Zapalający się Check Engine na luzie
-
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Zapalający się Check Engine na luzie
Witajcie. Otóż od wczoraj zauważyłem taki, no nie wiem, nazwijmy to "problem". Otóż często jak zostawiam samochód na luzie (np. otwierając bramę) zapala mi się kontrolka układu elektronicznego silnika. Najczęściej po ruszeniu lub podniesieniu obrotów kontrolka gaśnie. Dodatkowo normalnie na luzie mam obroty silnika około 800. Czasami potrafią troszkę spaść w dół do 600-700 łącząc to oczywiście z kontrolką układu elektronicznego silnika. Wyczytałem, że jeśli kontrolka sama się zapala i po chwili gaśnie to nic się nie dzieje, gorzej jakby się świeciła ciągle. Niestety po wczoraj i dzisiaj zaczęło mnie to irytować i zastanawiam się czy nie podjechać do mechanika. Dodatkowo nigdy wcześniej ów kontrolka nie zapaliła się nawet na moment w czasie jazdy. Co najwyżej podczas uruchamiania samochodu, ale to normalne. Dorzucę dodatkowo, że zbieram się do wymiany akumulatora, bo ostatnio sprawdzałem jego stan i na prawdę jest z nim kiepsko. Byłem u znajomego mechanika i powiedział, że w zimę nie odpalę go na tym akumulatorze. Czy to może być jego wina? No i czy z moim silnikiem 1.0 12V rocznik 2000r. zrobię samodzielnie odczyt kodów błędów silnika wg tej instrukcji, czy muszę podjechać na stację?
- mr_luke
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Re: Zapalający się Check Engine na luzie
W Twoim silniku nistety tylko diagnosta. Co do aku, niby tak i nie ale może być to milion powodów. Najszybciej to chyba lambda ale to jest gdybanie więc jeśli Cię to irytuje to diagnosta, on Ci powie czego błąd wyskakuje i będziemy myślećkalwiremi pisze:No i czy z moim silnikiem 1.0 12V rocznik 2000r. zrobię samodzielnie odczyt kodów błędów silnika wg tej instrukcji, czy muszę podjechać na stację?

Corsa - sold
- mr_luke
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
może być krokowy, lambda i jeszcze trylion innych rzeczy, ciężko powiedziećkalwiremi pisze:Ale jeśli się zapala na luzie to nie silnik krokowy?

Corsa - sold
-
- Świeżak
Najlepiej podjadę i sprawdzę.
EDIT: No i klops... Przed chwilą próbowałem odpalić samochód, aby podjechać do mechanika. Rozrusznik kręci, jest taki charakterystyczny dźwięk jakby silnik zaczynał pracować, ale zaraz potem przestaje nawet jak dłużej przytrzymam kluczyk na zapłonie. Wskazówka obrotomierza nawet nie drgnie...
EDIT: No i klops... Przed chwilą próbowałem odpalić samochód, aby podjechać do mechanika. Rozrusznik kręci, jest taki charakterystyczny dźwięk jakby silnik zaczynał pracować, ale zaraz potem przestaje nawet jak dłużej przytrzymam kluczyk na zapłonie. Wskazówka obrotomierza nawet nie drgnie...
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
J/W chlopaki pisali... To moze byc pierdylion rzeczy, ktore na to sie skladaja...
U mnie jak wystepowalo cos takiego to wyskakiwal mi blad TPS'u... Ale moze to byc krokowy, lambda, w przypadku silnika x10 to jeszcze nie wiem co innego...
Sprubuj stargac to auto do mechaniora a jak nie to wymrugaj sam bledy...
post998273.html?hilit=kody%20b%C5%82%C4 ... 3w#p998273
Tu masz piekny temat stworzony przez fotografa jak zrobic to samemu w przypadku gniazd 10-cio jak i 16-to pinowych... Dobrze go przeczytaj, sprubuj odczytac bledy i gra... Wez sobie kartke, dlugopis i zapisuj zeby nie trzeba bylo zapamietywac wymruganych cyferek... Potem w tym samym temacie masz co kazdy z bledow oznacza i podziel sie swoimi odkryciami to bedziem myslec dalej jak Ci uleczyc ten Twoj wóz...
U mnie jak wystepowalo cos takiego to wyskakiwal mi blad TPS'u... Ale moze to byc krokowy, lambda, w przypadku silnika x10 to jeszcze nie wiem co innego...
Sprubuj stargac to auto do mechaniora a jak nie to wymrugaj sam bledy...
post998273.html?hilit=kody%20b%C5%82%C4 ... 3w#p998273
Tu masz piekny temat stworzony przez fotografa jak zrobic to samemu w przypadku gniazd 10-cio jak i 16-to pinowych... Dobrze go przeczytaj, sprubuj odczytac bledy i gra... Wez sobie kartke, dlugopis i zapisuj zeby nie trzeba bylo zapamietywac wymruganych cyferek... Potem w tym samym temacie masz co kazdy z bledow oznacza i podziel sie swoimi odkryciami to bedziem myslec dalej jak Ci uleczyc ten Twoj wóz...
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Akurat w x10xe i x12xe nie działa metoda na zwarcie pinów. Kiedyś czytałem że działa metoda na na wciśniecie pedału hamulca i gazu przy włączaniu zapłonu ale to było chyba w niektórych silnikach serii z z corsy c. Zostaje tylko podłacznie pod komputer.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
- Bez listowiec ;-)
- Imię: jacek
jak prawie nie ma roznicy w jezdzie to EGR. najpierw zapala sie sporadycznie a potem juz nie gasnie.u mnie tak jest ale go nie wymieniam i jezdze tak od roku.
-
- Świeżak
Byłem na diagnostyce komputerowej. Padło na krokowy jednak. Mam pytanie, czy ktoś gdzieś w necie widział jakiś tutorial jak wymienić go samemu (prawidłowo) i czy jest to wykonalne i pójdzie bez żadnych problemów, ewentualnie co powinienem wiedzieć?
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Napisz skąd jesteś może ktoś mieszka niedaleko i Ci pomoże 

[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Świeżak
Z Częstochowy, tzn. mam to robić z takim znajomym co trochę mechnikuje przy samochodach. Chyba damy radę, tylko po prostu chciałem was prosić o jakieś rady i uwagi, żeby czegoś nie zepsuć...
W necie znalazłem taką instrukcję:
1. przed zabraniam się do wymiany silnik samochodu ma być zimny
2. zdjąć klemy akumulatora
3. wymienić silniczek krokowy
4. założyć klemy akumulatora
5. włączyć silnik, nie gazować i poczekać aż się nagrzeje i włączy wentylator
Bo oprócz tego wyczytałem gdzieś, że nie wolno ruszać tego ?bolca, który z niego wystaje no i gdzieś też tam czytałem, że ktoś sobie przepustnicę rozregulował, cokolwiek to znacz.
W necie znalazłem taką instrukcję:
1. przed zabraniam się do wymiany silnik samochodu ma być zimny
2. zdjąć klemy akumulatora
3. wymienić silniczek krokowy
4. założyć klemy akumulatora
5. włączyć silnik, nie gazować i poczekać aż się nagrzeje i włączy wentylator
Bo oprócz tego wyczytałem gdzieś, że nie wolno ruszać tego ?bolca, który z niego wystaje no i gdzieś też tam czytałem, że ktoś sobie przepustnicę rozregulował, cokolwiek to znacz.
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Właśnie przeczyść ten bolec.
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Pomogłem postaw +
-
- Świeżak
Gość mi powiedział, że takiego silniczka jak ja mam się nie czyści, a mam taki:

Po za tym rozebranie i wyczyszczenie załatwi sprawę na tydzień może dwa.

Po za tym rozebranie i wyczyszczenie załatwi sprawę na tydzień może dwa.