czyszczenie układu chłodzenia silnika

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak
Imię: Klaudiusz
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

czyszczenie układu chłodzenia silnika

Post autor: marcinboree »

Chcę przepłukać silnik oraz chłodnicę by pozbyć się kamienia i osadów przez które chłodzenie silnika ma mniejszą wydajność . (usunąć naloty)

1. jakich preparatów powinienem poszukać ?
(kwasek cytrynowy ?)
2. jak to zrobić pożądnie ? ( na uruchomionym silniku ???)
( krok po kroku)
3. jak na koniec odpowietrzyć układ ? ,( krok po kroku)
( jaki płyn do chłodnicy polecacie )
:)
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

nie kwasek zaden, tylko preparat konkretnie do tego. na opakowaniu zwykle jest instrukcja. to wyczerpuje 2 pytania.
odpowietrzyc tak jak przy kazdej wymianie, czyli zalac i zagrzac na otwartym zbiorniczku (pomine juz, ze w archiwum jest przynajmniej 1 watek na ten temat). plyn jaki uwazasz za stosowny.

czasem nie zaszkodzi jak samemu uruchomi sie glowe i czegos poszuka.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

Re:

markos . witaj :

nie znalazłem nic ciekawego na ten temat .
nie znalazłem nawet osobnej kategorii a powinna być forum techniczne / układ chłodzenia (dlatego napisałem post w silniku)

odnośnie chemii to w nowoczesnych płukankach wykorzystuje się właśnie kwasek cytrynowy " skrzętnie schowany pod nazwą chemiczną " lub roztwory z kwasu lub octu domowego . Dlatego pytam czego użyć bo na rynku jest tego multum ale pomińmy już sam środek.

:) chodzi mi o procedurę . bo jak już spuszczę płyn to się zapowietrzę :) i co wtedy,- którą RUŁĘ naciskać
x1.0xe
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Ania
Podziękował;: 3 razy
Kontakt:

Re: czyszczenie układu chłodzenia silnika

Post autor: przyciaga »

marcinboree pisze:nie znalazłem nic ciekawego na ten temat .
Ja osobiście odpowiadałam w tym roku na teamt jak odpowietrzyć układ chłodzacy, wiec widać moje wypociny nie są dla Ciebie ciekawe.

Taki preparat do odkamieniania rozpuszcza się pewnie w wodzie więc jak spuscisz płyn i zalejesz wczesniej przygotowanym preparatem to nic Ci się nie zapowietrzy (pod warunkiem że przeczytasz moje i innych nieciekawe wypowiedzi)
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Sposcic płyn ( zdjąć rure chłodzenia najlepiej któraś dolną lub czujnik z chłodnicy) i przez zbiornik zalać mieszanką ,woda (najlepiej destylowana ) i preparat. Odpowietrzyc zagrzać spuścić i zalać plynem. A po co chcesz czyścić układ z kamienia ktoś dużo zwyklej wody dolewal?
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

wolga85 pisze:Sposcic płyn ( zdjąć rure chłodzenia najlepiej któraś dolną lub czujnik z chłodnicy) i przez zbiornik zalać mieszanką ,woda (najlepiej destylowana ) i preparat. Odpowietrzyc zagrzać spuścić i zalać plynem. A po co chcesz czyścić układ z kamienia ktoś dużo zwyklej wody dolewal?

witaj.
tego nie wiem . Wiem za to że x1.0xe grzeje się jak nie wiem co. po 10 min jazdy silnik ma 95 stopni i taka temperatura się otrzymuje cały czas
mechanik twierdzi że corsy tak mają "sranie w banie"
mój układ jest z wyglądu nowy (chłodnica jest w idealnym stanie ale na zewnątrz a jak jest w środku hm....tego nie wiem płyn jest brązowy trochę więc nie wiem) może jakiś inny składnik układu jest padnięty ( komputer nie pokazuje błędów)

jeśli to pomoże to zmienię chłodnicę na wydajniejszą jeśli jakaś spasuje do corsy ( jeśli ktoś robił podmiankę to niech mi powie co kupić ) :)9
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

niewzruszone 95 w lecie to duzo? ahaaaa...

oraz wydajniejsza chlodnica do 1.0?
Obrazek

z powaga Twoich problemow pretendujesz do miana forumowego miszcza problematyki corsowej, nad ktora generalnie nie warto sie rozwodzic, bo problemow nie ma :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Po pierwsze to mały silnik ,więc nagrzewa się szybko. Jeżeli w lecie przy 30 C stopniach staniu w korku i ostrej jeździe nie gotuje sie (nie przekracza 100 - 105 C). To jest ok . Szybkie rozgrzewanie to nie wada a zaleta (na rozgrzanym mniej pali ,olej ma odpowiednią temperaturę pracy więc lepiej chroni silnik).
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
Pawelos666
Świeżak

Post autor: Pawelos666 »

ocet, ale w stosunku pół litra na 5 litrów wody destylowanej...(ja robilem 1litr octu na 7 wody ale to ryzykowne) pojezdzic tak 5 dni lub do paru zagrzan silnika.... nastepnie odkrecic korek od chlodnicy wsadzic szlauf ogrodowy do ukladu przez zbiorniczek i wyplukiwac... jak poziom sie podniesie do max i bedzie sie spuszczac uruchomic silnik na pare minut ciagle lejac i spuszczajac wode. zamknac korek w chlodnicy. wyciagnac szlauf. przegazowac silnik. pojezdzic do zagrzania wylac wode. powtorzyc czynnosc. potem nalac destolwanej do calego ukladu. pojezdzic tydzien. wylac przeplukac destylowana koniecznie!!! i dopiero wlac plyn. nie plukac przed tym zwykla!!! ostatni raz plucze sie destylowana. potrzeba kupic 15 litrow wody destylowanej. wystarczy na jakies 2-3 zalania ukladu. metoda bez rozmontowywania. nie dawac wiecej octu bo za mocno korozja pojdzie od kwasu polaczen metalowych przy wezach!!! w niskiej temp nie wydaje sie byc grozny ale podgrzany żre konkretnie. przed taka czynnoscia docisnac wszystkie opaski tzn skrecic mocniej czy nawet spsiukac je czyms np smarem z miedzia jakims wd40, obojetnie czym...bo kwas moze je ruszyc, same opary wystarcza na polaczeniach. ocet dla chlodnicy jest bezpieczny. nic sie nie stanie. tylko zabezpieczyc zewnatrz opaski i wszelkie zlaczki na wezach i elementy metalowe laczace weze!!! aluminium nie ruszy. to jest dobra bezpieczna metoda. po takim zabiegu silnik ktory grzeje sie niecale 10 minut bedzie sie grzal jakies 15-20 minut do wlaczenia wiatraka. i to by bylo na tyle :D :D :D
Ostatnio zmieniony 24 lip 2011, o 01:19 przez Pawelos666, łącznie zmieniany 2 razy.
Regeneracja wtryskiwaczy (również DENSO)
Sprzedaż i profesjonalny dobór świec, przewodów WN, części do układów zapłonowych - jeśli potrzebujesz czegoś lepszego, na większy przebieg od 50.000 km do 220.000 km...
GG 540570
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

nie ma to jak skomplikowac temat ponad norme :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

Pawelos666 pisze:ocet, ale w stosunku pół litra na 5 litrów...
... wiatraka.
Obrazek

Inżynierowie NASA są z Ciebie dumni :)6
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

STELMI popłakałam sie normalnie :-D a kolega wyzej to widze ze wszystkiego esej potrafi stworzyc :grin:
Dzieki za miłe rozpoczęcie poniedziałku :grin:

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: mr_luke »

Ja jebie jakie wy tu macie rozkminy :lol: Marcinie, tu w 100% popieram Markosa i Wolge. Co jak co, Twój silnik taki jest i tyle więc nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma. Jeśli faktycznie utrzymuje Ci bez większego problemu temp roboczą, wiatrak załącza się gdy trzeba, max temp nie przekracza tych 105 to nie ma się kompletnie czym przejmować. Daj spobie spokój z jakimś wydajniejszym układem bo to po prostu bez celowe.... a gdybyś miał 350 konną Corse to co woziłbyś przyczepkę z chłodnicami? Szklanka zimnej wody, spokojny pomyślunek i będzie cacy :oko:
Corsa - sold
Awatar użytkownika
Pawelos666
Świeżak

Obrazek

Koles daj sobie spokoj z plukaniem tej corsy. Bedzie Ci lepiej chodzila bez.
!markos pisze:nie ma to jak skomplikowac temat ponad norme :grin:
ostrzegam tylko bo widze ze pisal o occie :-D :-D

Co do akcji z octem, moze to dla wielu smieszne, tak wiem, ale napisalem 0,5 litra na 5litrow plynu/ wody destylowanej bo jak wlejesz wiecej np 2 litry to syfu bedziesz mial po zagrzaniu tyle ze woda bedzie k... czarna i bedziesz potem to plukac rok... i to jest moje ostrzezenie w tym temacie...dlatego PROSZE NIE PLUCZ i przemysl czy to jest naprawde konieczne. a jak lejesz juz ten ocet ocet :lol: :lol: to wystarczy CI pol litra a nie pare litrow i podziala konkretnie...to jest kwas. tanie latwodostepne i bezpieczne w malym stezeniu. napisalem tyle bo znam przypadek ze jeden tluk wlal sobie pare litrow do chlodnicy i wszystko zakorodowalo przy wezach...to nie sa auta nowe. i potem ten sam typ plukal chlodnice pare miesiecy i mial syf w plynie, bo ciagle sie kamien rozpuszczal i chooy z takiego czyszczenia. potem wlewaja plyn na 5 lat w ktorym bedzie plywal syf. dlatego dla mnie czyszczenie to czynnosc zbyteczna w 99% przypadkow. chyba ze czyscic uklad do ktorego byla lana zwykla woda w jakims starym aucie, czy zakladasz chlodnice odkopana ze szrotu (z lopata ziemi w srodku), czy jesli mamy przypchana kamieniem chlodnice/ nagrzewnice-jesli slabo grzeje. dla niedowiarkow ocet w duzym stezeniu po zagrzaniu mocno rozpuszcza kamien. wlej do czajnika zagrzej do 100 oC to zobaczysz jak czysci ocet a jak kwasek :zakrecony: tydzien nie trzeba jezdzic. wystarczy zagrzac kilka razy silnik w korku tak jak preparat i wylac
Sprzedaż i profesjonalny dobór świec, przewodów WN, części do układów zapłonowych - jeśli potrzebujesz czegoś lepszego, na większy przebieg od 50.000 km do 220.000 km...
GG 540570
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

daj już sobie spokój z tym octem. Świat motoryzacji poszedł nieco do przodu od czasów Fiatów 125P i są specyfiki to tych zadań i ich używajmy. Myślę, że to zdecydowanie lepszy pomysł jak mycie Twoim sposobem, które trwa łącznie 2 tygodnie.
Awatar użytkownika
Pawelos666
Świeżak

to nie jest moj sposob... przeczytaj 3 czy ktorys post autora tego tematu...dokladnie. ja go tylko ostrzeglem przed laniem kwasu octowego w duzym stezeniu. tak samo rozpuszcza jak specyfiki i sa na tym samym skladzie oparte - lekkie kwasy, w ukladzie chlodzenia w corsie czy fiacie jest ten sam syf i tak samo plucze sie kamien. te kwasy dzialaja odrazu po zagrzaniu do 100 stopni, nie jakies 2 tygodnie
GG 540570
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

Pawelos666 pisze:te kwasy dzialaja odrazu po zagrzaniu do 100 stopni, nie jakies 2 tygodnie
cały cykl mycia opisywany przez Ciebie trwa z 2 tygodnie (posumuj sobie dni z własnego posta).
EOT gadania o produktach spożywczych
bmwm5
Bez listowiec ;-)

Post autor: bmwm5 »

Witam. Marcinboree wszystkie preparaty do chłodnic to ściema. Te po 10zł nie nadają się zupełnie do niczego! Płukanie octem to jest naprawdę bardzo dobry i bezpieczny sposób dla czujników i gum. Robiłem tak parę razy w paru mocno zjeżdżonych BMW. Wystarczy włączyć silnik na parę minut i już można zlewać cały brud. Z dostępnych u nas środkowych chemicznych do płukania używałem Prestone Fluid, Valvoline Radiator Flush, K2 Radiator Flush, również do chłodnicy motocyklowej. Wlewałem litrowe opakowanie 5-10minut, a potem jazda około 20km. Po spuszczeniu wody wyleciało tyle samo kamienia, co płucząc domowym sposobem za pomocą octu. Takie markowe preparaty tylko lekko rozpuszczają osad z płynu. Można zagrzać raz lub pojeździć i zagrzać kilka razy. Gdy chłodnica jest czysta i ma w sobie tylko kamień najlepsze efekty daje jednak ocet, bo żre pięknie do żywego. Spawałem kilka razy taką rozciętą chłodnicę po płukance preparatem i po kilkukrotnym płukaniu zwykłym octem. Z miedzianymi chłodnicami może być problem. Woda po mocnych środkach robi się niebieska (reakcja z miedzią). Ocet najpierw rozpuszcza kamień. Nie ma ryzyka zatkania przewodów. Muszę przyznać, że po płukaniu octem efekty były lepsze i było widać lśniący metal. Polecam ten sposób. Jeśli tak zrobisz na pewno zimą będzie lepiej chodzić ogrzewanie. Macie tutaj na innym forum opla opisane. http://forum.omegaklub.eu/archive/index ... 15647.html
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

witajcie . właśnie wróciłem z łeby . niestety często odczuwałem skutki grzejącego się układu . Na razie jeszcze nic nie zmieniłem ale wasze opisy wydają się być wielce pouczające. napewno wezmę je pod uwagę .

jedno płukanie układu nie zaszkodzi bo w zbiorniczku na płyn mam około 3 cm zalegającego jakiegoś takiego błota zielonkawo brązowawego .

:) biorąc pod uwagę he he he czajnik . to w nim bezsprzecznie lepiej sprawdza się kwasek cytrynowy parujący ocet :)11 to za wiele dla metalowych części i dla nosa.

temat do zamknięcia . dziękuję :)2
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

marcinboree pisze:niestety często odczuwałem skutki grzejącego się układu .
W jaki sposob je odczuwales?

Moze zamontuj chlodzenie lodem? Tu masz przykladowa aplikacje:
Obrazek

Bardzo efektywnie dziala, schlodzi to jeden.zero ponizej zera :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

marcinboree pisze:w zbiorniczku na płyn mam około 3 cm zalegającego jakiegoś takiego błota zielonkawo brązowawego
najprawdopodobniej masz do wymiany uszczelkę pod głowicą i również z tego powodu możesz mieć wyższą temp silnika.
Awatar użytkownika
Pawelos666
Świeżak

ubywa Ci tej wody ? bombelkuje ? przy dodwaniu gazu sie podnosi poziom?swiece jak wsadzasz nowe to korozja nie bierze? nie dymi z wydechu parą?
GG 540570
Awatar użytkownika
marcinboree
Świeżak

1. nie ubywa mi płynu
2. nie bombluje przy dodawaniu bazu

a może by tak ..... http://allegro.pl/audi-80-b3-b4-1-6-1-8 ... 57119.html

hie hie hie
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

Zaglądnij w sobote na tor do Wyrazowa zobaczymy te twoje objawy.
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
Pawelos666
Świeżak

marcinboree pisze:1. nie ubywa mi płynu
2. nie bombluje przy dodawaniu bazu

a może by tak ..... http://allegro.pl/audi-80-b3-b4-1-6-1-8 ... 57119.html

hie hie hie
nie masz w co kasy ladowac?
fajnie ze nie ubywa i fajnie ze nie "bombluje"
zobacz czy swiece nie sa zardzewiale (przestraszyli Cie ze to uszczelka i ze plyn wlewa sie do tlokow) pewnie juz je smaruje elegancko :-D

a tak serio bez jajec to daj se siana wyczysc uklad z tego blota rozpusc kamien jesli jest i zalej plynem, bedziesz mial spokoj na 10 lat...i cieplo w zime jak nagrzewnica bedzie czysta a chlodnica tak sie nei przejmuj silnik musi miec odpowiednie temp, lepsze to dla niego jakby byl niedogrzany, jesli pojawia sie para otwiera sie zawor w korku to masz prawo sie martwic, w przeciwnym razie tylko sie cieszyc...chlodnicy nie musisz bardzo czyscic oby nagrzewnica byla czysta i blota nie bylo w ukladzie, a to ze kamien w chlodnicy to nie ma znaczenia przy tej pojemnosci wrzuc na looz :grin:
GG 540570
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

Pawelos666 pisze:fajnie ze nie ubywa i fajnie ze nie "bombluje"
zobacz czy swiece nie sa zardzewiale (przestraszyli Cie ze to uszczelka i ze plyn wlewa sie do tlokow) pewnie juz je smaruje elegancko :-D

a tak serio bez jajec to daj se siana
a nie przyszło ci do głowy (mówię do Pawelos666), że może iść olej do płynu, a nie płyn na tłoki? Jeżeli po tym co kolega wyżej napisał uważasz, że nie ma takiej opcji, zeby była uszczelka pod głowicą uszkodzona to radzisz tak samo jak dobierasz paski rozrządu do silników z kolizjami i przewody WN do uturbionej Hondy !markosa. Nie przyszło ci na myśl, że są takie urządzenia, które np sprawdzają czy są spaliny w płynie chłodniczym?
Jak moszesz (to autora tematu) to napisz jeszcze czy robisz bardzo krótkie trasy oraz możesz wrzucić zdjęcie szlamu na korku (zarówno od płynu w zbiorniczku, korka od oleju jak i bagnecie, jeżeli tam występują)
Jedyne z czym się zgodzę z Pawelos666 to daj sobie spokój z szukaniem nowej chłodnicy
Awatar użytkownika
Pawelos666
Świeżak

STELMI pisze:
Pawelos666 pisze:a nie przyszło ci do głowy (mówię do Pawelos666), że może iść olej do płynu, a nie płyn na tłoki? Jeżeli po tym co kolega wyżej napisał uważasz, że nie ma takiej opcji, zeby była uszczelka pod głowicą uszkodzona to radzisz tak samo jak dobierasz paski rozrządu do silników z kolizjami i przewody WN do uturbionej Hondy !markosa. Nie przyszło ci na myśl, że są takie urządzenia, które np sprawdzają czy są spaliny w płynie chłodniczym?

Jak moszesz (to autora tematu) to napisz jeszcze czy robisz bardzo krótkie trasy oraz możesz wrzucić zdjęcie szlamu na korku (zarówno od płynu w zbiorniczku, korka od oleju jak i bagnecie, jeżeli tam występują)
Jedyne z czym się zgodzę z Pawelos666 to daj sobie spokój z szukaniem nowej chłodnicy
cos mi sie wydaje ze moderatorzy z tego forum uwazaja ze sie za super specow i ze wiedza wiecej niz ktos po paru latach pracy przy silnikach ostro j***** innych tutaj, wiem jak sie sprawdza gazy ze spalin. a z paskami do rozrzadu ze ktos dobiera inne po kolizji, to ktos tutaj strzelil konkretna glupote, bo zle przeczytal (byla mowa o tym ze kilka razy dobieralem jednej osobie paski bo mial jeden czlowiek 3 kolizje rozrzadu pod rzad, a nie ze dobieralem specjalne paski), zaraz ludzie to lyknal i beda sie glowkowali ze faktycznie jakies inne... zadnych przewodow do uturbionej hondy nie dobieralem bo nawet nie sprawdzalem z tego co pamietam jak tam jest zbudowany uklad zaplonowy, dyskutowalem kiedys o swiecach tlko i wylacznie wiedzac jakie szly w oryginale zwykle i jakie mozna z irydowych wrzucic...jesli chodzi Ci o wode - plyn i olej to sa przypadki ze mozna sprawdzic gazy ale zanim olej pojdzie do plynu to plyn moze tez pojsc i beda skorodowane, mialem kiedys do czynienia z takim silnikiem u siebie w serwisie (dodam ze nie palil oleju) i za kazdym razem gdy wkrecalem kolesiowi swiece po miesiacu byly skorodowane i plyn barwil sie na braz lekki, oleju w nim nie bylo
GG 540570
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Kontakt:

Pawelos666 pisze:cos mi sie wydaje ze moderatorzy z tego forum uwazaja ze sie za super specow i ze wiedza wiecej niz ktos po paru latach pracy przy silnikach ostro j***** innych tutaj,
Ja to juz wczoraj miałam napisac na czacie że za dużo o tych świecach na forum się zrobiło, ale wyręczył mnie dzis w tym STELMI (mam dokladnie takie samo zdanie jak on - na kazdą dolegliwość w aucie proponujesz wymienic świece!) Parafrazując: Naczytałes się jakiś bzdur o żabkach i teraz na siłe próbujesz zarazić tym innych.
Tez jakby nei było jestem moderatorem wiec pewnie wg Ciebie sie myle.

DO modów: prosze o usunięcie za jakiś czas mojej wypowiedzi.

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
Pawelos666
Świeżak

byl temat o swiecach w ktorym pisalismy o swiecach. teraz nie psizemy o tym i nikomu nie karze wymienic tylko sprawdzic czy nie siedza 5lat. swieca sie wypala. tak sie sklada ze opel Twoj takze ma bardzo slaba cewke zaplonowa ze nawet strzaly sa na benzynie przy oryginalnych swiecach gm na 0,9-1,0mm pouzywanych rok i spadek mocy a ludzie grzebia w silnikach zamiast siegnac po najprostrze rozwiazanie sprawy, pisze tu na tym forum bo wlasnie nie masz pojecia ile osob zwraca sie z prosba o dobranie swiec i ma problemy tegpo typu mowie o posiadaczach oplow, bo ma problem ze swiecami i cewkami w oplach-najwiecej tego "po szybkim wciskaniu gazu" auto muli itd, ludzie zamiast wymieniac swiece przewody plyny w czas szukaja problemu na sile gdzie indziej.
Ostatnio zmieniony 4 sie 2011, o 11:39 przez Pawelos666, łącznie zmieniany 1 raz.
GG 540570
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Ogarnij przycisk "edytuj".

I bez kitu nie przynudzaj juz o tych swiecach, bo robi sie monotematycznie. Swieca to, swieca tamto, napiecie takie, napiecie owakie, a to cewka, a to kabelek, a to costam. W kolko to samo, wszedzie, na kazda usterke i przy kazdej okazji sprawdzamy swiece i jesli cos nie dziala, to uderzamy do kolegi co profesjonalnie je dobiera i samochodzik juz dziala. Proste? No ba! :pig:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”