C16XE Dzwonienie w silniku

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fraytag
Świeżak
Imię: Hubert
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

C16XE Dzwonienie w silniku

Post autor: fraytag »

Już ten temat męczyłem jakiś czas temu na forum, ale go nie rozwiązałem, więc pozwolę sobie jeszcze raz :-D

a więc nIezależnie od tego czy ciepły, czy zimny dzwoni coś na maxa jak śruba/kawł metalu o blachę, dzownienie słuchać jak hamuje silnikiem lub na luzie puszczę gaz :bardzozly:
pojechałem do mechaniora i on twierdzi, że to na bank panewki.
Pytanie czy da się jakoś rozpoznać dzwoniące popychacze zaworów od dzwoniących panewek :)5

a jeśli to juz panweki to co dodatkowo trzeba zrobić w ramach wymiany panewek i jakie to prognozuje koszty :)5
-------
Fray
Corsa B C16XE 1994
Mondeo 2.0 TDDI 2002

Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać niż Alzheimera i zapomnieć wypić;)
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Re: C16XE Dzwonienie w silniku

Post autor: STELMI »

fraytag pisze:Już ten temat męczyłem jakiś czas temu na forum, ale go nie rozwiązałem, więc pozwolę sobie jeszcze raz :-D

a więc nIezależnie od tego czy ciepły, czy zimny dzwoni coś na maxa jak śruba/kawł metalu o blachę, dzownienie słuchać jak hamuje silnikiem lub na luzie puszczę gaz :bardzozly:
pojechałem do mechaniora i on twierdzi, że to na bank panewki.
Pytanie czy da się jakoś rozpoznać dzwoniące popychacze zaworów od dzwoniących panewek :)5

a jeśli to juz panweki to co dodatkowo trzeba zrobić w ramach wymiany panewek i jakie to prognozuje koszty :)5
stukające szklanki cechują się (na początku) stukiem przy zimnym silniku, jak jeszcze olej nie jest rozgrzany, po rozgrzaniu dźwięk ustaje.
Natomiast panewka stuka cały czas, a intensywność stukania jest zależna od obrotów. Jeżeli to jest lekkie stukanie to na wyższych obrotach może nie być tego słychać, bo silnik to może zagłuszać. Nagraj dźwięk i wrzuć filmik, może coś łatwiej będzie wywnioskować. Kolejna rada - zmień mechanika, bo Ciebie naciąga.
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: C16XE Dzwonienie w silniku

Post autor: -=m&m=- »

z opisu rzeczywiście wygląda jakby panewki, wszystko zależy od stopnia zużycia. Po wyjęciu trzeba by pomierzyc wał, byc może szlif i panewki nadwymiarowe a może nie opłaca sie tego już robić i lepiej poszukac innego silnika ...
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”