1. jakich preparatów powinienem poszukać ?
(kwasek cytrynowy ?)
2. jak to zrobić pożądnie ? ( na uruchomionym silniku ???)
( krok po kroku)
3. jak na koniec odpowietrzyć układ ? ,( krok po kroku)
( jaki płyn do chłodnicy polecacie )

Ja osobiście odpowiadałam w tym roku na teamt jak odpowietrzyć układ chłodzacy, wiec widać moje wypociny nie są dla Ciebie ciekawe.marcinboree pisze:nie znalazłem nic ciekawego na ten temat .
wolga85 pisze:Sposcic płyn ( zdjąć rure chłodzenia najlepiej któraś dolną lub czujnik z chłodnicy) i przez zbiornik zalać mieszanką ,woda (najlepiej destylowana ) i preparat. Odpowietrzyc zagrzać spuścić i zalać plynem. A po co chcesz czyścić układ z kamienia ktoś dużo zwyklej wody dolewal?

Pawelos666 pisze:ocet, ale w stosunku pół litra na 5 litrów...
... wiatraka.

ostrzegam tylko bo widze ze pisal o occie!markos pisze:nie ma to jak skomplikowac temat ponad norme

cały cykl mycia opisywany przez Ciebie trwa z 2 tygodnie (posumuj sobie dni z własnego posta).Pawelos666 pisze:te kwasy dzialaja odrazu po zagrzaniu do 100 stopni, nie jakies 2 tygodnie

najprawdopodobniej masz do wymiany uszczelkę pod głowicą i również z tego powodu możesz mieć wyższą temp silnika.marcinboree pisze:w zbiorniczku na płyn mam około 3 cm zalegającego jakiegoś takiego błota zielonkawo brązowawego

nie masz w co kasy ladowac?marcinboree pisze:1. nie ubywa mi płynu
2. nie bombluje przy dodawaniu bazu
a może by tak ..... http://allegro.pl/audi-80-b3-b4-1-6-1-8 ... 57119.html
hie hie hie

a nie przyszło ci do głowy (mówię do Pawelos666), że może iść olej do płynu, a nie płyn na tłoki? Jeżeli po tym co kolega wyżej napisał uważasz, że nie ma takiej opcji, zeby była uszczelka pod głowicą uszkodzona to radzisz tak samo jak dobierasz paski rozrządu do silników z kolizjami i przewody WN do uturbionej Hondy !markosa. Nie przyszło ci na myśl, że są takie urządzenia, które np sprawdzają czy są spaliny w płynie chłodniczym?Pawelos666 pisze:fajnie ze nie ubywa i fajnie ze nie "bombluje"
zobacz czy swiece nie sa zardzewiale (przestraszyli Cie ze to uszczelka i ze plyn wlewa sie do tlokow) pewnie juz je smaruje elegancko
a tak serio bez jajec to daj se siana
cos mi sie wydaje ze moderatorzy z tego forum uwazaja ze sie za super specow i ze wiedza wiecej niz ktos po paru latach pracy przy silnikach ostro j***** innych tutaj, wiem jak sie sprawdza gazy ze spalin. a z paskami do rozrzadu ze ktos dobiera inne po kolizji, to ktos tutaj strzelil konkretna glupote, bo zle przeczytal (byla mowa o tym ze kilka razy dobieralem jednej osobie paski bo mial jeden czlowiek 3 kolizje rozrzadu pod rzad, a nie ze dobieralem specjalne paski), zaraz ludzie to lyknal i beda sie glowkowali ze faktycznie jakies inne... zadnych przewodow do uturbionej hondy nie dobieralem bo nawet nie sprawdzalem z tego co pamietam jak tam jest zbudowany uklad zaplonowy, dyskutowalem kiedys o swiecach tlko i wylacznie wiedzac jakie szly w oryginale zwykle i jakie mozna z irydowych wrzucic...jesli chodzi Ci o wode - plyn i olej to sa przypadki ze mozna sprawdzic gazy ale zanim olej pojdzie do plynu to plyn moze tez pojsc i beda skorodowane, mialem kiedys do czynienia z takim silnikiem u siebie w serwisie (dodam ze nie palil oleju) i za kazdym razem gdy wkrecalem kolesiowi swiece po miesiacu byly skorodowane i plyn barwil sie na braz lekki, oleju w nim nie byloSTELMI pisze:Pawelos666 pisze:a nie przyszło ci do głowy (mówię do Pawelos666), że może iść olej do płynu, a nie płyn na tłoki? Jeżeli po tym co kolega wyżej napisał uważasz, że nie ma takiej opcji, zeby była uszczelka pod głowicą uszkodzona to radzisz tak samo jak dobierasz paski rozrządu do silników z kolizjami i przewody WN do uturbionej Hondy !markosa. Nie przyszło ci na myśl, że są takie urządzenia, które np sprawdzają czy są spaliny w płynie chłodniczym?
Jak moszesz (to autora tematu) to napisz jeszcze czy robisz bardzo krótkie trasy oraz możesz wrzucić zdjęcie szlamu na korku (zarówno od płynu w zbiorniczku, korka od oleju jak i bagnecie, jeżeli tam występują)
Jedyne z czym się zgodzę z Pawelos666 to daj sobie spokój z szukaniem nowej chłodnicy

Ja to juz wczoraj miałam napisac na czacie że za dużo o tych świecach na forum się zrobiło, ale wyręczył mnie dzis w tym STELMI (mam dokladnie takie samo zdanie jak on - na kazdą dolegliwość w aucie proponujesz wymienic świece!) Parafrazując: Naczytałes się jakiś bzdur o żabkach i teraz na siłe próbujesz zarazić tym innych.Pawelos666 pisze:cos mi sie wydaje ze moderatorzy z tego forum uwazaja ze sie za super specow i ze wiedza wiecej niz ktos po paru latach pracy przy silnikach ostro j***** innych tutaj,