reszta.
Co do wałka to o taki sam będzie dość ciężko bo był montowany tylko w tym silniku i 14nv. Możesz spokojnie dać również wałek od 13s/c16se (kto wie może nawet z korzyścią dla mocy). Jak szukać oznaczeń wałków i ich parametry znajdziesz tu na forum.
O wydechach też już sporo było - brak kata potrafi czasem namieszać (lepiej wstawić w jego miejsce jakiś mały tłumik - byle nie strumienicę, od której lepsza już jest zwykła rura i dalej dwa tłumiki).

A tak w ogóle dalej podtrzymuję zdanie, że czasem wynikami z hamowni nie ma się co sugerować. Taki pomiar może i ma sens w przypadku wprowadzania zmian celem porównania przed i po. Jeśli masz wydać kupę kasy w remont silnika, który zdaje się być w dobrym stanie tylko dlatego, że na hamowni ci wyszło 12KM za mało to się zastanów dwa razy (a potem jeszcze dwa :P).
artbi2
Świeżak

Post autor: artbi2 »

Świece wiadomo - Musisz kupić nowe, kable - o sprawdzaniu niejeden post na tym forum. Wypruty katalizator mógł namieszać. Radziłbym sprawdzić resztę układu wydechowego, bo tej pojemności silniki ( nie mówię o tych wyżyłowanych do krańców możliwości) niekoniecznie lubią nieszczelności w tłumikach (minimalna utrata elastyczności) - o tym też nieraz na tym forum. Ponadto duży wpływ na pracę motoru mają inne części eksploatacyjne, jak chociażby filtr powietrza, o czym mam nadzieję że wiesz :-D . Na jakiej podstawie mechanik stwierdził zużyty wałek rozrządu - chyba nie bazował się twoim wykresem z hamowni i dlaczego w ogóle pojechałeś na hamownię - czujesz spadek mocy (70 koni w Corsie i tak powinno nieźle brykać), silnik nierówno pracuje, czy co? Jeżeli Masz jakieś takie objawy to używaj szukajki albo pytaj.
Faktycznie to masz chyba jakiś kompleks na tle tego C14SE, bo każde Twoje pytanie odnosi się do silnika :-D.
P.S.Miałeś wrzucić wykres z hamowni- na forum jest wielu użytkowników którzy powiedzą Ci, która kreska od czego jest.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, o 11:07 przez artbi2, łącznie zmieniany 1 raz.
Smalcyk
Moderatorzy
Moderatorzy

Obrazek
Później C14NZ -seria