Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy wątek wiec proszę o wyrozumiałość. Posiadam Corse B z silnikiem 1.4 16v (x14xe) z 1995 roku po niemieckim tuningu. Silnikowo nie wiem co miała robione ale z tego co zauważyłem to ma kolektor wydechowy 4-2-1 i stożkowy filtr powietrza nie wiem czy miała coś jeszcze robione ale bardzo dobrze się zbierała bo jak zaczeła ciągnąć od 3000obr/min to ciagła do odcinki cały czas równo czyli tak około do 6500obr/min. Jej v/max to był 205km/h przy około 6300-6400obr/min no ale ja mam ciężka noge i tak pomału zaczęła tracić na mocy przez tą ostra jazde i zaczeła olej brać. Na dzień dzisiejszy dość dużo oleju bierze jej v/max to 185km/h no i strasznie mocno słychać stukanie zaworów. Znajomy mi mówił że mam wymienić "szklanki" i nie będzie słychać. No i teraz mam 2 pytania:
1. Czy wymiana tych szklanek ma znaczny wpływ na moc i pobór oleju mojej corsy?
2. Czy wymieniając goły silnik będzie pasował pod osprzęt z mojej corsy jeśli kupie nowsze x14xe np. astra g corsa c inne modeli opla po 2000 roku?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Wymiana silnika x14xe na x14xe
- mehes
- Moderator Leader

- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana silnika x14xe na x14xe
Lenistwo poczytaj troche
swap-silnika-faq-t65764.html
-- 9 sty 2011, o 13:50 --
swap-silnika-faq-t65764.html
-- 9 sty 2011, o 13:50 --
matomet163 pisze:1. Czy wymiana tych szklanek ma znaczny wpływ na moc i pobór oleju mojej corsy?
jesli kupisz taki sam motortomet163 pisze:2. Czy wymieniając goły silnik bedzie pasował pod osprzet z mojej corsy jesli kupie nowsze x14xe np. astra g corsa c inne modeli opla po 2000 roku?
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- tomet163
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Dzięki za odpowiedz. Więc wymienie te szklanki i zobacze co bedzie sie działo.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- mehes
- Moderator Leader

- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
zmierz kompreche i zrób próby olejowe
jaki przebieg
możliwe że głowica do roboty,uszczelnienie zaworów
jaki przebieg
możliwe że głowica do roboty,uszczelnienie zaworów
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Pomogłem postaw +
- tomet163
- Bez listowiec ;-)
- Otrzymał podziękowań: 0
no na dzień dzisiejszy ma przejechane 150tys km
a myślałem o jakimś nowszym silniku bo łatwiej dostać coś zdrowszego
a myślałem o jakimś nowszym silniku bo łatwiej dostać coś zdrowszego
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Jak bedzie z asty G to trzeba bedzie łape silnika (tą od strony rozrządu) uciać i przymocować łape od starego z przodu. X14xe było dość długo produkowane i są niewielkie różnice np dwie długości paska rozrządu ale wszystko da się zamontować. A jeszcze w x14xe z astry g parę śrub łączących ze szkrzynią może sie nie pokryć ale da się skręcić.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie