Jakie sprężyny do gwintu regulowanego Koni 1150
-
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Jakie sprężyny do gwintu regulowanego Koni 1150
Witam.
Mam problem z doborem sprezyny na tyl do amortyzatora Koni 1150. Sprezyna mi strzelila, a ze nie ma juz tych zestawow w sklepach, musze zalozyc jakas inna.
Pytanie tylko jaka bedzie pasowac do tego amortyzatora?
Czy mozna zalozyc sprezyne obnizajaca o 40 mm? Na tym gwincie mozna opuscic auto do 50mm - czy zatem wystarczy podniesc tylko pierscien pod taka dlugosc sprezyny i bedzie ok?
Pomocy!
Mam problem z doborem sprezyny na tyl do amortyzatora Koni 1150. Sprezyna mi strzelila, a ze nie ma juz tych zestawow w sklepach, musze zalozyc jakas inna.
Pytanie tylko jaka bedzie pasowac do tego amortyzatora?
Czy mozna zalozyc sprezyne obnizajaca o 40 mm? Na tym gwincie mozna opuscic auto do 50mm - czy zatem wystarczy podniesc tylko pierscien pod taka dlugosc sprezyny i bedzie ok?
Pomocy!
- kamiloooo
- Post Mistrz
- Imię: Kamil
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Re: Jakie sprężyny do gwintu regulowanego Koni 1150
gwint i mozesz opuscic do -50 mm?? tak podaje producent ze to legal dla tuv

-
- Bez listowiec ;-)
Mie moge znalezc specyfikacji Koni 1150-5063 (dla Corsy C) bo juz nie robia tego gwintu, znalazem tylko adnotacje na jakies stronie
Vauxhall Corsa Koni Coil-over Kit Kit - 1150-5063
All models
Lowers Front: 55mm
Lowers Rear: 50mm
Years: 10/00 > 06
No i dopisali: Recommended Lowering: Front 50mm Rear 40mm Drop
Kod: Zaznacz cały
http://www.dcperformance.co.uk/cheap/74884/vauxhall/koni-coilover-kits/1150-5063.html
All models
Lowers Front: 55mm
Lowers Rear: 50mm
Years: 10/00 > 06
No i dopisali: Recommended Lowering: Front 50mm Rear 40mm Drop
- koza149
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Dokładnie tak jak kamiloooo napisał, to parametry dla tuv. 
Moim zdaniem możesz wrzucić sprężynę -40 na tył, tylko wtedy nie wiem czy talerzyki do regulacji wysokości będą pasować , bo wydaje mi się, że sprężyna pod tą regulację jest ścięta na płasko w miejscu gdzie się stykają. Ewentualnie załóż sobie jakieś sportowe sprężyny na tył i zrezygnuj z regulacji, będziesz miał stałe obniżenie.

Moim zdaniem możesz wrzucić sprężynę -40 na tył, tylko wtedy nie wiem czy talerzyki do regulacji wysokości będą pasować , bo wydaje mi się, że sprężyna pod tą regulację jest ścięta na płasko w miejscu gdzie się stykają. Ewentualnie załóż sobie jakieś sportowe sprężyny na tył i zrezygnuj z regulacji, będziesz miał stałe obniżenie.
-
- Bez listowiec ;-)
Sprezyny z gwintu w tym modelu nie sa sciete na koncachkoza149 pisze:Moim zdaniem możesz wrzucić sprężynę -40 na tył, tylko wtedy nie wiem czy talerzyki do regulacji wysokości będą pasować , bo wydaje mi się, że sprężyna pod tą regulację jest ścięta na płasko w miejscu gdzie się stykają.

A na regulacji mi nie zalezy, bo jej nie reguluje, musi byc tylko nisko

- czester 1
- Weteran
- Kontakt:
Re:
odbija, trzyma, nie podskakuje ( pusty tyl), a jakby byl luz to bym to wyczul lub sprezyna by wypadla, nawet przy uniesionym aucie!markos pisze:I jak zawias odbija, to sprezyna wcale nie jest luzna w gniazdachTo jest

sprawdzone w praktyce nie teori

-
- Bez listowiec ;-)
Re:
Pisałem wyzej że koni juz nie robi gwintu do corsy c. W grudniu kupowałem kolumny do przodu i juz wtedy na stoku w Holandii nie by nic na tył...!markos pisze: Jaki problem skontaktowac sie z Koni i dopytac czy nie sprzedaja luzem takich sprezyn?
A dodatkowo w fabryce teraz mają urlop i nie ma z kim sie skontaktować
Z reszta po co sie kontaktować jeśli juz tego nie robią stąd moje pytanie czy cos innego by pasowało..
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontaktowac sie np. po to, zeby ci powiedzieli kto robil dla nich te sprezyny i gdzie je mozna kupic jesli sie ich nie posiada
U czestera pasuje bez mocowan i jest zajebiscie, wiec mysle, ze mozesz tam wlozyc kazda obnizajaca sprezyne o takiej samej, lub mozliwie zblizonej twardosci.

U czestera pasuje bez mocowan i jest zajebiscie, wiec mysle, ze mozesz tam wlozyc kazda obnizajaca sprezyne o takiej samej, lub mozliwie zblizonej twardosci.
Wybacz, ale jestem zdania, ze to co opracowal producent zawieszenia, nalezy traktowac jako rzecz nienaruszalna.czester 1 pisze:co jeszcze wymyslisz

- czester 1
- Weteran
- Kontakt:
Re:
jestem pewny, ze wiesz do czego te talezyki sluza...!markos pisze: jestem zdania, ze to co opracowal producent zawieszenia, nalezy traktowac jako rzecz nienaruszalna.
nie no, szykowalem dzis auto na zlot i z ciekawoscia zerknolem pod auto sprawdzic czy aby jeszcze te sprezyny sa na aucie, i ku mojemu zdziwieniu zauwazylem ze mam zalozone talezyki

zapomnialem ze jak robilismy swapa to przy wymianie hebli wylecila peknieta na pol sprezyna. zamowilem pod 1.0 (bo tamte byly z 1.7) siadlo za duzo nizej wiec wlozylismy talezyki. sory za zamieszanie

nie zmienia to jednak faktu ze wczesniej ich nie bylo wszystko ok.
-
- Bez listowiec ;-)
Zamówiłem juz obniżające Eibachy
Dzięki za pomoc