mr_luke pisze:badam pisze:hmm raczej MAP/RPM
TPS chyba sluzy do odcinania paliwa przy hamowaniu silnikiem itd albo podczas awari lub gdy dajemy pelen gaz itd..
Coś Ci się pomerdało kolego. TPS to jesden z podstawowych czujników i jak najbardziej jest uzywany do map. Głównie dzięki niemu silnik wie jakie jest obciążenie silnika.
tak szczególnie jak masz 1500RPM i 10% TPS a jak masz 5000RPM i 10% to silnik wie jakie ma obciążenie

takie samo pewnie
--------------------------------
informacje na temat kąta zapłonu mam ze strony>>
http://corsa-b.cba.pl/silnik.htm
Kąt wyprzedzenia zapłonu: 10 stopni (nie zmienia się, a tylko koryguje ustawienie przy obrotach biegu jałowego po wymianie paska rorządu, bądĽ wyciąganiu aparatu zapłonowego).
--------------------------------
co do wpinania sie w układ miernikami to nie preferuje tego bo jednak jakos do tych kabli trzeba sie dostać, urządzenia pomiarowe mają swoje czasy reakcji itd
a podpinajac np laptopa mogę obserwowac kilka czujnikow naraz a co najwazniejsze przeliczone juz z sygnału w postaci napiecia lub rezystancji na informacje w interesujacej mnie jednostce...
dlatego pytam co do tego konkretnego silnika potrzebuje...
a co do spalnia korci mnie by wkrecic sonde szerokopasmowa AFR gdzieś w wydech, ktorej używam do strojenia by sprawdzic kiedy i ile tego paliwa leje ale troche szkoda mi czaso na to;)