Piny włącznika wentylatora

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mat
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Piny włącznika wentylatora

Post autor: Mat »

Mam standardowy czujnik w swoim x16xe z którego wyjściem jest wtyczka którą można podłączyć tylko w jeden sposób, kupiłem czujnik o takim samym gwincie, który będzie mi włączał drugi bieg już przy 95 st. (seria załącza I bieg przy 95 st. , termostat otwiera się od 92 st. tak więc wentylatorek będzie na I biegu chwilę chodził bez potrzeby ale to nie problem:)). Teraz takie pytanie, bo ten czujnik nie seryjny ma po prostu dwie wsuwki, czy ma to jakieś znaczenie do której wsuwki będzie podłączony pin ? i czy ma to jakieś znaczenie? bo domyślam się że sterowanie odbywa się poprzez podanie odpowiedniej rezystancji z czujnika i są go dwa poziomy.

Dzięki z góry za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Piny włącznika wentylatora

Post autor: wolga85 »

Z tego co mi wiadomo to ten czujnik działa jak wyłacznik tzn powyżej pewnej temperatury jest załączony a poniżej wyłaczony. Działa jak normalny wyłącznik. W corsie steruje on przekaźnikiem. Tak że jak nawali wystarczy odpiąć wtyczke i zewrzeć drutem i wtedy wentylator się włączy. I nie ma znaczenia który pin gdzie.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
Mat
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mat »

dzieki za odpowiedź, ciekawi mnie tylko na jakiej zasadzie włączane są biegi wentylatora gdy na czujniku jest np 90 i 95 stopni, zmienna rezystancja ? a może jakoś inaczej ?
pepesz
Bez listowiec ;-)

Post autor: pepesz »

Witam
Mam dylemacik związany z tematem czujnik-WŁACZNIK wentylatora w Combo 1.7D.(96r)Dotychczas sądziłem ze czujnik robi zwarcie i zamyka obwód wentylatora.Po małym rozpoznaniu okazało sie że czujik zmienia tylko rezystancje (z 1 megaom na 0,5 mega)a wiec musze szukać przekaźnika który załączy mi wentylka.Tylko jak go namierzyć ?
pozdr Paweł
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Wg moich schematów powinien działać jak wyłącznik i mieć trzy piny jeden wspólny i dwa od biegu pierwszego i drugiego wentylatora (najpierw załącza sie pierwszy i podaje niepięcie na wentylator przez rezystor potem drugi bezpośrednio) . A rezystancja 1 Mohm i potem 0,5 Mohm to troche dużo jak na 12 V .
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
pepesz
Bez listowiec ;-)

Post autor: pepesz »

SPROSTOWANIE!
Poprzednio pisałem że mój czujnik-włącznik po podgrzaniu tylko zmienia rezystancje ODSZCZEKUJĘ to normalnie się zwiera i zamyka obwód wentylatora.Poprzednio za krótko gotowałem :)go(czujnik) w rondelku.W chłodnicy w układzie zamkniętym działa poprawnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”