Corsa B 1.6 16V gsi problem z wolnymi obrotami

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
mcsfryco
Świeżak
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Corsa B 1.6 16V gsi problem z wolnymi obrotami

Post autor: mcsfryco »

Witam! otóż od jakiegoś czasu mam uciążliwy problem z moim samochodem, polega on na zbyt wysokich wolnych obrotach, obroty te utrzymują się na poziomie 1,5tys i nie chcą zejść, dziwna sytuacja występuje także przy wciśnięciu gazu ponieważ kiedy wkręcam silnik tak do 5tys (na luzie) to obroty kiedy spadają tak od 2 tys spadają bardzo powoli podczas normalnej jazdy przy zmianie biegów jest to uciążliwe. Chcę też dodać że problem z obrotami nie występuje kiedy odpalam samochód po dłuższym postoju ,pojawia się dopiero po przejechaniu krótkiego odcinka a przez ten krótki odcinek jest w okej. Dodam również że jak chce hamować silnikiem to samochód jedzie bardzo powoli zwalnia do obrotów 1,5tys. Silnik krokowy sprawdzałem, czyściłem, psikałem styki, sprawdzałem przejścia na złączce komputera, potencjometr również sprawdzałem na złączce i rezystancja zmieniała się płynnie po wciskaniu gazu, czujnik temperatury sprawdzałem i wygląda na dobry (ma bardzo podobne rezystancje dla temperatur jak w tabeli), po odczytaniu kodów wyskakuje mi błąd 44 czyli:sonda lambda - sygnał mieszanki ubogiej, po odłączeniu sądy i przejechaniu się nie ma różnicy, check engine raz się zapala raz gaśnie. Sonda jest tutaj 3-przewodowa. Aha błąd pojawił się ponownie po resecie kompa (musiałem usunąć wcześniejsze błędy których przyczyne naprawiłem)
Dodam że samochód ma LPG (sekwencja) ale nie ma różnicy czy Lpg czy benzyna.
Przepraszam za długi opis ale nie mam już sił i za bardzo kasy na diagnostę więc proszę was o pomoc.
Awatar użytkownika
Konik
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Grzegorz
Podziękował;: 0
Kontakt:

Re: Corsa B 1.6 16V gsi problem z wolnymi obrotami

Post autor: Konik »

sprawdz błędy.
Obrazek
"Nigdy nie lekceważ corsy" ;D
c16xe --> ... ;)

Pamiętaj, wymień świece.
mcsfryco
Świeżak

Napisałem że po wykasowaniu starych błędów, których przyczyny naprawiłem pojawił się ponownie 44 czyli sonda lambda - sygnał mieszanki ubogiej
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Ania
Podziękował;: 3 razy
Kontakt:

Post autor: przyciaga »

A może lamda była tanim zamiennikiem, które nie zawsze dają radę?
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.
mcsfryco
Świeżak

Trudno mi powiedzieć coś o lambdzie, samochód mam prawie 3 lata i przedtem nie miałem podobnych problemów samochód był sprowadzony z Włoch więc jego historia jest mi nieznana, lambde ponadto sprawdzałem i przy tych nie szczęsnych wolnych obrotach 1,5tys, daje napięcie 0,79V a po dodaniu gazu napięcie spada tak to 0,2-0,3V czyli napięcie jako tako się zmienia. Dodam jeszcze że dzisiaj jak pojechałem do miasta to było super obroty trzymały się na poziomie 0,9tys, i dopiero w powrocie do domu po tym jak stanąłem na światłach obroty zaczęły skakać więc dodałem gazu żeby silnik nie zgasł, wskoczyły z powrotem na 1,5tys i tak już było do samego domu gdzie kilka razy gasiłem zapalałem i dopiero za którymś tam razem znowu było ok. Dziwnie to wygląda tym bardziej że raz jest dobrze raz nie, myślałem że nieszczelny dolot ale jakby był nie szczelny to by cały czas było źle chyba że się mylę.
Awatar użytkownika
Konik
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Konik »

...a tak wogóle to wygłąda mi na silniczek krokowy.
Obrazek
"Nigdy nie lekceważ corsy" ;D
c16xe --> ... ;)

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Po pierwsze adaptacja zrobiona na benzynie (czyli odpalenie poczekanie do załączenia wentylatora chłodnicy bez dotykania pedału gazu potem zrobić tak 100 km na benzynie najlepiej miasto tak by pracowała w różnym zakresie obrotów ,(najlepiej tak od 2000 - do odcięcia). Sprawdź jakie napięcie jest na czujniku temperatury (jak mniemam badasz tego który wchodzi do termostatu .dwa przewody wtyczka niebieska). Czujnik badaj jak jest problem z odpaleniem. Zdarza się działa nieprawidłowo tylko w pewnym zakresie temperatur (u mnie problem był przy 60- 70 C, dawał sygnał -20 C, w innych działał normalnie). Objawy wskazują albo na nieszczelność w układzie dolotowym ,albo padnięty czujnik temperatury.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

jak Ci sie pomyslay skoncza to podlacz sonde do kompa bezposrednio czyli zrob nowe kable z konektorami i zobacz jak bedzie. ja mialem problem ktory ciagnal sie ze 2 lata z obrotami i wyszlo na to ze problem jest w wiazce. traktuj to jako ostatecznosc i patrz dobrze w schematy zeby nic nie zepsuc
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
mcsfryco
Świeżak

Dziękuję koledzy za odpowiedzi, silnik krokowy sprawdzałem kilka razy a nawet go czyściłem mimo tego że wyciągnąć go każdy kto to robił to wie ile nerwów to wymaga, i w sytuacjach kiedy obroty są ok widać że pracuje poprawnie tzn. kiedy włączam nawiew w celu zadania silnikowi obciążenia silnik krokowy koryguje spadek obrotów po wyłączeniu nawiewu, obroty są również korygowane i utrzymują się stabilnie.
Kolego wolga85 czy taka adaptacja ma duże znaczenie na pracę silnika? bo przyznaje się że po wykasowaniu błędów nie robiłem tego tylko od razu pojechałem w miasto, co do czujnika temperatury to robiłem tylko pomiary dla temperatur zimnego silnika (rano) i gorącego 90 stopni dodam też że pomiary robiłem kiedy było ok, napięcia nie mierzyłem, i rzeczywiście zdarzało mi się że miałem problemy z uruchomieniem silnika za pierwszym razem co zdarzało się również w sposób raz ok raz nie. Co do nieszczelności oczywiście sprawdzę choć wydaje mi się że jak układ by był nieszczelny to było by cały czas nie tak, ponadto kiedyś miałem nie szczelny układ dolotowy (pęknięta uszczelka od wężyka który idzie do pompy hamulcowej) i pamiętam zachowanie silnika.
Porszak[ jak pomysły mi się skończą to za pewne będę się posuwał i do takich metod, diagnosta chce około 200zł za diagnostykę więc jak dla mnie trochę sporawo za powiedzenie "wymień panie to i tamto powinno pomóc"
Dziękuję jeszcze raz za podpowiedzi i sugestie Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: mr_luke »

mcsfryco pisze:wyciągnąć go każdy kto to robił to wie ile nerwów to wymaga
Jeśli robiłeś to kilka razy to nie powinieneś mieć problemu. Mnie obecnie zajmuje to max 20 minut :oko:
Jeśli chodzi o sprawdzenie czujnika temp cieczy, to sprawdź go w różnym zakresie temp, przy czym pamiętaj, to co pokazuje Ci zegar temperatury w kabinie to nie zawsze to co jest, potrafi lekko przykłamywać więc w zakresie niższych temp rzydałby się termometr elektroniczny i na bierząco sprawdzanie temp w zbiorniczku (tam też jest o kilka stopni niższa niż w bloku). Tylko takie sprawdzenie da Ci pewność, że czujnik jest super cacy. Ja miałem taki problem, że czasem przekłamywał więc go po prostu wymieniłem bo oryginał jest tani.
Corsa - sold
mcsfryco
Świeżak

Dzisiaj wieczorem zrobiłem mały eksperyment, zabrałem w drogę ze sobą rezystor 220ohm który odpowiada temperaturze około 90 stopni i włożyłem go zamiast czujnika temperatury w momencie kiedy osiągnąłem taką temperaturę, (o dziwo przeklęte wysokie obroty miały już miejsce od samego wyjazdu z domu), odpalam silnik z rezystorkiem i niby ok obroty w normie ale nie na długo, przejechałem jakiś kilometr i z powrotem to samo, nawet nie trzeba było wrzucać luzu i puszczać gazu żeby to zobaczyć, jadąc na 4 60km/h i mając puszczony gaz samochód praktycznie nie hamował silnikiem dopiero po przejechaniu 500m może zwolnił by do 50 i by się ta prędkość utrzymywała normalnie tempomat nie potrzebny :D , jak będę miał w najbliższych dniach czas to posprawdzam to napięcie na czujniku temperatury, jego rezystancje i wiązkę, sprawdzę też szczelność dolotu (choć dziwne jest to że na tych "wolnych" wysokich obrotach lambda daje napięcie 0.79V co wygląda jak by wysokie obroty były spowodowane bogatą mieszanką o paliwo a nie powietrze dobrze rozumuje? tylko ten błąd 44, który temu zaprzecza - dziwne to wszystko)
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Wygląda na problem z masą na lambdzie (albo kablem sygnałowym) .Nie masz czasem założonego kolektora z kwasówki. Prędkościomierz działa jak wciśniesz podczas jazdy oba przyciski od TIDa i przytrzymasz to pokazuje prędkość (powyżej 53 km\h to już tylko 53 +)
mcsfryco
Świeżak

Chyba nie zostaje mi nic innego jak pojechanie na diagnostykę i podpięcie się pod kompa, przez weekend jeszcze raz wszystko sprawdziłem nawet parę razy narobiłem sobie złudnych nadziei raz przy czujniku temperatury (partacko polutowane kable - chyba komuś się to wcześniej urwało) drugi raz przy odłączeniu sondy lambady przez 20km było super już byłem pewien że to sonda, niestety nie. Sprawdzałem krokówkę poprzez odłączenie wtyczki podczas złej pracy silnika (obroty 1,5tys) wtyczka odłączona obroty bez zmian 1,5tys, gaszę silnik, odpalam i wszystko okej więc raczej nie silnik, czujnik prędkości okej po wciśnięciu guzików na TID-dzie pokazuje prędkość, jedyne czemu się za specjalnie nie przyglądałem to TPS (niby mierzyłem go ale tylko raz w momencie kiedy było ok), przepływomierz (nie wiem jak go zmierzyć, chyba tylko komp), czujniki położenia wałka rozrządu, wału, spalania stukowego i więcej tam chyba nie ma. Próbowałem znaleźć TECHA1 ale nigdzie nie mogłem wszędzie ten TECH2 (chodzi mi o program) więc jeśli ktoś z was wie skąd można ściągnąć program diagnostyczny pod OBD1 dla gniazda 10-cio pinowego to proszę o linka.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Tech 1 to był komputer diagnostyczny ręczny . C16xe ruszaja tylko op-com (najlepszy program ale fejs kosztuje ok 1000 pln) i opel scanner (fejsy już chodzą po 150 pln) . Napisz skąd jesteś bo mam opel scannera i go właśnie testuje .
mcsfryco
Świeżak

Ja jestem z Lublina więc widząc że Ty jesteś z Krakowa to kawał drogi, ściągnąłem sobie ten program Opel Scanner i rzeczywiście znajduję tam swój C16XE, czy wystarczy teraz do tego programu kabel OBD2 z przejściówką 10pin - 16pin abym mógł przeprowadzić diagnostykę? schematy kabla pod tech-2 obd-2 znalazłem w internecie, natomiast przejściówka 10pin-16pin z tego co znalazłem na aukcjach wygląda tak:
4+5--------------------------------------- A (GND)
7----------------------------------------- G (K - Line)
15 --------------------------------------- K (L - Line)
16---------------------------------------- F(12V)
Tutaj opis pinów:
http://pinoutsguide.com/CarElectronics/ ... nout.shtml
I teraz moje pytanie czy takie podpięcie się pod pin "G" takim oto kablem:
http://obrazki.elektroda.net/61_1253166781.jpg
w połączeniu z opel scannerem umożliwi mi przeprowadzić diagnostykę?
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Niestety op com jak i opel scanner mają dedykowane fejsy. Nawet wersje musza się zgadzać
mcsfryco
Świeżak

Aha no trudno ... ale dziękuję Ci za pomoc, w takim razie podzwonię po fachowcach i pojadę gdzieś na diagnostykę i zobaczymy co tam wymyślą, oczywiście jak coś się znajdzie to napiszę na forum, jeszcze raz dzięki :oko:

A no i znalazła się przyczyna :D , winny TPS, dostrzegłem jego złą pracę podczas wpięcia miernika i jeżdżenia z nim do pracy, napięcie na puszczonym gazie raz miało 0.59V raz 0.35V, kiedy spadało do 0.35V obroty spadały do 1tys. a gdy do 0.59V miały wartość raz 1.5tys. a raz i nawet 2tys. co wzbudziło we mnie podejrzenie tego czujnika, po powrocie do domu szybko pobiegłem po mały potencjometr 4,7k podłączyłem go w ten sposób że mogłem regulować napięcie na pinie F16 ecu, i moje potwierdzenia potwierdziły się, kiedy zadałem ecu napięcie 0.35V wszystko ok obroty 0.9tys, zwiększam do 0.59V obroty wzrastają do 1.5tys. potem mała prowizorka (dołączony rezystor między masę a pin F16, tps podłączony - a wszystko to w celu zbicia napięcia) mała przejażdżka - jak ręką odjął.
TPS-a oczywiście wymienię ale nie wiem jak się do niego dostać, podejrzewam że nie obędzie się bez zdjęcia przepustnicy, może koledzy zasugerują co po kolei odkręcać, na co uważać.
wolga85 dzięki za pomoc, zasugerowałem się tym jak pisałeś komuś w innym temacie aby nie mierzył rezystancji TPS-a tylko napięcie, gdyby nie to to pewnie dopiero na diagnostyce za min. 100zł bym się dowiedział o padniętym TPS-sie dzięki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”