Dziurawy kolektor dolotowy.
- fraytag
- Świeżak
- Imię: Hubert
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Dziurawy kolektor dolotowy.
Cześć,
w moim c16XE mam po pierwsze dziurę między stożkiem, a przepływką, a potem dziurę między przepływką a przepustnicą, świeci się check engine itd, ale w pierwszym kroku chciałbym połatać dolot. w związku z tym pytanie...
rozkręciłem trochę rzeczy, ale rury od dolotu między przepływką a przepustnicą za chiny nie mogę wyjąć
ot haczy się wredzizna o kolektor tam gdzie zaznaczyłem czerwonym kółkiem...jakieś pomysły jak to wyjąć w celu załatania?? a najlepiej jakieś pomysły jak przebudować dolot za dużo nie inwestując?? tudzież którędy da się sensownie doprowadzić dolot od stożka do przepustnicy aby uniknąć bardzo wąskiej przestrzeni między kolektorem a podszybiem???
w moim c16XE mam po pierwsze dziurę między stożkiem, a przepływką, a potem dziurę między przepływką a przepustnicą, świeci się check engine itd, ale w pierwszym kroku chciałbym połatać dolot. w związku z tym pytanie...
rozkręciłem trochę rzeczy, ale rury od dolotu między przepływką a przepustnicą za chiny nie mogę wyjąć
ot haczy się wredzizna o kolektor tam gdzie zaznaczyłem czerwonym kółkiem...jakieś pomysły jak to wyjąć w celu załatania?? a najlepiej jakieś pomysły jak przebudować dolot za dużo nie inwestując?? tudzież którędy da się sensownie doprowadzić dolot od stożka do przepustnicy aby uniknąć bardzo wąskiej przestrzeni między kolektorem a podszybiem???
-------
Fray
Corsa B C16XE 1994
Mondeo 2.0 TDDI 2002
Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać niż Alzheimera i zapomnieć wypić;)
Fray
Corsa B C16XE 1994
Mondeo 2.0 TDDI 2002
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: Dziurawy kolektor dolotowy.
Próbowałem wyjąć tą rurę w całości w chwili kiedy wsadzałem mantzla ale niestety nie starczyło mi cierpliwości i ją pociąłem. Pewnie po zdjęciu kolektora dolotowego wyjdzie i rura ale nie miałem ani chęci ani czasu na dalsze rozbieranie.
Pomysły jak przebudować kolektor dolotowy i doprowadzenie powietrza do niego znajdziesz tutaj: mantzel-power-box-how-to-t44047.html a prace związane z budową takiego kolektora w mojej galerii na forum.
Pomysły jak przebudować kolektor dolotowy i doprowadzenie powietrza do niego znajdziesz tutaj: mantzel-power-box-how-to-t44047.html a prace związane z budową takiego kolektora w mojej galerii na forum.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- koza149
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Wyjdzie , wyjdzie z wielkim oporem ale wyjdzie.. potrzeba do tego dwóch ludzi bo jeden musi zagniatać tą cześć co idzie do przepływki, a druga osoba wyciągać ją w stronę skrzyni biegów, u siebie namęczyłem się sporo, ale wyszła cała i jeździ sobie już w jakieś tigrze 
Ps. O ile dobrze pamiętam może ona być z tyłu zamontowana na taki plastikowy zatrzask, bolec, wciśnięty w blaszkę.. i to może Ci blokować, a najłatwiej tak jak -=m&m=- napisał odkręcić ssący to wyjdzie
Ps. O ile dobrze pamiętam może ona być z tyłu zamontowana na taki plastikowy zatrzask, bolec, wciśnięty w blaszkę.. i to może Ci blokować, a najłatwiej tak jak -=m&m=- napisał odkręcić ssący to wyjdzie
- fraytag
- Świeżak
tylko że ja chce ją załatać i włożyć spowrotemkoza149 pisze:Wyjdzie , wyjdzie z wielkim oporem ale wyjdzie.. potrzeba do tego dwóch ludzi bo jeden musi zagniatać tą cześć co idzie do przepływki
w każdym razem dzięki, spróbuję tą rurę wypchnąć dołem..
no niby tak... już się temu przyglądałem wcześniej, ale od dołu kolektora jest jakaś rurka wodna, bodajrze idzie ona do ogrzewania.. niechciał bym tego rozbebeszać i zakładac nowej uszczelki, to już sporo roboty..-=m&m=- pisze:po zdjęciu kolektora dolotowego wyjdzie
czy rzeczywiście jest tam woda???
czytałem wczoraj ten post... niestety linki w nim już nie działają.. może ktosik zaktualizuje??-=m&m=- pisze:Pomysły jak przebudować kolektor dolotowy i doprowadzenie powietrza do niego znajdziesz tutaj: mantzel-power-box-how-to-t44047.html
-------
Fray
Corsa B C16XE 1994
Mondeo 2.0 TDDI 2002
Fray
Corsa B C16XE 1994
Mondeo 2.0 TDDI 2002
- koza149
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
no ja robiłem to z ojcem i wyciągnąć wyciągnęliśmy.. ale czy z powrotem ja włożysz tym sposobem.. na prawdę nie wiem.. chyba bez zdjęcia ssącego się nie obejdzie.. Jak zrzucisz ssący masz wszystko na wierzchu i łatwiejszy dostęp.
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
ja wkladalem i wyjmowalem sam od gory. wykrec przepustnice i wyjdzie bez problemu wlasnie w tamta strone gdzie jest przepustnica.
nie lataj juz tego bo to bez sensu, zadne tasmexy na dluzsza mete nie beda ok. albo zostaje Ci zrobic przelozyc caly dolot z x16xe co wiaze sie z wydatkiem ok 300pln, albo dolozyc kilka stowek i zrobic "mantzla" zyskujac ok 20KM bez strojenia.seryjny komp w c16xe to ogarnie bez zadnego ale. w moim temacie w projektach tez znajdziesz fotki mantzla.
plastikowa rure moge miec do sprzedania, ale to za miesiac dwa. w tej chwili uzywam. ta rura jest przykrecona jedna sruba do dolnej czesci kolektora dolotowego jelsi dobrze pamietam
nie lataj juz tego bo to bez sensu, zadne tasmexy na dluzsza mete nie beda ok. albo zostaje Ci zrobic przelozyc caly dolot z x16xe co wiaze sie z wydatkiem ok 300pln, albo dolozyc kilka stowek i zrobic "mantzla" zyskujac ok 20KM bez strojenia.seryjny komp w c16xe to ogarnie bez zadnego ale. w moim temacie w projektach tez znajdziesz fotki mantzla.
plastikowa rure moge miec do sprzedania, ale to za miesiac dwa. w tej chwili uzywam. ta rura jest przykrecona jedna sruba do dolnej czesci kolektora dolotowego jelsi dobrze pamietam
- Zioo
- Nowy
- Imię: Adam
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Porszak pisze:ja wkladalem i wyjmowalem sam od gory. wykrec przepustnice i wyjdzie bez problemu wlasnie w tamta strone gdzie jest przepustnica.
u mnie wadzil jeszcze alternator
np 2 stowkiPorszak pisze: albo dolozyc kilka stowek i zrobic "mantzla" zyskujac ok 20KM bez strojenia.seryjny komp to ogarnie bez zadnego ale.
http://allegro.pl/x16xe-kolektor-ssacy- ... 59121.html
Morette bitch !! ZłooGarage - elektryka/mechanika pojazdowa 883 969 504
- fraytag
- Świeżak
no i się udało, rura wyszła dołemPorszak pisze:ja wkladalem i wyjmowalem sam od gory.....w tamta strone gdzie jest przepustnica.
mimo wcześniejszego sceptycznego podejścia do modów dolotu, kolega Zioo powyższym linkiem do aukcji mnie bardzo pozytywnie nastawił
1. Tak więc pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, czy ten kolektor z aukcji powyżej, kombinacja alpejska lexmaul/dbilas, to zabawka warta inwestycji??
2. Czy to się nada do c16XE, no i przede wszystkim ile kucy da radę dzięki temu kolektorowi wyszarpnąć???
3. Czy taki kolektor spowoduje wzrost spalania?
-------
Fray
Corsa B C16XE 1994
Mondeo 2.0 TDDI 2002
Fray
Corsa B C16XE 1994
Mondeo 2.0 TDDI 2002
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
1. warta
2. nada sie wysmienicie bo nie bedziesz musial tego stroic tak jak w przypadku x16xe
3. nie, nie spowoduje
4. musisz tylko dokupic dolna czesc kolektora od x16
5. bedzie ciasno bo w c16 dochodzi jeszcze przeplywka
2. nada sie wysmienicie bo nie bedziesz musial tego stroic tak jak w przypadku x16xe
3. nie, nie spowoduje
4. musisz tylko dokupic dolna czesc kolektora od x16
5. bedzie ciasno bo w c16 dochodzi jeszcze przeplywka
- fraytag
- Świeżak
heh..Porszak...dzięx za opinię...ale chyba chcesz mnie do bankructwa doprowadzić
a tak na oko, ile kucy przybędzie dzięki temu dolotowi??
-------
Fray
Corsa B C16XE 1994
Mondeo 2.0 TDDI 2002
Fray
Corsa B C16XE 1994
Mondeo 2.0 TDDI 2002
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Lexmaul podaje koło 10KW co daje jakieś 13 PSw górnym zakresie obrotów: mantzel mówi o 20 PSfraytag pisze: a tak na oko, ile kucy przybędzie dzięki temu dolotowi??
Więc pi razy oko może wyjśc koło 15. Najprawdopodobniej i tak nie zmierzysz auta przed montażem dolotu więc prawdy nigdy nie poznamy
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- Zioo
- Nowy
- Imię: Adam
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
nie musi, bo dolna czesc jest w ceniePorszak pisze: 4. musisz tylko dokupic dolna czesc kolektora od x16
jedyne co musi zrobic to zaslepic egr'a i posmarkac spawem przy tym 1 mocowaniu
Morette bitch !! ZłooGarage - elektryka/mechanika pojazdowa 883 969 504