filtr sportowy

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
bobi
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

filtr sportowy

Post autor: bobi »

chodzi mi o filtr sportowy wkład czy ma to jakiś sens zakładania jeżeli tak to podajcie mi namiary gdzie kupić to jest silnik c14se dzięki
Awatar użytkownika
corsarz
Swój
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Re: filtr sportowy

Post autor: corsarz »

jeżeli zależy Ci tylko na dźwięku to po nawiercaj poprostu puchę. możesz ewentualnie kupić sportową wkładkę filtra K&N, bo wsadzanie pseudo stożka za 30zł do seryjnego auta mija się z celem
bobi
Świeżak

Post autor: bobi »

nie stożka nie chcę właśnie myślałem nad wkładką dzięki za odpowiedz
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

wkladka tez nie ma sensu
a kupic ja mozna w internecie :pig:
Obrazek
Awatar użytkownika
corsarz
Swój
Kontakt:

a właśnie, tak btw to czy przy zrobionym całym dolocie, założenie stożka, podnosi moment czy moc? gdzieś czytałem że tylko moment, ale chce się upewnić
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

nalezaloby zaczac od tego, ze nie rozumiesz zaleznosci miedzy momentem, a moca :zakrecony:
oraz raczej nie podnosi niczego :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
corsarz
Swój
Kontakt:

w takim razie mi wytłumacz, albo daj jakiegoś linka do lektury, żebym mógł się dokształcić
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Obrazek
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Nie podnosi momentu. Ale odpowiednio skrojony dolot plus wydech potrafi przenieść max moment na wyższe obroty co daje wiekszą moc. Niestety przeważnie kosztem sporej utraty momentu na niskich-średnich obrotach. Efekt dolotem i wydechem możesz sobie regulować czy ma ciągnąc od dołu mocno a słabiej przy wysokich obrotach czy odwrotnie czy raczej równomiernie.

PS Silniki w F1 mają mają moment maxymalny porównywalny z nowoczesnymi silnikami. Tylko że w F1 silnik ,który ma pojemność kręci się do 18 000 RPM i ma ok 700-750 KM a w "zwykłym silniku" do 7000 i ma 220 KM
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
corsarz
Swój
Kontakt:

dzięki o taką odpowiedź mi chodziło
a w googlach napewno sobie poczytam, ale liczyłem na krótkie i zwiezłe wyjaśnienie jak od wolgi
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

krotkie i zwiezle wyjasnienie masz w PIERWSZYM wyniku z gugla. rece opadaja jak ludzie sa nieporadni i leniwi. dramat.

to co napisal wolga jest bzdura. nie podnosi momentu, ale jednak mamy wiecej mocy? ale skad? dopierdzielismy sobie? bo skoro moment sie nie podniosl, to jak miala podniesc sie moc? :lol: czyli ze jak to dziala - na gorze mamy tyle ile bylo, a na dole jest mniej, wiec wydaje nam sie, ze na gorze lepiej ciagnie, tak? :lol: czy cos mi umknelo? :lol:

caly dolot MOZE wywolac poprawe parametrow. niekoniecznie tylko na gorze, lub tylko na dole i niekoniecznie na zasadzie "tu sie nie zmienia, za to tam jest mniej". wkladka raczej niczego nie zmieni, a jesli - to chyba tylko w granicy bledu pomiarowego. moje x14xe na wkladce k&n mialo wszsytkiego w praktycznie calym zakresie obrotow MNIEJ.
Obrazek
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Ja nie pisałem o samej wkładce tylko całym układzie dolot plus wydech. A tak mało ot do tego co napisałeś Corsarzowi wg Ciebie cały dział techniczny należało by podpiąć pod link googla bo wszystko już prawie było opisane może poza tym co modzi Stelmi ale rzadko pytania zadaje.
Awatar użytkownika
corsarz
Swój
Kontakt:

rzeczywiście pierwszy link w googlach jest ok tak na poczatek, przynajmniej krotko i zrozumiale napisane
ale zamiast pisać wywód o tym że mi się nie chciało szukać (bo rzeczywiście tak było) wystarczyło wcisnąć ctrl+c i ctrl+v
http://www.technikajazdy.info/techniczn ... -obrotowy/
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

wolga85 pisze:Ja nie pisałem o samej wkładce tylko całym układzie dolot plus wydech.
YEAH!! taki uklad tez tu zabiera, a tam dodaje? :lol: :lol: :lol:

wklejka do lmgtfy jest bardziej edukacyjna :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Zawsze gdzieś się traci a gdzieś zyskuje. Niestety silnik nie pobiera i oddaje gazów w sposób ciągły ale falami (dotego niedokładnie sinusoidalnymi i przy budowie wykorzystuje się zjawisko rezonansu falowego gazów. Niestety zjawisko jest korzystne dla określonej częstotliwości zasysania czyli obrotów a dla pewnych daje efekt przeciwny. Dlatego aby cały czas efekt działał na korzyść stosuje się kolektory o zmiennej geometrii.
A jak dalej się upierasz to poszukaj w bibliotece bo niestety czasami to co gugle wypluje to powtarzane bzdury.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

jest duzo silnikow, ktore po wymianie ukladu dolot/wydech zyskuja w calym zakresie. jak dostroisz ecu, to czesto jest przepasc miedzy seria, a zdlubanym. W CALYM ZAKRESIE. niepotrzebny jest do tego ani google ani zadna biblioteka. mowienie, ze cos jest zawsze kosztem czegos i tu przybedzie, a tam ubedzie to jakas bzdura. no chyba, ze chodzi o ubywanie paliwa po zwiekszeniu mocy, bo ciagle chcemy cisnac :lol:

prosze, oto przyklad jak po wymianie wydechu/dolotu i wklepaniu paru zmian w ecu zabierasz tu, a dodajesz tam:

Obrazek

ale nie.. zaraz.. bo nigdzie nie ubylo.. to chyba nie to co chcialem pokazac :pig:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”