Smallblock + turbo

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Smallblock + turbo

Post autor: mr_luke »

Witam

Ostatnio zastanawiam się nad jednym pomysłem, który urodził mi się gdy przeczytałem o nowej Corsie OPC. Co myślicie o uturbieniu takiego silnika jak c16xe. Myślę o doładowaniu rzędu 0,75bar połączonym z boxem i odpowiednio przygotowanym silnika (odprężenie i już prawdopodobnie kute denka i korbowody). Na kwestie finansowe narazie nie patrze bo ogólnie interesuje mnie sama koncepcja smallblock'a 1.6 w turbinie. Od razu mówie, że nie chce pakować c20xe bo nie o to mi chodzi. Ile udałoby się z takiego uzyskać i na jakie doładowanie trzeba by się szykować by chociażby powtórzyć wynik OPCetki (1.6 192km chyba) :oko:
Corsa - sold
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Re: Smallblock + turbo

Post autor: STELMI »

przy takim doładowaniu i zdrowym silniku ten wynik jest do osiągnięcia, jednak zapomniałeś o jednej rzeczy - skrzynie biegów będą padać jak muchy, bo wraz ze wzrostem mocy bardzo mocno zwiększy się moment obrotowy, który zabije skrzynie
Barton
Świeżak
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: Barton »

Dlatego rozsądniejsze jest robienie C20XE, bo skrzynię zawsze można dopasować od LETa
Mała pojemność, małe możliwości, duża pojemność...
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

No właśnie bałem się najbardziej o tą skrzynię :-? Jeśli chodzi o pojemność to wiem, że mała ale myśle, że 1.6 na turbinie będzie troszkę lżejszy od 2.0 więc i stosunek moc/waga będzie korzystniejszy bo jakby nie patrzeć jest to też znacząca sprawa przy porównywaniu osiągów :D Lubie swoje 1.6 dlatego mam chrapkę na troszkę bardziej oryginalny projekt bo CB w c20xe już sporo jeździ.

Wracając jeszcze do skrzynek. Jaki silnik (symbol) z jaką skrzynią jest w Corsie OPC? Jest tam zapakowane 1.6 (jak wcześniej napisałem turbina ~192KM) oczywiście w smallblock'u więc co ze skrzynią? :oko:
Corsa - sold
Awatar użytkownika
Fortuna
Nowy
Kontakt:

Post autor: Fortuna »

panf.com.pl@gmail.com
http://www.panf.com.pl
Rozpowszechnianie oraz kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
robertnet
Nowy
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robertnet »

mr_luke pisze:

Wracając jeszcze do skrzynek. Jaki silnik (symbol) z jaką skrzynią jest w Corsie OPC? Jest tam zapakowane 1.6 (jak wcześniej napisałem turbina ~192KM) oczywiście w smallblock'u więc co ze skrzynią? :oko:
Z16LER, a skrzynia jak dobrze pamiętam M32
opel astra coupe bertone 2.0 Turbo - Full
Awatar użytkownika
nolack
Nowy
Imię: Krzysiek
Kontakt:

Post autor: nolack »

robertnet pisze:
mr_luke pisze:

Z16LER, a skrzynia jak dobrze pamiętam M32
i do corsy B C nie wchodzi bo jak to mówia w angli mamy kirownice po złej stronie
www.corsaclub.pl/sklep NOWE I UŻYWANE CZĘŚCI DO OPLA
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

Dzięki fortuna za link ;) Narazie to i tak są troszkę dalsze plany ale dobrze widzieć, że chodzą skrzynki z OPCtek po allegro.
robertnet pisze:M32
Czyżby Opel zmienił w nowych modelach nazewnictwo skrzyń?
nolack pisze:i do corsy B C nie wchodzi bo jak to mówia w angli mamy kirownice po złej stronie
To co w takim razie z "naszą" wersji OPC? :-P

To teraz jeszcze jeden wątek. Kosztorys :D Ponieważ mamy tu pokaźną gamę projektów (do których mam nadzieje dołącze na wioskę jak będzie już coś więcej do pokozania) a część z nich jest w wersji +turbo to napewno jesteście biegli w temacie ewentualnych kosztów. Lubie grzebać przy aucie więc w większości robocizna własna (za wyjątkiem oczywistych rzeczy) :oko: Strojenie na śwince to z tego co wiem ok 1000zł, box (homemade) mam nadzieje zmieścić się w 600zł. Reszta?
Corsa - sold
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

po co ci box do turbo? i tak pchasz wszystko pod cisnieniem, nie sadze, zebys duzo na tym ugral.

jakie te koszty by nie byly, to licz x2. na drobne, lub grubsze awarie, wysrane seryjne czesci i rozne inne klamoty, ktorych nie wziales pod uwage w kosztorysie, a przy budowie okaza sie niezbedne.
Obrazek
Barton
Świeżak
Kontakt:

mr_luke pisze:Jeśli chodzi o pojemność to wiem, że mała ale myśle, że 1.6 na turbinie będzie troszkę lżejszy od 2.0 więc i stosunek moc/waga będzie korzystniejszy bo jakby nie patrzeć jest to też znacząca sprawa przy porównywaniu osiągów :D Lubie swoje 1.6 dlatego mam chrapkę na troszkę bardziej oryginalny projekt bo CB w c20xe już sporo jeździ.
Mówiłem o 2,0 turbo bo to da najkorzystniejszy stosunek moc/waga
A co do wagi silnika 1,6 turbo w porównaniu do C20XE, to niestety ale dodatkowy osprzęt, jakiego nie ma przy wolnossaku też swoje zrobi.
Mi po uturbieniu 2,0 przód zauważalnie się obniżył w stosunku do tego, co było bez tych dodatkowych gratów
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

Barton pisze:Mówiłem o 2,0 turbo bo to da najkorzystniejszy stosunek moc/waga
To też w sumie zależy ile się dmuchnie zresztą tak samo przy 1.6 :oko: Jednak wydaje mi się, że 1.6 na turbinie będzie napewno lżejsze od 2.0 na turbinie więc by zachować ten sam stosunek moc/waga potrzeba będzie mniej kucy a jeśli się by to odbiło na troche mniejszym spalaniu to byłoby fajnie. Oczywiście nie neguje rozwiązania 2.0T ale chciałbym zrobić cośswojego czyli to 1.6T :-P

Dzięki !markos za cenną rade bo to w sumie racja, że zawsze coś wychodzi i potrzebna jest nieprzewidziana kasa. Co do box'a to myślałem by kolektor przed turbiną był rurowym policzonym pod wałki i ssący tak żeby charakterystyki współpracowały a wydaje mi się, że na tym już można troszkę zyskać a ewentualny koszt rozbijać się będzie o włąśnie box, który będzie służył za rezonator. W końcu po coś dbilas przygotował pack z rezonatorem dla OPCetki a boxy działają chyba tylko przy zjawisku falowym, mam rację? Jeśli nie to mnie poprawcie, żeby nie gadał więcej głupot :D
Corsa - sold
Barton
Świeżak
Kontakt:

Przy podobnym doładowaniu i wystrojeniu między 1,6 a 2,0 będzie różnica mocy i momentu na poziomie 20-25%
W takim samym układzie różnica w wadze będzie na poziomie 3-5% *(30-50kg)

Także najkorzystniejszy stosunek moc/waga będzie przy największym silniku (doładowanym)
Rośnie nieznacznie waga silnika, dodatkowo może osprzęt się zmienia, łącznie o kilka % w odniesieniu do wagi pojazdu.
Moc rośnie o kilkadziesiąt i więcej %
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

Masz po części rację ale trzeba też pamiętać że c20xe z jednego litra wyciąga 75KM a c16xe tylko 68KM więc aby być pewnym jak to się kształtuje, wypadałoby wyrównać te silniki (takie same czasy rozrządu i moc z jednego litra) i dopiero uturbić. Tak teraz myśle, że chyba raczej wypadłyby na równi ale w obecnym stanie to fakt 2.0 może wypaść lepiej.
Corsa - sold
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

mr_luke pisze:Co do box'a to myślałem by kolektor przed turbiną był rurowym policzonym pod wałki i ssący tak żeby charakterystyki współpracowały a wydaje mi się, że na tym już można troszkę zyskać a ewentualny koszt rozbijać się będzie o włąśnie box, który będzie służył za rezonator.
ale ze co? kolektor wydechowy do turbo liczony pod walki? chyba pomieszales tematy wolnossacych i doladowanych silnikow.. jaki znowu rezonator? co ma w nim rezonowac? powietrze wciskane pod cisnieniem do silnika?

kolektor wydechowy robi sie zaleznie od tego jak ma sie ksztaltowac doladowanie i jak szybko sprezarka ma reagowac na pojawienie sie obciazenia na silniku.. nie pod walki, ani nie pod strone ssaca.

zabierasz sie za to od zlej strony. czytales nie te rozdzialy ksiazek co trzeba.
Obrazek
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

masz racje !markos. Może nie do końca złe rozdziały co pominąłem fakt, że dla turbo zjawiska falowe nie są praktycznie w ogóle istotne i się ich pod uwagę nie bierze bo tu za poprawę napełniania służy doładowanie. Postaram się nie pleść już takich bzdur ;-P

Co do rezonatorów to wiadomo, że w N/A boxy mają dwie podstawowe funkcje. Po primo służą jako puszka pojemnościowa a po sekundo są rezonatorami w których fala się odbija (konkretnie tam gdzie łączy się rurka kolektorowa z puszką). W takim razie czym jest dbilas w pakiecie dodatkowym OPCetki? Bo się zacząłem nad tym zastanawiać.

Co do kształtowania doładowania i reakcji sprężarki to mógłbyś po krótce rozwinąć temat ;) Czy chodzi Ci o to, że sprężarka bliżej zaworu wydechowego lepiej i mocniej reaguje bo spaliny mają tam większy impet i temperature?
Corsa - sold
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

to nie takie proste, żeby sama odległość miała znaczenie, bo zależy od tego więcej czynników, jak chociażby średnice i kształt rur w kolektorze wydechowym oraz downpipe.

Poczytaj chociażby strony p. Grabowskiego, znajdziesz tam trochę wiedzy
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

Co masz na myśli pod pojęciem "kształt rur w kolektorze"? O średnicy i downpipe'ie to akurat wiem, o pojemności układu także ;-) Co jeszcze polecasz do lektury poza Grabowskim bo jego strone przestudiowałem jakiś czas temu.

Jest jeszcze kilka kwestii hardwear'owych: dobór turbiny, wtrysków, intercooler i czy potrzebna będzie wydajniejsza pompa paliwa.
Corsa - sold
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

jaka pojemnosc ukladu? ktorego ukladu?
Obrazek
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

z tego co pamiętam to chyba Grabowski u siebie pisał, że pojemność układu wydechowego pośredni wpływa też na nazwijmy to "sprawność" doładowania... osobiście wydaje mi się, że jest to raczej chyba drugorzędna sprawa, mam rację?

!markos, mógłbyś rozwinąć ten wątek co wyżej pisałeś bo jestem ciekaw?
Corsa - sold
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

Jaki jest potencjał poszczególnych części c16xe? Znacie może?

Tak się ostatnio zastanawiałem czy może bardziej nie opłacało by mi się zrobić swap na z16let. Co o tym myślicie?
Corsa - sold
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

najbardziej to oplacaloby ci sie wybrac inne auto jesli ma byc to koniecznie maly silnik z doladowaniem. tu stety, albo niestety (zalezy jak na to spojrzec) prym wiedzie honda ze swoim d16z6. kujesz, dmuchasz i masz niepsujace sie 300 koni.

a co do swapa fabrycznie doladowanego silnika z tej samej marki - jest to zazwyczaj rozsadniejsze niz dlubanie sie w silniku, ktory czesto pada sam z siebie, bo jest slaby.
Obrazek
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

Tak też myślałem bo koszty i tak wyjdą porównywalnie a może nawet lekko na korzyść z16let'a (nie trzeba będzie liczyć kosztów remontu starej jednostki). Jeśli chodzi o hondy to mam ogromną nadzieje, że kiedyś dorobie się swojej jako drugi samochód bo zawsze miałem do nich słabość. Corsą jeździ mi się naprawde dobrze a wiem, że jestem w stanie zrobić z niej bardzo ładny a przede wszystkim dostosowany pode mnie samochód.

Mam jeszcze dwa pytania co do z16. Po primo w jakimś stopniu ten silnik jest rozwojowy bo seria ma 180KM i wiem że przez rok na pewno mi to wystarczy ale finalnie myślałem o okrągłych 200 (może z małym +). Po secundo czy nie będzie żadnych problemów z wciśnięciem go do CB? Gdzieś czytałem że coś tam nie pasuje...
Corsa - sold
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

mr_luke pisze:Jeśli chodzi o hondy to mam ogromną nadzieje, że kiedyś dorobie się swojej jako drugi samochód bo zawsze miałem do nich słabość. Corsą jeździ mi się naprawde dobrze a wiem, że jestem w stanie zrobić z niej bardzo ładny a przede wszystkim dostosowany pode mnie samochód.
nie kumam.. nie widze problemu, zebys dokladnie to samo zrobil z honda, do ktorej jak sam napisales, masz slabosc :zakrecony: tutaj przynajmniej doskonale wiadomo co kupic, co do czego pasuje i jak zrobic, zeby zapie*dalalo.
Obrazek
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

lubie swój samochód i nie chce go sprzedawać, dlatego zamierzam się nim zająć i mieć w przyszłości dwa małe pociski ;p
Corsa - sold
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

to ten zostaw w spokoju na dupowoz, a buduj inny. nie da sie miec 2 samochodow bez sensu. jeden musi byc do jezdzenia.
Obrazek
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy

W sumie masz rację !markos. Zabaczymy co będzie i na co pozwoli portfel.
Corsa - sold
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”