turbo do corsy b

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
konrado666
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

turbo do corsy b

Post autor: konrado666 »

Myślę nad montażem turbosprężarki do Corsy b 1,4i z jakiegoś diesla myślę ze 1,7DT, według obliczeń doda mi to z 50 konii, bo ogólnie kumpel mi podrzucił ten pomysł, ja az tak bardzo sie na turbo nie znam, ale on chce mi pomóc to robic, bo ma sporą wiedzę. Nie wiem czy iść na taki projetkt, a jeżeli tak to czy po ukończeniu gonie rozsadzi mi to turbo silnika. Mowa o soft trubo- doładowaniu bezpiecznym dla silnika czyli 0,5 bara :twisted:
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: turbo do corsy b

Post autor: Staneq »

tak z ciekawości wg jakich obliczeń wyszło to 50 koni? :oko:
Było c14se
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

jak umiałes wyliczyc ze doda Ci to 50 PS to pewnie tez umiesz policzyc jaki wyjdzie Ci stopien sprezania bo zalazeniu SOFTturbo....
najpiejej bys zrobił jak bys dorwał kogos kto umie takie rzeczy policzyc i wtedy masz pewnosc czy bezpiecznie czy nie...
PS. C14NZ bo jesli taki silnik masz powinien wytrzymac takie soft turbo bo jest to silnik bezkolizyjny CR to: 9.4:1... ewentulanie przerobic NZ na SE ale na głowicy C16SE i mogło by to dodatkowo odprezyc silnik.... ale tak jak mowie to trzeba wszystko pomierzyc i policzyc.
dolicz sobie do tego turbo jeszcze koszt remontu silnika bo jak tego nie zrobisz to gwarantuje ze szybko sie wysra :)3
konrado666
Bez listowiec ;-)

no dobra te obliczenia rzeczywiscie podałem tak na pic, mam je gdzies wyliczone w archiwum kumpla, mam silnik C14NZ to nie bedzie jakos kosmicznie drogie, poprostu chce kupce turbosprezarke od jakiegos diesla ale nie nowke bo nowki nawet i po 1000 zł sa do tego intercooler i costam jeszcze nie pamietam co mi kumpel mowil i on mi to chce zamontowac, mowil ze poprzerabia pol silnika i nie bede mogl pozniej zalozyc gazu.
Wiem ze zamontował turbo od diesla w astre benzynie i dodało mu to ok 100 koni i silnik oraz auto minal rok i jeździ. Nie wiem dokladnie co poprzerabial ale kosmicznej kwoty nie wywalil na to poprostu na zlomie kupił sporo czesc od jakis lepszych aut nowszych i tyle.
Moge sie go spytac na czym dokladnie bedzie polegala jego przerobka procz instalacji trubosprezary i intercoolera i wam napisasc. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

100koni wiecej :0 w jakim silniku ? :pig:
i turbosprezarka nie od kazdego disla.. z tego co wiem to do benzyniaka nie mozna zakladac turba ze zmienna geometrią łopatek a takie sa najczesciej w klekotach.
pozniej musisz tyo wszystko wystroic bo nie bedzie jezdzic... a z gazem ten twoj ,,uturbiacz" sie myli, bo na LPG bedzie to nawet łatwiej wystroic. chociaz najlepyszym wyjsciem jest sekwencja do wynalazkow turbo.
a koszta zdradził ci jakie są ? :pig:
Awatar użytkownika
pajak2444
Świeżak

Post autor: pajak2444 »

Dopiero najnowsze diesle mają kierownice strugi powietrza
+100km to tylko w przypadku doładowania 1Bar+ i zasilania wielopunktowym wtryskiem- zmiana wtrysków niezbędna
+100km to morderstwo dla sprzęgła- wytrzyma może 10 startów i zacznie się ślizgać jak szalone

Do zestawu turbo potrzebujesz:

Modyfikowany KOLEKTOR wydechowy
Turbo
przewody smarowania turbiny i spust oleju
szybka modyfikacja miski oleju
orurowanie : przepływka - turbo , turbo - intercooler - kolektor ssący
modyfikacja wydechu
Modyfikacja wtryski i ECU
pompa paliwa z wielopunkta(większa wydajność)
blow off wskazany

Koszt modyfikacji 2000zl minimum.

Przy CR: 9,4:1 soft turbo jest ok
Biorąc pod uwagę, że C14NZ ma 60km, to po montażu turbo będzie z 90km jeśli wtrysk wydoli
konrado666
Bez listowiec ;-)

napisałes mi o doładowania 1 bar, ale chyba na wstepie napisałem ze chce 0,5 bar wiem ze 1,0 bar zabił by mi silnik, ale czytajcie dokladnie moje pytanie, trubina ma regulacje cisnienie doladowania i ustawie na 0,5bar i chce zrobic +60 KM a nie plus 100 KM
Smalcyk
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Marcin

Post autor: Smalcyk »

nie uzyskasz takiego przyrostu mocy na 0,5 bara uważam że i takie ciśnienie zabije ci silnik 0,3 Bara to max bez zakuwania tak mi się wydaje

czy do c14se też można zrobić takowy myk ? że turbo od diesla ? da się np od isuzu co bylo w corsach montowane ?
było C14SE - 101 KM 120 NM
Później C14NZ -seria
Obecnie C16XE - obecnie seria :->

Pomogłem ? wciśnij pomógł :)
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

"kierownice" w turbinie nie kieruja powietrza tylko spaliny, wlasnie dlatego ze sa w turbinie a nie w sprezarce. za 2000pln to mozna sobie z tego 1.4 zrobic 1.6 jak sie dobrze czesci poszuka i efekt bedzie ten sam,a klopotow 10x mniej
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
G4lu5
Nowy
Podziękował;: 1 raz

Post autor: G4lu5 »

Fajnie by było gdyby ten temat się dalej rozwinął i wypowiedzieli się może Ci co coś takiego robili badź widzieli bądź wiedzą jak to zrobić :oko: ja mam pytanko jaka turbina (jeśli można w ogole) od diesla by się nadawała? i co wtedy z przepływką jak ją obejść w moim przypadku przy c16sei?
konrado666
Bez listowiec ;-)

0,5 nie zabije mi silnika, tłumacze, ze kumpel ma w astre turbine od jakiegoś diesla z doładowaniem 0,5 bara i silnik działa z poł roku i nic sie ni dzieje, no oleju żre wiecej no ale to normalne. Myśle żeby zrobić taki projekt, ale boję się trochę o ten silnik choć kolega zapewnia mnie, że nic mu się nie stanie.
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój

najpopularnijsza turbinka do takich modów czesto uzywana przez centomaniakow to Garett T3/T4 ktorego jest dosc sporo... pytanie tylko czy jest sens wkladanie czegos czego jest sie nie pewnym ? koszt regeneracji to kolejny minimum 1 tysiak. kolektor tez trzeba samemu wydumke robic bo gotowizny nie ma.
wg. mnie robic turbo w 8v chcac zmiescic sie w kwocie okolo 2tys. to pomysł z du** bedzie bardzooo awaryjne auto. to juz lepiej majac 1.4 zrobic 1.6 albo isc nawet w C20NE ktore kosztuje malo i jest w czym wybierac a i czesci do tego bardzo tanie.... i ewentulanie jak mocy malo to NE turbic.. tak mozna w kolko

ktos pisał cos o przepływce... ale po co ? skoro NZ jest na MAP sensorze... no chyba ze przy turbo jest konieczna konwersja na MAF.

jak silnik zabijesz to c14nz kosztuje smiesznie malo.. ja dobry silnik kupilem za 450 zl :-D
koszta spore i nie da sie tego zrobic dobrze mieszac sie w 4 tys.
Awatar użytkownika
G4lu5
Nowy
Podziękował;: 1 raz

Post autor: G4lu5 »

Viktor ok NZ jest na map sensorze ale moje sei nie jest.

Konrado666 trochę się mieszasz w tym co piszesz najpierw że kolega wsadził do astry i ma 100km wiecej z czego z doładowania 0,5 bara? :pig: i wczesniej pisałeś że jeździ rok i nic nie jest a teraz pół, a w następnym poście napiszesz, że jeszcze nie jeździ :pig: koszta nowego silnika nie są duże myślę że skoro kolega twój się na tym zna to czemu tego nie zrobić. 0,5 bara to małe doładowanie więc myślę że nic się nie powinno stać i może obejdzie się bez zmiany wtrysków chociaż to nigdy niewiadomo. Więc kolego działaj rób zdjęcia i pokaż, że można cos takiego zrobić :oko:
Smalcyk
Moderatorzy
Moderatorzy

konrado666 pisze:0,5 nie zabije mi silnika, tłumacze, ze kumpel ma w astre turbine od jakiegoś diesla z doładowaniem 0,5 bara i silnik działa z poł roku i nic sie ni dzieje, no oleju żre wiecej no ale to normalne. Myśle żeby zrobić taki projekt, ale boję się trochę o ten silnik choć kolega zapewnia mnie, że nic mu się nie stanie.

to ciekawe i na 0,5 bara uzyskał przyrost 100KM ? wcześniej pisałeś że kolega jeździ już rok a teraz że pól zdecyduj się
Później C14NZ -seria

Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

ja bym wogóle turbo od diesla nie zakładał do benzyny, bo benzynowe silniki mają wyższe EGT, do którego nie są przystosowane turbosprężarki z diesla. Działa to ale niezbyt długo, bo za wysokie dla turbo EGT zabija uszczelnienia
Awatar użytkownika
Fifo
Swój
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

RotkiV pisze:najpopularnijsza turbinka do takich modów czesto uzywana przez centomaniakow to Garett T3/T4
Ta sprezarka to hybryda rozmiarów niemalze silnika w CC/SC, o ile w takim Cienkim nie siedza 2 litry pojemności to nie wiem czy w ogóle udałoby się ja tak napędzić żeby podała jakies sensowne ciśnienie doładowania. A nawet jezeli juz by się tak zdazyo to po jednym dmuchnięciu, głowicy trzebaby było szukac na księzycu. Przez centomaniaków to akurat dośc częśto używana jest sprezarka z Audi S4 ew RS4 (2.7 bi turbo), z tym, ze jedną z dwóch tam zamontowanych. Nie sa one jakies wielkie i w silniku 1.2 8V Fiata całkiem dobrze dają rade

Podejście do tematu uturbienia auta w ogóle z dupy strony....a tekst o koledze, który dmucha 0,5 bara i ma +100KM z jakiejś niewaidomej sprezarki od diesla ze złomu połozył mnie na łopatki :lol:
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
kruszyn1
Swój
Imię: Mateusz

Post autor: kruszyn1 »

konrado666 pisze:Wiem ze zamontował turbo od diesla w astre benzynie i dodało mu to ok 100 koni
czy nikt nie widzi że dało mu to 100 koni finalnie, a nie plus 100 koni?
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Smalcyk
Moderatorzy
Moderatorzy

Kruszyn tam wyraźnie jest napisane że dodało mu to 100 koni
konrado666 pisze:Wiem ze zamontował turbo od diesla w astre benzynie i dodało mu to ok 100 koni
Później C14NZ -seria

Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

poza tym turbo z diesla dmucha mocno z dolu czego w tych silnikach raczej nikt by nie chcial. chyba ze sie myle i mozna w tak malej sprezarce sterowac doladowaniem w taki sposob, zeby nie osiagalo max wartosci na tak niskich obr jak to ma miejsce w dieslu.
uturbianie takiego silnika to sztuka dla sztuki kiedy do wyboru ma sie tak wiele przetartych szlakow jak w przypadku corsy B
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
pajak2444
Świeżak

Post autor: pajak2444 »

Turbiny z diesla są ok, ja są jeszcze chłodzone wodą, to już całkiem niema problemu z uszczelniaczami.
T3/T4 to w 1.8l nissanie dawała bara dopiero przy 4500obr., do małych silników to jakieś nieporozumienie.
Jeśli juz to T25 albo jakaś T20
]
Porszak mój błąd, myślałem o wydechu a napisałem o dolocie

Konrado czytaj ze zrozumieniem.
+60km to +100% mocy, taki przyrost uzyska się dopiero przy doładowaniach 1Bar+
Paliwa na seryjnym wtrysku nie wystarczy nawet na 80km !!!! Już nie mówiąc o wydolności pompy paliwa.
Awatar użytkownika
szczygielek
Świeżak
Kontakt:

Post autor: szczygielek »

Co z tego tematu wynikło?
Niech kolega z astry ma nawet te +100koni :pig:
Niech korby latają,tłoki spływają a stuk niech tuleje rozpierdzieli.
Tak czy inaczej,jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział,a jak tfu,tfu,tfu coś sie stanie to jak masz do mnie w miarę blisko to poukładamy jakiegoś NZ-a za dwie stówki w dobry stanie. :-D
W planach....
CB c20ne supercharger
110KW +++
Na chwilę obecną c20ne + sterowanie c12nz :)
Nie znam się na diwajsach typu:
żarówki,lampki,breloczki,uchwyciki,pierdołki,guziczki i takie tam....najlepsze rozwiązanie to sprawdzone rozwiązanie ;)
konrado666
Bez listowiec ;-)

Oja no nie wiem dokladnie ile juz jeździ z tym turbem w aucie, ale chyba i tak zrezygnuje z tego bo narazie bida, aczkolwiek jak bede miał kase to pomysle i wtedy "obale mit" z tym turbem jezeli mi zdechnie silnik no to wiekszosc miala racje a jezeli nie zdechnie to bede sobie jeździł i was o tym poinformuje. Do uslyszenia. Pozdrawiam
sawa
Bez listowiec ;-)
Imię: Andrzej

Post autor: sawa »

Z tego co wiem to gość z forum uturbił Kadetta 1.6 macie link tam wszystko jest opisane wystarczy poszukać a odpowiedź sama się znajdzie :oko: :oko: hehe
viewtopic.php?f=53&t=67451

Pozdrawiam Sawa :grin: :grin:
Awatar użytkownika
szczygielek
Świeżak
Kontakt:

sawa pisze:Z tego co wiem to gość z forum uturbił Kadetta 1.6 macie link tam wszystko jest opisane wystarczy poszukać a odpowiedź sama się znajdzie :oko: :oko: hehe
viewtopic.php?f=53&t=67451

Pozdrawiam Sawa :grin: :grin:

:-D Fakt jeździ.,.,.albo już jeździł.
ale był na pewno poskładany na turbince od forda probee.
Faktycznie dawał rade na 0,5bar bo miałem okazję się nim przejechać :-D
Coś tam mieli kombinować na większym doładowaniu i nie wiem co dalej.
Ale lubię takie projekty i podołały chłopaki. :pig:
W planach....
CB c20ne supercharger
110KW +++
żarówki,lampki,breloczki,uchwyciki,pierdołki,guziczki i takie tam....najlepsze rozwiązanie to sprawdzone rozwiązanie ;)
sawa
Bez listowiec ;-)

Może ja założę u siebie turbo zobaczę mam okazję kupić turbo z osprzętem z Probe 2.2 Turbo :-D :-D :-D
Tylko muszę z zagranicy wrócić :( :( Ale jak coś dam znać na forum 8) 8)
Wszystko się wyjaśni w piątek ;);)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2010, o 03:06 przez sawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fifo
Swój
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

sawa pisze:... zobaczę mama kozie kupić ...
o co kaman??? :zakrecony:
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
sawa
Bez listowiec ;-)

Sory głupia pomyłka :)11 :)11
konrado666
Bez listowiec ;-)

No właśnie o tak uturbianiu mówiłem, to każdy mnie jeździe ze nie da rady hehehe. Po zimie jakoś zabiore sie za robione tego w mojej corsie. Pozdro
Awatar użytkownika
szczygielek
Świeżak
Kontakt:

konrado666 pisze:No właśnie o tak uturbianiu mówiłem, to każdy mnie jeździe ze nie da rady hehehe. Po zimie jakoś zabiore sie za robione tego w mojej corsie. Pozdro
:)2 powodzenia w modach :-D
W planach....
CB c20ne supercharger
110KW +++
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Post autor: fotograf »

[quote="RotkiV"
PS. C14NZ bo jesli taki silnik masz powinien wytrzymac takie soft turbo bo jest to silnik bezkolizyjny [/quote]

A ja myślałem, że to raczej silnik kolizyjny :zakrecony:

Co do LPG to będziesz mógł założyć, ale ze specjalnym parownikiem pod Turbo, bo zwykłe działają na zasadzie wysysania lotnego gazu z parownika przez podciśnienie, którego przy Turbo próżno będzie szukać w dolocie :-D

Były foty Corsy B z C14NZ uturbinym na forum, a w GSi klubie było C16NZ z turbo, wystarczy poszukać :oko:
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”