CB Dymi i pali olej silnik C16XE długo leżał
- maxbercik
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
CB Dymi i pali olej silnik C16XE długo leżał
Witam wszystkich.
Wiem że na forum piszą na ten temat rożne rzeczy ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem silnik C16XE chodzi bardzo dobrze nic nie stuka równo mocny jest itd..
Ostatnio zauważyłem ze po prze gazowaniu bardzo kopci i czuć jakby olejem (Niby biały dym w mrozie ciężko zaobserwować) oczywiście olej znika w niesamowitych ilościach co jest powodem pierścienie?
Podkreślam ze sinik co potem sie dowiedziałem długo leżał może nawet rok czy nie zastały sie mu pierscienie i
czy da się coś z tym zrobić bez jakiejś większej ingerencji przynajmniej na razie?
Wiem że na forum piszą na ten temat rożne rzeczy ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem silnik C16XE chodzi bardzo dobrze nic nie stuka równo mocny jest itd..
Ostatnio zauważyłem ze po prze gazowaniu bardzo kopci i czuć jakby olejem (Niby biały dym w mrozie ciężko zaobserwować) oczywiście olej znika w niesamowitych ilościach co jest powodem pierścienie?
Podkreślam ze sinik co potem sie dowiedziałem długo leżał może nawet rok czy nie zastały sie mu pierscienie i
czy da się coś z tym zrobić bez jakiejś większej ingerencji przynajmniej na razie?
-
kruszyn1
- Swój
- Imię: Mateusz
Re: CB Dymi i pali olej silnik C16XE długo leżał
bez ingerencji to conajwyżej motodoktorem zalać 
zmierz kompresje, jesli jest słaba to próba olejowa i będziesz wiedział na czym stoisz, jeśli dół silnika to trzeba rozebrać i obejrzeć pierścienie, tłoki...
zmierz kompresje, jesli jest słaba to próba olejowa i będziesz wiedział na czym stoisz, jeśli dół silnika to trzeba rozebrać i obejrzeć pierścienie, tłoki...
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
- Fifo
- Swój
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Pierścienie olejowe powiedziały "do widzenia"
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
- STELMI
- Moderatorzy

- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
pierścienie/uszczelniacze zaworowe/zjechane tuleje w bloku, bez rozbiórki i konkretnego remontu się nie dowiesz.
- kamil_gee
- Świeżak
po prostu kupiles gowno
najbidniej uszczelniacze ktore kosztuja po 2-3zl za szt, mozna je wymienic bez zdejmowania glowicy, wyciagajac walki, ale prawdopodobnie silnik padaka, czyli uklad tlok-cylinder sie konczy
korzystajac z okazji, jakbys chcial mam czesci do tego silnika :p
- maxbercik
- Świeżak
Sprawdzę kompresje i może się coś wyjaśni jeśli chodzi o części to jak już kupie to raczej nowe chyba ze
kamil_gee masz nowe??
Ps tak przy okazji przepływke potrzebuje
Podobno zalanie naftą cylindrów może pomóc w zapieczonych pierscieniach, a nie wydaje wam się ze jak by tłoki czy pierścienie były już bardzo wykończone to by nie miał specjalnie mocy??
Parę ludzi na forum co czytałem robili wymiany uszczelniaczy itd i nic im to nie dało dopiero pierścienie niektórym pomogły a z drugiej strony skoro by to wszystko było szajs to czy by tak cicho pracował??
Miałem x14xe klepał jak diesel ciśnienie pospadało zesłabł olej wyciskało nawet korkiem a takich przepałów
oleju nie miał i to mnie zastanawia w czym myk. Oczywiście nie twierdze ze ten silnik jest idealny ale idealnie pracuje wiec o co tu chodzi ;/ Fifo toja diagnoza mi wydaje się być bardzo logiczna
Dam znać jak sprawdzę kompresje.
A WIEC!!
Kompresja sprawdzona i najciekawsze jest to ze mechanik zanim cokolwiek powiedział podrapał się po głowie i powiedział ze to niemożliwe on ma diesla i ma 18 a tu zegar mu zamknęło dobiło do 20 na każdym cylindrze i co wy na to??
kamil_gee masz nowe??
Ps tak przy okazji przepływke potrzebuje
Podobno zalanie naftą cylindrów może pomóc w zapieczonych pierscieniach, a nie wydaje wam się ze jak by tłoki czy pierścienie były już bardzo wykończone to by nie miał specjalnie mocy??
Parę ludzi na forum co czytałem robili wymiany uszczelniaczy itd i nic im to nie dało dopiero pierścienie niektórym pomogły a z drugiej strony skoro by to wszystko było szajs to czy by tak cicho pracował??
Miałem x14xe klepał jak diesel ciśnienie pospadało zesłabł olej wyciskało nawet korkiem a takich przepałów
oleju nie miał i to mnie zastanawia w czym myk. Oczywiście nie twierdze ze ten silnik jest idealny ale idealnie pracuje wiec o co tu chodzi ;/ Fifo toja diagnoza mi wydaje się być bardzo logiczna
Dam znać jak sprawdzę kompresje.
A WIEC!!
Kompresja sprawdzona i najciekawsze jest to ze mechanik zanim cokolwiek powiedział podrapał się po głowie i powiedział ze to niemożliwe on ma diesla i ma 18 a tu zegar mu zamknęło dobiło do 20 na każdym cylindrze i co wy na to??
- STELMI
- Moderatorzy

- Kontakt:
zmień mechanika, bo ma popsuty manometr. Nie wierzę w 20 bez spalania stukowego.
Naftą się zalewa po zdjęciu głowicy w celu sprawdzenia szczelności pierścień/cylinder i jeżeli naftę wciąga w dół silnika to znaczy, ze jest luz pomiędzy pierścieniem a cylindrem, a nie, że to na jakieś zapieczenia pomaga, bo jakbyś miał zapieczone to mogły by pęknąć przy 1 odpalaniu. Teraz już na pewno nie są zapieczone.
Naftą się zalewa po zdjęciu głowicy w celu sprawdzenia szczelności pierścień/cylinder i jeżeli naftę wciąga w dół silnika to znaczy, ze jest luz pomiędzy pierścieniem a cylindrem, a nie, że to na jakieś zapieczenia pomaga, bo jakbyś miał zapieczone to mogły by pęknąć przy 1 odpalaniu. Teraz już na pewno nie są zapieczone.
- maxbercik
- Świeżak
Wiem ze to bardzo dziwne ale gościu tez oczy robił możne myk jest w tym ze jest bardzo dużo nagaru w komorze i na tłokach bo na świecach było dużo może dlatego takie ciśnienie albo ten silnik jest jakiś kombinowany mocno splanowana głowica czy cus nie wiem gościu powiedział ze bym trochę pojeździł i zobaczył
czy będzie się poprawiać bo auta po dachowaniu kopcą nawet z miesiąc a kto wie jak ten silnik leżał.
Ale to co sądźcie teraz o tym dymieniu czyżby od strony zaworów olej zasysał??
czy będzie się poprawiać bo auta po dachowaniu kopcą nawet z miesiąc a kto wie jak ten silnik leżał.
Ale to co sądźcie teraz o tym dymieniu czyżby od strony zaworów olej zasysał??
- Fifo
- Swój
- Kontakt:
Jak pisałem wyzej padły Ci pierścienie olejowe.
Jak pisałeś puszcza chmure dymu przy przegazowaniu. Prawdopodobnie, od tego, ze silnik długo lezał zapiekły się pierścienie, dziwnym trafem tylko olejowe. Niemniej jednak nie jest to niemozliwe bo juz się z czymś takim spotkałem. Stąd auto ma moc bo kompresyjne trzymaja i auto ma kompresje, ale olej na "litry" dostaje sie do komory spalania, stad dymienie, stad nagar na świecach i stad może byc zwiekszona kompresja. Tak czy siak dół silnika do rozebrania.
Jak pisałeś puszcza chmure dymu przy przegazowaniu. Prawdopodobnie, od tego, ze silnik długo lezał zapiekły się pierścienie, dziwnym trafem tylko olejowe. Niemniej jednak nie jest to niemozliwe bo juz się z czymś takim spotkałem. Stąd auto ma moc bo kompresyjne trzymaja i auto ma kompresje, ale olej na "litry" dostaje sie do komory spalania, stad dymienie, stad nagar na świecach i stad może byc zwiekszona kompresja. Tak czy siak dół silnika do rozebrania.
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
- G4lu5
- Nowy
- Podziękował;: 1 raz
Najprawdopodobniej będzię jak napisał fifo. W moim przypadku auto smigało bardzo dobrze aż dziwne bo bo zmierzeniu kompresji jeden tłok był rozsypany i stad brało dużo oleju. Sprawdź czy nie masz czasem oleju też na filtrze powietrza w moim przypadku tak było i mozesz też na odpalonym silniku odkręcić korek od wlewu oleju jeśli dmucha to pierścionki padły a jeśli nie to widocznie padły tylko pierścienie olejowe jak pisał fifo. A najlepiej zmierz prawidlowo kompresje na innym manometrze.
- kamil_gee
- Świeżak
ja mam uzywane, jak chcesz kupic nowe no to kapitalka szykuj sie na 2 tys zl bo juz wypadaloby wszystko robic. pierdolnij gosciowi na ryj ten silnik, jak dawal gwarancje rozruchowa to niech zabiera to padlo
- Fifo
- Swój
- Kontakt:
co masz używane...pierścienie? :0kamil_gee pisze:ja mam uzywane
nawet wiecej, za 2 tyś to będzie taki remont, jakby go nie było.kamil_gee pisze: no to kapitalka szykuj sie na 2 tys zl bo juz wypadaloby wszystko robic
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com
- maxbercik
- Świeżak
Hmm... to tak jak bym wymienił pierścienie uszczelniacze no bo zawory niby trzymają.
Aha gdzieś kiedyś wyczytałem ze C16XE ma natrysk oleju na denka tłoka prawda to??? bo jak tak to może w tym problem?
Aha gdzieś kiedyś wyczytałem ze C16XE ma natrysk oleju na denka tłoka prawda to??? bo jak tak to może w tym problem?
- kamil_gee
- Świeżak
Mam caly silnik uzywany do sprzedania na czesci...Fifo pisze:co masz używane...pierścienie? :0kamil_gee pisze:ja mam uzywane
nawet wiecej, za 2 tyś to będzie taki remont, jakby go nie było.kamil_gee pisze: no to kapitalka szykuj sie na 2 tys zl bo juz wypadaloby wszystko robic
- maxbercik
- Świeżak
Nie dzięki dopiero co kupiłem nie potrzebuje następnego do remontu.
Kurcze na razie nie mam za bardzo kasy na cokolwiek spróbuje go na razie rozjeździć a potem wymienię uszczelniacze i sprawdzę pierścienie jak to rozbiorę.
Wiecie jaki jest koszt takiej małej reanimacji tzn:
uszczelniacze, uszczelka głowicy i jakaś pasta do doszlifowania zaworów
aha i jest w tym silniku w końcu natrysk oleju na denka tłoka?
Kurcze na razie nie mam za bardzo kasy na cokolwiek spróbuje go na razie rozjeździć a potem wymienię uszczelniacze i sprawdzę pierścienie jak to rozbiorę.
Wiecie jaki jest koszt takiej małej reanimacji tzn:
uszczelniacze, uszczelka głowicy i jakaś pasta do doszlifowania zaworów
aha i jest w tym silniku w końcu natrysk oleju na denka tłoka?
- Marcin99
- Nowy
- Kontakt:
Kolego miałem dokładnie to samo, kupiłem bardzo ładny silnik z16se - głowicę zrzuciłem i cylindry ideał, nagaru prawie nie było. Zadowolony złożyłem do kupy (z głową od c16se po sprawdzeniu) i kicha kopci jak skurczybyk. Po zrzuceniu głowy okazało się, że uszczelniacze pozrywane - wymiana, skręcenie i dalej to samo. Rozebrałem dół i uszczelniające trzymał elegancko a olejowe były tak zapieczone, że dopiero udało mi się je zdjąć z tłoków po 24g moczenia w benzynie.
Wymieniłem wszystkie pierścienie i panewki korbowe (koszt w sumie nie wielki bo za części dałem coś ok 300zł w sumie tam jeszcze z jakimiś pierdołami - ale oczywiście wszystko zależy gdzie kupujesz) i po kłopocie
Przed wymianą silnik jechał na prawdę fajnie tylko czasem coś szarpało, olej znikał zastraszająco, zasłona dymna po przegazowaniu to był dla mnie szok.
Podsumowując mój kolega mechanik pojechał, że jeśli nawet nie ma uszczelniaczy (np. są tak stare i twarde, że i tak nic nie zbierają) to nigdy w życiu tak nie kopcił żaden samochód, który do niego przyjechał i kazał mi wyjąć tłoki
.
Jeśli chodzi o koszt uszczelniaczy to są grosze bo do 8v to jakieś 5zł czyli u ciebie x2. Za splanowanie głowy, dotarcie zaworków i sprawdzenie szczelności płaszcza wodnego dałem jakieś 110zł w zakładzie więc nie chciałoby mi się bawić w docieranie.
Jazda na takim silniku jest potencjalnie niebezpieczna, zobacz co się pod korkiem robi (taka czarna maź) - jak to pozatyka kanały olejowe w bloku to pozamiatane - nie będzie nawet czego remontować.
APELUJĘ do wszystkich nowych, którzy rozważają swap - jeśli kupujecie silnik który stał jakiś czas koniecznie go porozkręcajcie bo potem może się okazać, że koszty remontu będą większe.
Wymieniłem wszystkie pierścienie i panewki korbowe (koszt w sumie nie wielki bo za części dałem coś ok 300zł w sumie tam jeszcze z jakimiś pierdołami - ale oczywiście wszystko zależy gdzie kupujesz) i po kłopocie
Przed wymianą silnik jechał na prawdę fajnie tylko czasem coś szarpało, olej znikał zastraszająco, zasłona dymna po przegazowaniu to był dla mnie szok.
Podsumowując mój kolega mechanik pojechał, że jeśli nawet nie ma uszczelniaczy (np. są tak stare i twarde, że i tak nic nie zbierają) to nigdy w życiu tak nie kopcił żaden samochód, który do niego przyjechał i kazał mi wyjąć tłoki
Jeśli chodzi o koszt uszczelniaczy to są grosze bo do 8v to jakieś 5zł czyli u ciebie x2. Za splanowanie głowy, dotarcie zaworków i sprawdzenie szczelności płaszcza wodnego dałem jakieś 110zł w zakładzie więc nie chciałoby mi się bawić w docieranie.
Jazda na takim silniku jest potencjalnie niebezpieczna, zobacz co się pod korkiem robi (taka czarna maź) - jak to pozatyka kanały olejowe w bloku to pozamiatane - nie będzie nawet czego remontować.
APELUJĘ do wszystkich nowych, którzy rozważają swap - jeśli kupujecie silnik który stał jakiś czas koniecznie go porozkręcajcie bo potem może się okazać, że koszty remontu będą większe.
- maxbercik
- Świeżak
Kolego Marcin99 wielkie dzięki za info ja właśnie będę w ten weekend rozbierał głowice i przy okazji sprawdzę tłoki i pierścienie. Z tego co piszesz wnioskuje ze u mnie może być dokładnie to samo, dam znać w poniedziałek co znalazłem.
Ps Oleju pali jakiś 1 litr na 100km :0
Uszczelniacze wymienione zobaczymy ile teraz spali podkreślam ze zawory dolotowe były całe mokre z oleju od góry.
Ps Oleju pali jakiś 1 litr na 100km :0
Uszczelniacze wymienione zobaczymy ile teraz spali podkreślam ze zawory dolotowe były całe mokre z oleju od góry.
- Porszak
- Support Team Leader

- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
- maxbercik
- Świeżak
Kurcze niestety pierścienie do wymiany też będą spalanie spadło o połowę ok 0,5l na 100km ;/ muszę się tak trochę pomęczyć żeby kasę nazbierać w sklepie powiedzieli mi 70zł za tłok tylko jakie nominalne czy pierwsza wymiana?
podkreślam ze cylinder wyglądał bardzo dobrze progów nie ma.
podkreślam ze cylinder wyglądał bardzo dobrze progów nie ma.
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
poszukaj podobnych tematow na forum i poczytaj. ogolnie to samych pierscienie nie powinno sie wymieniac. jesli chcesz kupic same pierscienie to zmierz cylinder bo nie masz pewnosci ze juz przed Toba ktos remontu nie robil. najlepiej byloby chociaz przehonowac cylindry pod nowe pierscienie
- maxbercik
- Świeżak
Spoko tylko nie wiem co masz na myśli "przehonowac " ?Porszak pisze:poszukaj podobnych tematow na forum i poczytaj. ogolnie to samych pierscienie nie powinno sie wymieniac. jesli chcesz kupic same pierscienie to zmierz cylinder bo nie masz pewnosci ze juz przed Toba ktos remontu nie robil. najlepiej byloby chociaz przehonowac cylindry pod nowe pierscienie
Wiem że się cylindry mierzy tylko powiedzcie mi jak to fachowo zrobić tzn np gdzie zmierzyć u góry na dole i ewentualnie czym suwmiarką czy jest coś specjalnego do takich rzeczy??
Powiedzcie mi czy cena 70zł za pierścienie na tłok to dużo czy spoko cena??
- corsarz
- Swój
- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
!markos ale napisz jak to coś się nazywa, albo daj tego czegoś zdjęcie bo sam jestem ciekaw,a jak wpisuje w google "takie coś do mierzenia cylindrów" to nic ciekawego nie znajduje
komplet pierścieni kosztuje mniej więcej od 220zł wzwyż
komplet pierścieni kosztuje mniej więcej od 220zł wzwyż
- corsarz
- Swój
- Kontakt:
nie żartowałem, akurat nie wiedziałem tego, jak pewnie wielu innych rzeczy, dlatego pytam, bo chce się dowiedzieć. Oczywiście dla czystej ciekawości, bo nie mam zamiaru nabywać ani używać tego, gdybym musiał już robić szlif cylindrów to napewno oddałbym silnik w ręce kogoś kto ma do tego odpowiedni sprzęt i doświadczenie.
- STELMI
- Moderatorzy

- Kontakt:
nie używa się suwmiarki jak już kiedyś pisałem z kilku powodów:
1. Nigdy nie masz 100% pewności, że masz ją osadzoną na najbardziej oddalonym miejscu otworu
2. Suwmiarką nie sprawdzisz owalizacji cylindra, a to jest bardzo istotny parametr wpływający bezpośrednio na klasyfikację silnika czy się nadaje do wymiany pierścieni czy tłoków z pierścieniami na nadwymiarowe
3. Suwmiarką nie zmierzysz czy tuleje w cylindrach nie są stożkiem
1. Nigdy nie masz 100% pewności, że masz ją osadzoną na najbardziej oddalonym miejscu otworu
2. Suwmiarką nie sprawdzisz owalizacji cylindra, a to jest bardzo istotny parametr wpływający bezpośrednio na klasyfikację silnika czy się nadaje do wymiany pierścieni czy tłoków z pierścieniami na nadwymiarowe
3. Suwmiarką nie zmierzysz czy tuleje w cylindrach nie są stożkiem
- corsarz
- Swój
- Kontakt:
ok, już wiem jak to wygląda i na jakiej zasadzie działa, a powiedzcie którą się raczej stosuje dwu- czy trzypunktową, i która jest lepsza?
- maxbercik
- Świeżak
To powiedzcie mi co mam robić żeby to jakoś zreanimować i jak najtańszym kosztem a żeby było ok i ile kasy musze zainwestowac i w co??
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
te 2 rzeczy nie ida niestety w parzemaxbercik pisze:jak najtańszym kosztem a żeby było ok