Corsa A RWD

Tutaj umieszczamy opisy aut nie spełniających założeń forum Nasze Projekty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PiciuPn
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Corsa A RWD

Post autor: PiciuPn »

Tym razem wystawię coś co zaczęło się dopiero robić...a mianowicie Opel Corsa A RWD 2.0 Turbo z silnikiem wzdłuznie (nie jak dotychczas byly robione "z silnikiem na tylnich siedzeniach").
Baza wyjsciowa Corsa A 1.2 rok 91, udało się kupić nawet w ładnym stanie....

Wyjściowe założenia były żeby zrobić coś czego nie ma...zreszta jak zawsze...:D i padlo na coś z tylnym napędem a że była pod ręką Corsa to też tak zostalo. Poczatkowo mialo być 1.6T takie jak w Kadecie ale o dziwo miejsca bedzie na 2.0T

Silnik: Oplowska jednostka c20ne czyli 2.0 8V wyposażona w małą turbinę sterowana ostrymi mapami paliwowymi i maksymalnie odciążona.
Naped: Most tył Manta z elektroszperą obowiazkowo;) Wal konstrukcja walsna wywazony
Skrzynia biegów: Omega A 2.0 8V
Zawieszenie przód: Kadett GSI
Cala reszta swoja konstrukcja...:)

Zaczęliśmy od wyjęcia silnika, skrzyni i wszystkiego co z tym związane!
Potem wnętrze i na końcu wydech, zbiornik paliwa:)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na dzień dzisiejszy auto przygotowywane do "przewrócenia na bok" celem obspawania karoserii, zrobienia tylnych większych podłużnic i zamocowania wstępnie mostu.
Obrazek Obrazek

Wstepne przymiarki mostu od kadetta C okazaly sie zle most jak sie okazalo za waski i przesiadka na most z manty, ale zanim to nastapilo trzeba bylo zrobic miejsce na nowe podzespoly corsy...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
przymiarki CD....
Obrazek Obrazek
zalozenie zawieszenia z Kadetta GSI tzn cale kolumny z wachaczami i hamulcami...
Obrazek Obrazek

Nastepnie wieszanie mostu i pomiary pomiary i jeszcze raz pomiary...i wyszko wstepnie tak co prawda trzeba bylo jeszcze co nieco wyciac ale...
Obrazek Obrazek

wstepne zawieszenie mostu i zamocowanie chwilowo na stale celem zaznaczenia miejsc mocowan sprezyn i calej reszty...

Obrazek Obrazek

Spawanie czas zaczac na poczatek belka prowadzaca do drazka skretnego glownego...
Obrazek Obrazek Obrazek

Podluznice...
Obrazek Obrazek

Mile widziane uwagi, spostrzeżenia itp... auta nie buduje do driftu, zawodów itp tylko dla swojej satysfakcji...
CDN....;)
Na warsztacie mechanicy powiedzieli ze tak sie nie da...zadzwon !!! 500-150-331 Nie typowe przerobki samochodow, zakladanie zestawow soft turbo ! ! ! lekkie naprawy blacharskie!! Specjalizacja OPEL MAZDA i pochodne...
Lanos 2.0 Kadett TURBO
Awatar użytkownika
Cyna
Nowy
Imię: Marek

Re: Corsa A RWD

Post autor: Cyna »

no no no, bardzo odważny projekt! :)2 myślę że trzeba go dać do działu "Nasze Projekty" w końcu to jest Corsa i w dodatku robiona z rozmachem :) pozdrawiam
DTM corsa:)
Awatar użytkownika
rene
Świeżak

Post autor: rene »

Jeśli tego nie ob spawasz konkretnie to zaraz się rozjedzie...
Wielki minus który zrobiłeś to że zanim zacząłeś ciąć podłogę nie porobiłeś zastrzałów bo całość trzyma tylko teraz dach.

Ogólnie jak już to pospawasz to wypiaskuj sobie zgniliznę i wzmocnij całość komorę silnika podwozie ale najlepiej by było wsadzić nawet prostą klatkę.

Nie ma tragedii ale trzeba to solidnie zrobić.
Corsa 4x4 :]
Awatar użytkownika
PiciuPn
Bez listowiec ;-)

rene pisze: bo całość trzyma tylko teraz dach.
No najgorzej jak sie komus wydaje....
rene pisze: Jeśli tego nie ob spawasz konkretnie to zaraz się rozjedzie...
jak narazie na bude nie dzialaja zadne przeciazenia wiec nie wiem o co ci chodzi jak projekt jest moze w 10% ukonczony :zakrecony:
rene pisze:wypiaskuj sobie zgniliznę
zgnilizny sie nie piaskuje tylko jak juz wycina i wstawia swieza blache
rene pisze:najlepiej by było wsadzić nawet prostą klatkę
a jak myslisz do czego sa te profile (dopiero tylny wozek sie robi) kazda blacha jest wymieniana na min 0.5mm grubsza w dodatku w ocynku.
rene pisze:Nie ma tragedii ale trzeba to solidnie zrobić.
w/g mnie to masz znikome pojecie o wzmacnianiu karoserii skoro wypowiadasz sie na temat jej wykonania w tym stadium rozwoju projektu kiedy to przypomina tylko i wylacznie sterte zlomu.
Na warsztacie mechanicy powiedzieli ze tak sie nie da...zadzwon !!! 500-150-331 Nie typowe przerobki samochodow, zakladanie zestawow soft turbo ! ! ! lekkie naprawy blacharskie!! Specjalizacja OPEL MAZDA i pochodne...
Lanos 2.0 Kadett TURBO
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

ale po co ten jad w powyższym poście?

Niestety ale muszę przyznać rację rene - zanim zacząłeś wycinać prawie całą podłogę powinieneć zrobić wzmocnienia a najlepiej klatkę. Powiedz mi jaką masz teraz pewnosć, ze po wycięciu 3/4 podłogi, która usztywnia całe auto, po ponownym jej spawaniu nie rzuci? Żadnej... Wzmacniając auto przed cięciem miałbyś ją usztywnioną do spawania, a teraz jest na pewno giętka i podatka na wygięcie, szczególnie podczas ponownego jej spawania.
Następna sprawa - wybacz, ale patrząc na spawy i jakość wykonania tej "podłużnicy" bałbym się tym jeździć.
Na moje to potnij do końca to auto, bo nic już z niego nie będzie, za bardzo się z tym cięciem pospieszyłeś.
Awatar użytkownika
rene
Świeżak

Co do wzmacniania i takich wynalazków to poczytaj sobie o moim aucie.

Dlatego tak sądzę. Zobaczyłem porostu w jaki sposób zrobiłeś podłożnice i ogólnie mówiąc "druciarka" jakich mało ale każdy orze jak może. Nie mówię że projekt jest do kitu ale w moim odczuciu wymaga sporo poprawek już w tej fazie budowy.

Wystarczyły by 4 profile tworzące 2 krzyże i masz problem z głowy jak nie chcesz topić kasy w klatkę najpierw.
hehehe nie przeczytałem posta poprzednika do kończą ale widzę że od razu nam się nie podoba podłużnica.
Następna sprawa do mocowanie całego mostu zrobił bym osobiście kratownicę...

oczywiście żeby nie tylko narzekać jak to ktoś nie umie robić ale pomóc w zrobieniu podsyłam linki byś mógł sobie popatrzeć i pomyśleć.

Astra F rwd (od str 5 i dalsze)
http://www.migweb.co.uk/forums/projects ... %3B-5.html

Nova TR (polecam cały temat)
http://www.migweb.co.uk/forums/projects ... ckcar.html

ps. Wystarcza mi takie pojęcie o budowie auta żeby wiedzieć by nie ciąć całej podłogi tylko robił ja partiami najpierw mocowanie dyfta a potem bym się zajął silnikiem i grodzią na samum końcu wykonał tunel pod wał i wydech. Najwyraźniej jestem w jakimś kosmicznym błędzie :pig:
I na tyle oleju w głowie że po wycięciu prawie wszystkich wzmocnię podłogi na 1000% nie wywracał bym ja do "góry nogami" bo wcale to nie powoduje odkształceń karoserii :grin:
Awatar użytkownika
PiciuPn
Bez listowiec ;-)

szczerze mowiac nie wiem po co niby te plaskowniki w postaci krzyza buda jest sztywna ma cale wzmocnienie na podszybiu ofrginalne podluznice przedni i tylni pas oraz cala podloge pod siedzeniami do tego zrobione z tylu mocowanie pod drazek skretny, pomijam fakt ze ma jeszcze caly dach...
Lanos 2.0 Kadett TURBO
Awatar użytkownika
rene
Świeżak

PiciuPn pisze:ma cale wzmocnienie na podszybiu ofrginalne podluznice przedni i tylni pas oraz cala podloge pod siedzeniami

ale najtrwalszym i najbardziej usztywnionym elementem jest wzmocnienie podłogowe przy grodzi... dlatego te zastrzały :pig:
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2010, o 13:44 przez rene, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

PiciuPn pisze:sterowana ostrymi mapami paliwowymi i maksymalnie odciążona.
czyli co, przelewasz go troche, czy ma za ubogo? :lol: co to znaczy ostra mapa paliwowa?
Obrazek
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re:

Post autor: kamiloooo »

!markos pisze: czyli co, przelewasz go troche, czy ma za ubogo? :lol: co to znaczy ostra mapa paliwowa?
ostre zakonczenia ma na kartce papieru :lol: :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
rene
Świeżak

no ciekawie ciekawie się robi z każdym postem bardziej :oko:
Awatar użytkownika
PiciuPn
Bez listowiec ;-)

Re:

!markos pisze:czyli co, przelewasz go troche, czy ma za ubogo? :lol:
duzy przelew - sterowanie od monowtrysku silnika 1.2 przerobione na wielkowtrysk = pominiecie polowy czujnikow i bez przeplywki!
kamiloooo pisze:ostre zakonczenia ma na kartce papieru :lol: :lol:
ehe szkoda gadac
rene pisze:no ciekawie ciekawie się robi z każdym postem bardziej :oko:
widac ze tak jak przewaznie i tu auto mozna dopiero pokazac jak juz bedzie skończone...
Lanos 2.0 Kadett TURBO
kruszyn1
Swój
Imię: Mateusz

Post autor: kruszyn1 »

napewno będzie lepszy odbiór jak auto zacznie jeździć i nie zrobi 4 śladów ;)
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Awatar użytkownika
kerni
Nowy
Kontakt:

Post autor: kerni »

ja cie zapraszam na corsa-a.pl/forum ...tu zazwyczaj kpia z takich projektow ...idze sie przyzwyczaic :pig:
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

PiciuPn pisze:
!markos pisze:czyli co, przelewasz go troche, czy ma za ubogo? :lol:
duzy przelew - sterowanie od monowtrysku silnika 1.2 przerobione na wielkowtrysk = pominiecie polowy czujnikow i bez przeplywki!
ale w sensie, ze to fajnie, czy ze co? bo ten wykrzyknik na koncu nie pozwala mi zrozumiec dobrze twojej wypowiedzi..
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Porszak »

czy duzy przelew ma zapobiec zuzyciu oleju?

przy nie wiem jakiej niewygodzie wolalbym lezec pod autem i przymierzac niz stac przy aucie lezacym na boku, o tej podlodze nie wspominam. dlaczego podluznice masz z puzli a nie jednego kawalka, to jest szablon?
projekt odwazny i fajny tylko moze zrobiles/pokazales niefortunne zdjecia, ktore pokazuja malo lade fragmenty. czy rozstaw osi bedzie wiekszy?
czemu nie zdecydowales sie na wstawienie silnika za siedzenia, uwazasz ze auto z tak lekkim tylem i jeszcze dmuchawka bedzie latwe w prowadzeniu?
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
rene
Świeżak

Jak szybko się pojawiła tak szybko znikła.
ciekawie czy ja złomiarze już zabrali czy po prostu właściciel się obraził.
A tak liczyłem na dalszy ciąg zabawy
Awatar użytkownika
pajak2444
Świeżak
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: pajak2444 »

mały kotlet, ale pomysł jest warty dogadania.

ja mam plan na CB RWD
silnik wzdłużnie C20NET hybryda T25/T3
skrzynia omega A
wał omega A / bmw E30
tylna belka BMW E30 325 ze względu na tarcze

Minusy powyższych części:
-mocowania tylnego wózka z E30 wypadaja na wysokości progów w corsie
(szerokość od osi poduszki do osi poduszki 1230mm)
tylny wózek z omegi a odpada szerokość od osi do osi 1310mm
-aktualne koła (9x16 et 30) przy tym zawieszeniu bedą wystawały ok 7cm na strone
-mało miejśca na nogi ze względu na przymus stworzenia tunelu skrzyni biegów
- zbiornik paliwa trzeba będzie wyspawać od podstaw

Zalety:
-pełna kompatybilność silnika ze skrzynia
-małe gabaryty skrzyni biegów
- lewarek zmiany biegów mocowany na 2 pałąkach, których długość można skrócić, tak by dało sie zmieniać biegi siedząc na przednich fotelach
- odległość mocowania amortyzatora i ułożenia sprężyny zbliżona do CB
-lączenie wału ze skrzynia i wału z dyfrem podobne w OA jak i w E30- nie wiem jeszcze czy wieloklin na wale w obu autach ma takie same wymiary, tak czy owak bez wizyty w zakładzie przerabiającej wały napędowe sie nie obejdzie- ale to jest na szczęście niewielki wydatek
- średnia głowa e30 spokojnie wytrzyma Nm doładowanego silnika w przeciqwieństwie do dyfrów z opla

Wszelkie za i przeciw mile widziane

http://www.teamswift.net/viewtopic.php?f=6&t=9156
podobny projekt, tylko z wyższyb budżetem i wyzszym skomplikowaniem
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

tak, wiemy, ze masz taki plan, pisales o tym w innym dziale :zakrecony: niech tam ten watek pozostanie, nie ma potrzeby, zebys przenosil go tutaj.
Obrazek
Side-pipe
Świeżak

Post autor: Side-pipe »

Co się stało z projektem :)5 Ktoś ma wiedze w temacie :)5
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze Auta”