problem z odpaleniem
- MALY
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
problem z odpaleniem
Witam ma taki problem z swoja corsa zaczeło sie to juz w zime ale teraz to jest juz tragedia jest to silnik 1.0 12 zaworowy podczas wyskoich obrotow zapala sie kontrolka z bledem silnika i po jakims czasie gasła najczescie bylo to jak silnik sie juz rozgrzał.Pojechałem do salonu opla by podłaczyc pod komputer gosc powiedzial mi ze to blad PO130 niskie napiecie odwodu czujnika O2(sonda lambda)ale kazał tez sprawdzic przepływomierz powietrza bo dojsc czesto siada w tych silnikach. rozgadalem sie troche w tych przeplywomierzach za boscha trzeba bylo dac 400zł wiec mysle troche duzo jak nie wiadomo czy przyczyna jest to wiec kupilem niemiecki zamienik za 110 zl zalozylem autko pochodzilo dzien czasu i teraz nie chce zapalic , wrocilem do starego modelu a ona i tak nie chce burzyc. Gdzie moze byc przyczyna tej awari?
Zasada jest prosta jak sie walnąłeś to i ciebie odwalą
- corsarz
- Swój
- Imię: Grzesiek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: problem z odpaleniem
błedu 130 chyba nie ma takiego. Chyba chodzi o błąd nr 13 czyli Sonda Lambda lub jej obwód, brak zmian napięcia/rozwarty obwód.
Jak sprawdzić lambdę jest na forum, to znajdziesz, wolga o tym pisał, ja umieszczałem linki w których jest to opisane.
Co do przepływki, to zamienniki się nie sprawdzają, lepiej wydać kasę na boscha. A czy jest ok czy nie to możesz sprawdzić przez podmianę np., ale jeśli mechanik stwierdza na oko takie usterki to powinien Ci to zaproponować.
P.S. zmień info w profilu że masz X10XE a nie X12SZ
Jak sprawdzić lambdę jest na forum, to znajdziesz, wolga o tym pisał, ja umieszczałem linki w których jest to opisane.
Co do przepływki, to zamienniki się nie sprawdzają, lepiej wydać kasę na boscha. A czy jest ok czy nie to możesz sprawdzić przez podmianę np., ale jeśli mechanik stwierdza na oko takie usterki to powinien Ci to zaproponować.
P.S. zmień info w profilu że masz X10XE a nie X12SZ
- MALY
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
mam dwie takie corsy a co najlepsze ze obie z 1997 i jedna po lifcie a druga nie. a czy to jest mozliwe zeby przeplywka popsula sonde mechanik stwierdzi ze przeplywka lub sonda
-- 11 mar 2010, o 20:15 --
lecz w jednej mam 1,2 8 zaworowy i nie bylo problemow jak z tym silnikiem ludzie powiadaja ze 1,0 12 zaworow sa cos nie dopracowane prawda
-- 11 mar 2010, o 20:15 --
lecz w jednej mam 1,2 8 zaworowy i nie bylo problemow jak z tym silnikiem ludzie powiadaja ze 1,0 12 zaworow sa cos nie dopracowane prawda
Zasada jest prosta jak sie walnąłeś to i ciebie odwalą
-
emas
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
ja mam proble dotyczący mojej corsy, 1.7D. jakis czas temu mialem problemy z odpalaniem, tzn, krecil rozrusznik ale nie chciala zaskoczyc.. wymienilem swiece i bylo po problemie (byla zima). teraz znow problem sie powtorzyl, znow kreci rozrusznik ale nie chce zaskoczyc (szarpie szarpie i nic) lapie dopiero po kilku chwilach, lub przy drugiej probie odpalenia. czy to znow wina swiec? swiece grzeje przed odpaleniem 2-3 razy i nic, teraz zrobilo sie cieplo i problem jest jak zimą. co to moze byc?? i ile moze kosztyowac naprawa?? prosilbym o rade, bo chwilowo nie mam czasu ani dostepu do mechanika. pozdrawiam