1,2 16v Dławi się i muli
-
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
1,2 16v Dławi się i muli
Witam serdecznie. Od 2tyg walczę z moją corsą czytam posty i próbuję działać aczkolwiek nie przyniosło to żadnych rezultatów. Opel jest wyposażony w sekwencje brc. Ale problem od ostatniego czasu pokazał się na benzynie(wcześniej był ale tylko na gazie).Problem pojawia się przy ruszaniu np. ze skrzyżowania. Opelek dostaje coś jakby zadyszki , zaksztusi się i dopiero rusza. Dziś na zimno jak go zapaliłem falowały wolne obroty, jakby idealnie palił na wszystkie i miał 1400obr. i spadały do 500 i masakra jakaś typu czuć benzynę<?> palenie na 2 gary i za chwilę dobrze. zaraz po ruszeniu jest okrutnie słaby i nie do jazdy a w miarę rozgrzewania się jest lepiej. Po zagrzaniu przy szybkim dodawaniu gazu normalnie się dławi i dusi, ale jak się już ruszu z miejsca jest ok. Kiedy zjeżdza się ze wzniesienia i pod dodaniu gazu znowu jakby pół sekundy zadyszki i zaczyna jechać (wiadomo im wyższy bieg i większa prędkość tym mniej jest to odczuwalne. Na komputerze nie ma błędów. Następnie wymieniłem świece, nie pomogło. Cewki, nie pomogło. Wyczyściłem przepustnice, nie pomogło. Wziołem się za przepływomierz- popsikałem jakimś środkiem do styków elektrycznych i jakby lepiej ale przez 10-15km. Odłączyłem przepływomierz i objawy ustały, wiec na komp skasować błędy i wymieniłem przepływomierz na nowy. żadnych błędów i problem powrócił. Na komp jest tylko juz 1 błąd - pływak poziomu paliwa bo niem mam wskazania ile jest paliwa. Mam już serdecznie dość tego auta nie wiem nawet za co się zabierać dalej. Proszę o jakieś idee bo mi się już wyczerpały. Aha na gazie jakby równiej chodził, ale ruszyć z jedynki- masakra. Potem już jakoś jedzie.
- koza149
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Re: [Corsa C] 1,2 16v Dławi się i muli
Czujnik temp cieczy ? Tylko ten co czyta dane na kompa nie na deskę. Był też przypadek, że wtryski lały i auto nie chciało jechać za nic.. ale u Cb jest gaz więc chyba odpada.
-
- Bez listowiec ;-)
W sekwencji też wtryski mogą lać tyle że gazowe. Wydaje mi się że czujnik temp. cieczy w tym modelu jest tylko jeden i on odpowiada za sygnał na deske wentylator i do kompa. No chyba że się myle. musiałbym poszukać.
- koza149
- Nowy
- Kontakt:
tak na szybko z allegro http://allegro.pl/czujnik-temperatury-w ... 29732.html komp, http://allegro.pl/czujnik-temperatury-w ... 56457.html deska , wiec sa dwa. Nie wiem czy sonda ma na to tez jakis wplyw ? Czujnik znajduje sie w obudowie pompy.. tyle wyczytalem z google
-
- Bez listowiec ;-)
racja ten pierwszy ok jest i nawet wiem gdzie. a ten drugi hmm zaraz pójde poszukać. Odepne ten pierwszy i zobacze jak będzie reakcja.
- koza149
- Nowy
- Kontakt:
Drugi nie ma wpływu na pracę silnika, wskazuję on tylko temp na desce.
-- 24 lis 2011, o 16:21 --
Jeszcze na myśl przychodzi mi pompa paliwa... skoro takie są objawy na benzynie..
-- 24 lis 2011, o 16:21 --
Jeszcze na myśl przychodzi mi pompa paliwa... skoro takie są objawy na benzynie..
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Jeżeli obaj palenia na 3 jest najpierw na gazie a potem na benzynie to pierwsze do sprawdzenie układ zapłonowy ,świece /cewki.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
- Bez listowiec ;-)
Cewki świece, przepływomierz nowe są. Nie znalazłem tego drugiego czujnika. Jak odpiołem pierwszy to brak wskazań na desce, i włączył się wentylator. Podpiołem z powrotem ale zapamiętał błąd i musiałem odpiąć akku na chwile i po podpięciu z powrotem sytuacja się unormowała. Powróciły wskazania i znikł Check. Ale auto dalej szarpie. Zauważyłem też że za każdym razem po dodaniu gwałtownym gazu tzn. z wolnych obrotów i na przykład jak trzymam gaz na 3000obr i szybko wcisne dalej gaz to chwila zastanowienia i się napędza. Tak jest w każdym zakresie obrotów. Zawsze się chwile "zastanawia" i wtedy rosną obroty(jakby za dużo paliwa na raz). Jak bardzo powoli i płynnie dodaje się gaz to praktycznie tego nie ma.
- nolack
- Nowy
- Imię: Krzysiek
- Kontakt:
rozumiem ze nie masz błędów
jak odpalasz na zimnym to szarpie ,falują obroty , gasnie , a jak dodsz gazu to odrazu gasnie lub nie ma siły jechac
Jesli masz takie objawy to na 99 % mapa gazu zakłuciła mape benzyny
Aby to sprawdzic zrób okolo 200 km na benzynie bez jeżdzenia na gazie ,w ciagu kilku dni nwet . łacznie z opalaniem na zimnym silniku . Komp benzynowy nauczy sie sam i zregeneruje mape benzyny . I jesli sie okaze ze tak to regulacja gazu pozostaje
jak odpalasz na zimnym to szarpie ,falują obroty , gasnie , a jak dodsz gazu to odrazu gasnie lub nie ma siły jechac
Jesli masz takie objawy to na 99 % mapa gazu zakłuciła mape benzyny
Aby to sprawdzic zrób okolo 200 km na benzynie bez jeżdzenia na gazie ,w ciagu kilku dni nwet . łacznie z opalaniem na zimnym silniku . Komp benzynowy nauczy sie sam i zregeneruje mape benzyny . I jesli sie okaze ze tak to regulacja gazu pozostaje
www.corsaclub.pl/sklep NOWE I UŻYWANE CZĘŚCI DO OPLA
-
- Bez listowiec ;-)
jak odpalam na zimnym to Faluje od 1500 do 500-600 obr gdzie przy 1500 chodzi lux na na tych niższych kuleje. Jak rusze to kulawo jedzie w miare rozgrzewania jest coraz lepiej. A jak już się zagrzeje to pozostaje tylko ten problem z dławieniem się. Jade zaraz do znajomego podmienie sonde. Zobacze co sie będzie działo. Mam sekwencje brc i zawsze odpala się na benzynie.
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
A jakieś błędy wywala?
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Bez listowiec ;-)
więc tak. Sondy nie podmieniłem bo mi się kolegi nie udało złapać. Podjechałem do znajomego mechanika jeszcze i powiedział że lewe powietrze może łapać. Wiec rozebrałem przepustnice i rzeczywiście mogło łapac lewe powietrze przez uszczelki. Poza tym 2 wężyki odmowe były zasyfione to je wyczyściłem i poskładałem wszystko na nowe"patentowe" uszczelki. Zaczął chodzić równiej , ale dalej się dławi. Podejrzane mi się wydało połączenie kolektora z wężem podciśnieniowy do serwa hamulców. Ale nie wiedziałem jak to ugryźć i zostawiłem tak jak jest. Niby luźne to jakieś jest ale przykładałem rękę i nie wydało mi się żeby było nieszczelne. No i sie pojechać przejechałem 130km na benzynie. Nic nie pomogło. Dalej jest problem. Mniej wyczuwalny na benzynie bardziej na gazie.
-- 25 lis 2011, o 22:59 --
Zmienić sąde?
-- 29 lis 2011, o 10:11 --
Sonda zmieniona na nową Bosch. Reakcji brak. Czy ma ktoś może z was jeszcze jakieś pomysły?
-- 29 lis 2011, o 20:57 --
Zmieniona przepustnica i czujnik przy wałkach rozrządu. Poprawy brak.
-- 25 lis 2011, o 22:59 --
Zmienić sąde?
-- 29 lis 2011, o 10:11 --
Sonda zmieniona na nową Bosch. Reakcji brak. Czy ma ktoś może z was jeszcze jakieś pomysły?
-- 29 lis 2011, o 20:57 --
Zmieniona przepustnica i czujnik przy wałkach rozrządu. Poprawy brak.
- djrafix
- Świeżak
- Imię: Rafał
Re: 1,2 16v Dławi się i muli
Witam,mam pytanie do Was. W mojej corsie 1,2 jest problem podczas jazdy taki,ze przy rozpędzaniu np, z biegu 2 na 3 przez chwilę przerywa tak jak by paliwo odcinało i później jest ok. I tak na kazdym biegu przy rozpędzaniu,bo pozniej na trasie jest ok. Co to moze byc?. Zmieniałem nie dawno całą przepustnice ze szrotu z 1,4 silnika ale to podobno to samo jest i włożyłem zaślepkę pod EGR jednak zamierzam ją wyciągnać bo wywala błąd z EGR'a przez nią. Jak myślicie co to może być?. Błędów po za EGR nie wywala zadnych na kompie.
Jak masz hopla kup se opla