Konfiguracje komputera i spalanie stukowe

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
misiekaminski
Świeżak
Imię: Michał
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Konfiguracje komputera i spalanie stukowe

Post autor: misiekaminski »

Witam,

Mam takie pytanie, czy ktoś wie czy istnieją ewentualnie skąd wziąć modyfikowane ustawienia komputera do CB X16SZ?

Pozdrawiam,
MK
Michał K

Website Admin
Website Admin
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Konfiguracje komputera

Post autor: -=m&m=- »

co rozumiesz pod pojęciem zmodyfikowane ustawienia komputera ? są firmy, które robią remap komputera pod wykonane modyfikacje
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
misiekaminski
Świeżak

Podejrzewam, że miałem wgrany jakiś specjalny soft do komputera, bo dziś po wizycie u mechanika wgrali mi fabryczne ustawienia dotyczące spalania stukowego i zamiast się poprawić to pogorszyli sprawe... Oczywiście tego co było wkomputerze nie dali rady zgrać i teraz bede starał sie zdobyć jakieś inne ustawienia dla silnika, może znajde jakieś odpowiednie.
Michał K

Website Admin
Website Admin
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

masz coś namodzone w aucie ?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

misiekaminski pisze:wgrali mi fabryczne ustawienia dotyczące spalania stukowego
ale ze co zrobili? :zakrecony: stuk to jest taka rzecz, ktora albo jest, albo jej nie ma. komputer wylapuje obecnosc spalania stukowego i cofa zaplon. co ty bys chcial tam modyfikowac i w jaki sposob mialoby to wplynac na prace silnika?
Obrazek
misiekaminski
Świeżak

W tym programie, który sie łączył z moim komputerem te ustawienia fabryczne nazywaja sie adaptacjami. I pisało "Adaptacja: ustawienia spalania stukowego" i wgrali mi to, pisało "Zapisz do ECU". Ale dzisiaj rozmwiałem z innym, znajomym mechanikiem i powiedział, że mogli mi tylko wyresetować pamięć RAM czyli tą chwilową, czyli teraz komputer będzie się "uczył" silnika na nowo, bo przecież mam jako tako automatyczne ustawianie zapłonu.
Ale już mniejsza z tym...
Chodzi mi tylko o pozbycie się spalania stukowego, bo przeciez to niszczy silnik, a jestem dopiero co po remoncie. Po podłączniu do kompa sonda lambda szalała z napięciem, kupiłem więc nową i jutro wymienie, ale ona ponoć nie może mieć wpływu na spalanie stukowe.
Jeżeli chodzi o silnik to są jakieś modyfikacje, bo mam sprężanie 14:1, a w tym silniku powinno być 10-9,6:1, także w jakiś sposób ma zwiększoną moc. Przed remontem im lepszą benzyne tankowałem tym było lepiej (także jezdze na 98 conajmniej), ale teraz to nie pomaga. Może komputer jeszcze "nie nauczył" się do tego wyższego ciśnienia przy sprężaniu...

Ma ktoś jakiś pomysł?
Michał K

Nowy
Imię: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: mr_luke »

misiekaminski pisze:mam sprężanie 14:1
Możesz nas uświadomić jakie to mody wymagają takiego sprężania? Do "zmodzonego" dupowozu to jest on zdeczka przesadzony... nawet do rajdówki ulicznej też trochę...

Co radzimy? Może odprężenie silnika i jakieś inne mody (wałki, obróbka zaworów, kolektor wydechowy, dolot etc.)?
Corsa - sold
misiekaminski
Świeżak

Tak naprawdę to wyglądało to tak: kupiłem corse 1.4 8V X14SZ(to oznaczenie jest wyświetlane przy diagnostyce) z niby wsadzonym kutym tłokiem i obniżanym zawieszeniem. Mocy miała i ma co nie miara, ale przy tym wszystkim musze tankować właśnie 98, a najlepiej v-power racing z shella. Podejrzewałem chip tuning, bo jak tankowałem 95 to check wyskakiwał co chwile. Niedawno posypały mi się dwa tłoki i wszystko wyszło na jaw, gdy okazało się, że mechanik nie mógł dobrac żadnego tłoka z silnika 1.4, a ja znalazłem pasujące z 1.6 i taki też mam wsadzony silnik(:D). Dodatkowo właśnie w jakiś sposób ktoś zwiększył sprężanie, to tez napewno daje cos mocy. Ale nie wiem w jaki sposób. W sumie to cały czas dowiaduje się coś nowego o tym samochodzie:)
A tak wracając do tematu stuków to dalej nie wiem co zrobić... Może to naprawdę od lambdy bo z tłumika lekko podszczeliwuje i muli go na niskich obrotach czyli tak jakby za bogatą mieszankę dostawał...
Michał K

Nowy
Imię: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: mr_luke »

Czyli niestety padłeś ofiarą jakiegoś amatora tuningu, który kompletnie się nad tym nie zna...
Masz tam w końcu 1.4 czy 1.6? Jak chcesz sobie z tym poradzić to najlepiej odpręż silnik a problem raz na zawsze zniknie. Oczywiście jest też druga strona medalu... obniży się moc ale tankować będziesz 95 i nie będzie stuków. Weź też pod uwagę, że tak duży stopień sprężania nawet bez stuków dość mocno obciąża Twój silnik.
Za ten post autor mr_luke otrzymał podziękowanie:
misiekaminski (12 gru 2010, o 10:39)
Ocena: 100%
Corsa - sold
misiekaminski
Świeżak

Tu prawdopodobnie potrzebuje Twojej pomocy. Jak go odprężyć? Jedyne co ma innego od seryjnego 1.6 z tamtego okresu to dodatkowy silnik krokowy gdzies do głowicy przykręcony, on może wtłaczać więcej powietrza(tyle mechanik stwierdził), ale potem podobno montowali ten silnik krokowy seryjnie. Jakiś niemiec się tym zajmował, wszyscy mechanicy, którzy zaglądali pod maskę, mówili, że ktoś go dobrze przerobił, a przynajmniej ukrył ślady po modyfikacjach, łącznie z modyfikacjami elektryki.
Michał K

Swój
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

Dżizas, jak to czytam to aż mi ręce opadają...jak jakis mechanik zaglądając pod maskę, pod która jest seryjny silnik (początkowo nawet nie wiadomo było jaki, czy 1.4 czy 1.6) może stwierdzic czy cos jest dobrze czy źle zmodzone. Na oko nie widac stopnia sprezania a co do elektryki to zadnych cudów nie potrzeba bo albo ktoś przełożył wiązke z 1.6, albo ciagnie się to wszystko na seryjnej z 1.4. To co tu ukrywac. na ...uj komus drugi silnik krokowy, co on niby miałby robić, kroczyc koło tego pierwszego? Stopień sprezania masz zapewne taki a nie inny bo srylion razy juz była planowana głowica, albo przy ostatnim remoncie ktos ja przyciał za mocno i jest efekt. Czy auto ma tak duzo mocy to sprawa dyskusyjna...

Moim zdaniem ktos po prostu zaminił silnik na pasujący plug 'n play 1.6, a za większy stopień sprezania odpowiada za bardzo planowana głowica. Rozwiązaniem Twojego problemu jest albo obniżenie stopnia sprezania przez założenie "wyższej" głowicy, albo jezeli koniecznie chcesz tak jeździć, odpowiednie dostrojenie elektroniki do tego.
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
misiekaminski
Świeżak

Te silniki wygladaja tak samo, różnica polegała właśnie w okablowaniu silnika i w jego mocy. Jestem amatorem, samoukiem mechaniki samochodowej i to co pisze to słowa mechaników. Brat ma Vectre 1.6 16V i jakoś specjalnie mi nie ucieka na prostej, także mocy chyba mam dużo.

Mógłbyś Fifo rozwinąc coś o dostrojeniu elektryki? Co bym musiał zrobić? Albo jak pozbyc się najtaniej tego problemu?
Michał K

Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

Odpręż silnik,najtaniej przez dodatkowa uszczelke pod głowice,lub przez strojenie tak jak pisze fifo
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
misiekaminski
Świeżak

Na czym polegało by to strojenie? z tego co patrzyłem to pod głowicą już jest grubo, a jak dam coś jeszcze to pewnie bardzo łatwo będzie mógł stworzyc się przedmuch.
Michał K

Swój
Kontakt:

misiekaminski pisze:Te silniki wygladaja tak samo, różnica polegała właśnie w okablowaniu silnika i w jego mocy. Jestem amatorem, samoukiem mechaniki samochodowej i to co pisze to słowa mechaników. Brat ma Vectre 1.6 16V i jakoś specjalnie mi nie ucieka na prostej, także mocy chyba mam dużo.

Mógłbyś Fifo rozwinąc coś o dostrojeniu elektryki? Co bym musiał zrobić? Albo jak pozbyc się najtaniej tego problemu?
No jeżeli Vectra 1.6 16V o mocy w okolicach 106 czy 109 KM Ci w oóle ucieka, to Twoja Corsa ważac 200-300kg mniej uwierz mi jest słaba jak dziecko. Oczywiście pojęcie duzo mocy to pojecie wzgledne, więc przyjmijmy, ze dla Ciebie Twoja moc jest duza.

Różnica w Twoim 1.6 a poprzednim 1.4 moga polegac na wielu rzeczach, jak np większa pojemnosć i inny komputer sterujący praca silnika, może inne wtryski itp. (nie wiem, nie siedze w takich silnikach) ale na pewno nie miał specjalnie innej wiazki, Jako silnik z tej samej rodziny silników działał w oparciu o dokładnie takie same czujniki.

Mówiłem o dostrojeniu elektroniki (elektroniki sterujacej praca silnika) nie elektryki. Nalezy odpowiednio dostroić zapłon oraz paliwo, korekcje etc, najlepiej w oparciu o sonde AFR. Mozna to zrobic w seryjnym sterowniku (tzw chip) oczywiście jak ktos wie jak to zrobić i zna sterownik lub poprzez instalacje świni (piggy-back) np ECU Master DET II lub III, jak ktos wie jak go podłaczyć i jak się tym posługiwać.
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

a mi sie wydaje ze wlasciel samochodu myli pojecia i stopien sprezania zeby wiedziec jaki ma musiał by to policzyc a tu nawet nie zna srednicy tloka.... (bo przeciez byly wymieniane) a pomylił pojecia z kompresja silnika i jak bije mu 14 bar na remontowanym silniku.
Proponował bym najpierw dokladnie pomierzyc elementy silnika (chocby otwor cylinda w bloku) i bedziesz wiedział czy 1.4 czy 1.6 i czy to wogole jest jednopunkt czy wielopunkt.
odemnie jeszcze jedna rada zmien mechanikow, bo jak ktos widzi dwa silniki krokowe i pierdylion innych dziwnych rzeczy to chyba nie bardzo zna sie na rzeczy.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Mnie tez się wydaje że to nie 14:1 a 14 bar. I Ktoś tu chyba EGR nazywa krokowcem.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
misiekaminski
Świeżak

Jest to napewno 1.6 bo tłoki z tego weszły(napewno nie 1.4 rozwiercany) i wtrysk jednopunktowy. Juz pisałem, że jestem laikiem, mniejsza z tym. Wymieniłem sonde lambda i spalanie stukowe troche ustąpiło. O w.w sposobach regulacji elektroniki nie mam zielonego pojęcia. Całkiem możliwe, że chodzi o 14 bar, a nie 14:1.

A tak wogóle to mi pojechaliście, ale pamiętajcie, że nie każdy jest tak doświadczony jak każdy z Was po koleji;)

W każdym bądź razie chciałbym, żeby ktoś kto rzeczywiście się zna zerknał i pomógł mi wyeliminować te stuki, bo silnik za chwile znowu pójdzie... Napisze jeszcze, że spalanie stukowe pojawiło się po przejechaniu gdzieś około 600km po remoncie, wczesniej chodził cichutko.

Do tamtego mechnika uderzyłem, bo mechanicznie dobrze naprawia i tanio, ale nie zna np pojęcia spalania stukowego. Także już tam nie uderze więcej.
Michał K

Swój
Kontakt:

Zaraz zaraz, jak jestes likiem i twierdzisz, że się nie znasz to jakim cudem słyszysz spalanie stukowe. Z usłyszeniem go niejednokrotnie maja problemy doświadczone osoby, które stroją elektronikę samochodową a Ty jako laik stwierdasz, ze przez pierwsze 600km było cicho a teraz stuka... chyle czoła. Pewnie jako laik nawet nie wiesz o co chodzi w pojęciu spalania stukowego, ale wiesz że to na pewno to?
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

misiekaminski
Świeżak

Możemy się spotkać, też usłyszysz, każdy usłyszy, a skoro już słysze to wiem, że coś jest nie tak, czytam o tym i się dowiaduje:) Chodziło mi o to, że do mechanika mi daleko... ale coś już wiem to i owo.

Widzę Fifo, że siedzisz w temacie zmodzonych Cors i marzy mi się moja z takimi osiągami jak Twoja, więc miałbyś może kiedyś chwilkę, żeby zerknąć na mój silnik i stwierdzić kilka rzeczy raz i porządnie? Widzę, że jesteś z krk, a jestem tam codziennie na uczelni, więc jakbyś tylko znalazł chwilkę kiedyś to byłbym bardzo wdzięczny:)
Michał K

M A S T E R

misiekaminski pisze:też usłyszysz, każdy usłyszy
skoro kazdy to slyszy, to zapewniam cie, ze nie jest to spalanie stukowe, bo dawno nie byloby co zbierac z tego silnika :lol: :lol: :lol: szukaj gdzie indziej. i ogarnij sie chlopie, bo piszesz, ze masz troche pojecia, a ja mam wrazenie, ze chodzi ci o pojecie o graniu na cymbalkach :pig:
misiekaminski pisze:miałbyś może kiedyś chwilkę, żeby zerknąć na mój silnik i stwierdzić kilka rzeczy raz i porządnie?
brawo. tak zewnetrznie na oko to wiesz co mozna stwierdzic..? czy skads nie cieknie olej.. poza tym niewiele wiecej.
Obrazek
misiekaminski
Świeżak

Jakbym się znał to bym nie szukał tu odpowiedzi, której jak widze nie dostanę. I pisałem, że się nie znam, to mnie Fifo objechał, że cos wiem i tak każdy. Nie chodziło w tym temacie o mnie tylko moją corse i chyba po to to forum jest.

Dziękuje wszystkim, którzy naprawdę próbowali pomóc.
Michał K

Weteran
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

A głowica była robiona wyraźne stuki to raczej popychacze Albo luzy możliwe że twój silnik to jakiś składak i coś nie pasuje i stuka ale trzeba by rozebrać i oglądać. A na razie co możesz zrobić to stetoskop i skąd stuka. Szczególnie osłuchał bym pokrywę zaworów.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
misiekaminski
Świeżak

Stukanie pasuje do wszystkich opisów "spalania stukowego" dlatego na to się nastawiam. Najczęściej występuje na 3 lub 4 jak się tak lekko dodaje gazu i powoli silnik się obciąża. Czytałem, że czujnik podciśnienia może mieć też na to wpływ, a mi się przetarł przewód idący do zawory nagrzewnicy, już jest nowy, ale może tam nawciągało jakies badziewia? Głowica była robiona, ale poddałeś mi pomysł z popychaczami, one nie były robione... Check zapala się np przy wyprzedzaniu, albo jak wyjeżdzam pod górkę czyli ewidentnie przy dłuższym obciążeniu silnika.
Michał K

Swój
Kontakt:

Ja Cie nie objechałem. Zadałes pytanie dotyczące spalania stukowego, twierdzac, ze to na pewno to gdy tymczasem tak jak pisze markos i ja wyżej jest to zjawisko którego przecietny uzytkownik w natłoku róznych dżwięków auta i otoczenia praktycznie nie jest w stanie usłyszeć. U mnie w firmie czasem żeby wychwycić ewentualnie to zjawisko podczas strojenia używamy specjalnego stetoskopu poniekad naszej konstrukcji.

Nikt tu nie ma zamiaru Cię zjechac tylko stosujac się do twojego podpisu: 'myślenie nie boli" pomyśl czasem zanim to co przeczytasz gdzies w sieci weźmiesz na wiarę i zanim cos autorytatywnie stwierdzisz.

ja jak pisałem wyżej nie siedze w temacje silników starszej generacji, w tym jednopunktów (poza naszym firmowym SC Van), ale jak koniecznie chcesz się ze mna spotkac to na stronie www.projectxs.pl jest mapa dojazdu do firmy i telefon pod który możesz zadzwonić i się umówić.

Pytanie z innej beczki, masz katalizator w tym aucie?
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

misiekaminski
Świeżak

Puszka, która ma być katalizatorem jest, ale czy jest coś w środku nie wiem. Spróbuje jeszcze z tymi popychaczami w tym tygodniu, drogie nie są więc jeżeli to nie to to dużej straty nie będzie. Jeżeli chodzi o mój silnik to tak jak wyżej pisałem każdy uslyszy na tej 3 czy 5, a nawet 5 przy przyspieszaniu takie stuki i boje się, że przez to mi tłoki popękały i teraz znowu może być to samo.
Michał K

Podsumowując temat, dostałem informacje od 3 mechaników, że ten silnik ma tak chodzić jak jest zimny, taka podobno jego natura... Ja w każdym bądź razie im nie wierze i będę szukał na własną rękę. Dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc:)

Michał K
Michał K

Imię: Michal

Post autor: bizon48 »

a ja mam pytanko skad wydobywa sie to stukanie z gory silnika czy z dolu bo byc moze panewki sa na wykonczeniu. A tu na forum tak jest jestes laik to cie jobia niestety niema co sie spinac powodzenia
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Ania
Podziękował;: 3 razy
Kontakt:

Post autor: przyciaga »

bizon48 pisze:A tu na forum tak jest jestes laik to cie jobia niestety niema co sie spinac powodzenia
Nikt nikogo nie jobie (cokolwiek to znaczy) tylko zawsze staramy się pomóc. Tylko jak ktoś wymyśla jakieś rzeczy to dla tych którzy znaja sie bardziej (w tym watku akurat udzielił sie Fifo i Markos i oni znają się na rzeczy; w szczególności Markos :-P ) jest to irytujące.
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

markos costam wie, a jego silnik na szczescie nie zastukal sie na smierc :lol:

...pewnie dlatego, ze na strojeniu na ulicy i na hamowni jezdzilismy ze stetoskopem przykreconym do bloku :zakrecony:

a w temacie - jaki by ten silnik nie byl, to stukac (czy na zimno czy na cieplo) nie powinien. nawet luzna kucizna nie stuka tak, ze kazdy to slyszy. wyprowadz sie od tych mechanikow i znajdz kogos, kto zlokalizuje przyczyne.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”