Swap - rejestracja pojazdu

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: Swap - rejestracja pojazdu

Post autor: Porszak »

naked pisze:
Porszak pisze: w tabelach nie ma ze corsa z 98 roku miala 1.6 pod maska :lol:
Hm... ja mam serie x16xe z 98 roku i chyba byly do 2000 produkowane poliftowe "gsi" ;)

sory za OT

pozdro

Edit:
co do postu ponizej to dokladnie wiem ze orginalne i jedyne gsi w calym setupie byly do 96 dlatego napisalem "poliftowe "gsi"" czyli 1.6 16v w roznych setup'ach wyposarzenia w poliftowym design'ie
ja o tym wszystkim wiem, zastanawiam sie tylko nad tym dlaczego ich tabele nie wiedza :)11 :lol:
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Hans
Świeżak
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Hans »

moge napisac jak mialem z gastrolotem gdzie fabrycznie nie bylo v6 montowanych ;)
po swapie udalem sie do stacji diagnostycznej z umowa sprzedazy silnika na przeglad techniczny rozszezony w zwiazku ze zmianami konstrukcyjnymi.
koles obadal jak jest zamocowany silnik, jak wszytsko wyglada, jak spieta elektryka, zawias sportowy i lepsze hamulce juz widzial na poprzednim przegladzie. sprawdzil sobie w jakism smiesznym programie pojemnosc moc, w jakim samochodzie bylo i wystawil swistek. ze swistkiem do urzedu komunikacji , ze zmienila sie pojemnosc, i zglosilem do ubezpieczyciela. akurat tumialem problem bo mialem w link4 i nie mogli wpisac do ichniejszego programu pojemnosci bo nie bylo takiej opcji i powolywali rzeczoznawce - ja tylko musialem wyslac kopie zaswiadczenia ze stacji diagnostycznej.
po wbiciu w dowod podeslali ubezpieczenie i mam spokoj i mniejsze oplaty niz wczesniej z c20ne pod maska ;)
no i wrazie wypadku nawet nie z mojej winy jestem czysty bo sie w papierach zgadza, a tak na dzien dobry po dowodzie , ze jazde pojazdem nie spelniajacym wymogow technicznych i tego co w dowodzie rejestracyjnym, a wiadomo ubezpieczyciele stana na glowie zeby nie placic za szkode i znajduja zawsze jakies bledy.
z corsa tez zmieniam - 3.2 a w papierach 1.2 srednio przejdzie i wole miec legala
pozdr
byl Gastrolot V6 Deliszys
jest CORSA A 3.2 v6
spawanie TIG/MIG,montaz -strojenie Ecumaster, wydechy nierdzewka,Autolaweta- www.HaNs-GaRaGe.eu
Hamownia/CHIPTUNING by V-Tech/DEAKTYWACJA FAP & DPF/nowość CHIPTUNING EDC 17!!!\ www.strefatuningu.pl
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

udalo mi sie wkoncu odebrac opinie

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

teraz tylko na przeglad i do wydzialu komunikacji :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

ciezka krowa 1100kg :oko:
zadnyh uwag typu po co tkai silnik, albo in smiesnzych nie czynili?
Obrazek
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

czy ciezka? wazy tyle co gsi :grin: ,ale i tak cos z tym musze zrobic :oko:

a z uwag to tlumaczylem ze stary silnik sie zatarl, a mialem okazje akurat kupic taki :lol: , troche mu sie glosny wydech nie podobal (mam rozszczelnienie na siatce), ale przekonalem go ze mam juz termin umowiony na wymiane.
dziwie sie czemu nie zamiescil fot mocowania silnika (dostal caly opis jakie podzespoly byly zmieniane i z czego), bo najbardziej na to zwracal uwage.
Obrazek
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

udało sie w koncu znalezc chwile czasu, dowod mam narazie tymczasowy za 2 tyg. po odbior stalego, jutro tylko do ubezpieczalni doplacic za skladke OC :)
Obrazek

teraz mozna juz bez stachu poszalec :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

z kolejnych ciekawostek o ktorych nie wiedzialem: skladke za zwiekszona pojemnosc place dopiero przy kolejnej polise OC :grin:, teraz tylko darmowy aneks :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
bix
Nowy
Imię: Bartek
Model auta: Grande Punto
Silnik: 1.2

Post autor: bix »

czester świetnie! Czyli da się pięknie i legalnie mieć załatwionego swapa!
Była: Corsa B x12sz + LPG
Był: Rover 416
Była: Audi A6 C5 1.8T
Jest: Grande Punto 1.2
Awatar użytkownika
Fifo
Swój
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

Strasznie duzo zachodu Czester. Ja pojechałem na zwykłą okregowa stacje kontroli pojazdu, Pan diagnosta zrobił mi zwyczajny przegląd jak przy rutynowym badaniu okresowym. Dodatkowo poogladał, porobił zdjecia, zmierzył jakos nacisk osi. Wypisał mi papierek jak na zwyczajnym przegladzie tyle tylko, ze w uwagach dołaczył opis, ze stwierdzono wymiane silnika, że zrobiono dokumentacje fotograficzna, że wszystko jest zgodnie ze sztuka i że zmienione dane podane sa w tabelce, która załaczył równiez w rubryce z uwagami. Skasował mnie jak za zwykły przeglad czyli 99zł i z tym udałem się do wydziału komunikacji. Zarejestrowane od kopa na 2.0. Całosc kosztowała: 99zł za przeglad i 87 w urzedzie, za dowód i naklejki na blachy :D
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

jak widać co kraj to obyczaj, najważniejsze, że Wam obu udało się przejść ta procedurę i cieszyć się legalnym motorem pod maską :D
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

@Fifo - mialem takie same koszty przegladu i wymiany dowodu, z tym ze doszla dodatkowa oplata za opinie.
Diagnosta (tak stwierdzil) nie chcial sie podkladac pod cos czego nie moze sprawdzic np. masa auta, jakie czesci lub co tam dokladnie zmieniono w celu poprawy bezpieczenstwa.
Ja tez spie spokojnie bo mam dodatkowa podkladke (w razie czego) wydana przez uprawniona do tego osobe z PZM. Nikt mi nie wmowi ze dalem w lape na przegladzie :-P :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
DaroXE
Nowy
Imię: Darek
Kontakt:

Post autor: DaroXE »

To jest normalnie dziwne... ja byłem u mnie na 2ch stacjach kontroli pojazdów i na obu panowie diagności stwierdzili że to jest niemożliwe, a raczej tak: jest możliwe ale szkoda zachodu ponieważ trzeba do tego opinie jakis tam rzeczoznawców, potem musi auto jeszcze jakas kontrole przejsc w jakims tam instytucie i podobno kupa zachodu z tym i mi to odradzali :0 aczkolwiek pytalem tylko z czystej ciekawosci
Czarnulka... troche koni już to ma pod maską... :lol:
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

nie potrafie tego pojac, ale tak jest. co stacja i starostwo to inne zwyczaje panuja :pig: :lol: .polska...
wazne ze mamy wszystko zgodnie z prawem, a moze "zgodnie z prawem" :lol:
wazne ze papier jest.
Obrazek
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

a moim zdaniem, to kwestia braku wiedzy ze strony diagnostow/wydzialow komunikacji.

Oni sie chyba nie szkola w tym kierunku i stad takie rzeczy plota w roznych czesciach kraju.
Najgorsze, ze nie ma co sie z nimi klocic, bo powiedza ze nie i koniec...
Dobrze ze ogarneliscie tematy swapow i pojemnosci profi!
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

mysle ze nie ma tu nikogo z PZU :grin:

bylem opalcic skladke OC na corse i ku mojemu zaskoczeniu zaplacilem tak jak za 1.0 :lol: , a w bazie pzu i wszedzie na papierach jest 2.0. widocznie wszedzie jest burdel :grin: .
ot taka promocja :lol: , tydzien jazdy za free... :-P
Obrazek
Awatar użytkownika
Aro
Weteran
Imię: Arek

Post autor: Aro »

w katalogu miał, że w CC z końcówką "0" montowali tylko 1.0 - stwierdził, że ta dwójka na przedzie to pewnie pomyłka i tyle ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”