problem z odpalaniem corsa c
-
- Świeżak
- Imię: Adam
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
problem z odpalaniem corsa c
Siemka,mam problem z corsa 1,3 cdti... po nagrzaniu swiec zarowych musze krecic min. 3-4 razy zanim zapali po nocy... stala u mechanika wtorek, sroda, czwartek ten wymienil filt paliwa, podpiol sie pod kompa i cos tam pogrzebal bo mowil, ze sie uklad zapowietrza no i powiedzial, ze turbo jest do wymiany o czym juz wiedzialem. odebralem auto niby ok wszystko. w niedziele chce jechac odpalila za 3 razem, dzis powtorka z rozrywki. Pytanie brzmi tak: czy to turbo moze miec cos wspolnego z ciezkim odpalaniem czy jaka przyczyna moze byc tego?
Pasja - robisz to co kochasz. To kim jesteś nie ma znaczenia....
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Re: problem z odpalaniem corsa c
Układ paliwowy się zapowietrza . Turbo odpowiada za moc silnika na wolnych nie pracuje (nie bije ciśnienia).
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Zapowietrza się i dla tego ciężej po 3-4 razie zapala
sprawdź dokładnie układ paliwowy , zwłaszcza przy filtrze paliwa
sprawdź dokładnie układ paliwowy , zwłaszcza przy filtrze paliwa
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Świeżak
wracając do tego problemu z odpalaniem... problem występuje nadal, ale zapala za 2-3 razem... dzis na praktykach podłączyłem corse pod komputer i żadnych błędów nie wykrył, następnie odpaliłem auto i przygazowałem raz do 4tys obr, że zapalił się błąd. Po ponownym odczytaniu błędów ukazał się P0107. Teraz czytałem co to za błąd i okazało się, że to kawałek plastiku tzn to jest MAP sensor zamontowany w kolektorze. Może to być przyczyna, że auto cieżej pali??
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
może, zobacz połączenia przewodów
auto powinno ci więcej palić jak masz uszkodzony map sensor
auto powinno ci więcej palić jak masz uszkodzony map sensor
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Pomogłem postaw +
-
- Świeżak
dziś miałem chwilkę czasu i postanowiłem odkręcić ten MAP sensor. z zewnątrz niby ok. środek zawalony.. wziąłem "patyczki do uszu" i tak go ile można wyczyściłem... zamontowałem i co? auto nie chce zapalić.... kręciłem chyba z 10 razy w końcu odpaliło... przejechałem się, zgasiłem odpaliła... zauważyłem też, że strasznie kopci...
-
- Świeżak
Problem się chyba rozwiązał... wczoraj wieczorem musiałem jechać - odpaliła od razu po nagrzaniu świec i było -2, dziś ok 12 jechałem również za pierwszym cyknięciem, przed chwila poszedłem sprawdzić czy odpali i za pierwszym cyknięciem przy -5 odpaliła... wcześniej odpalała za którymś tam razem przy temp. plusowej. Tak więc stawiam, że ten MAP był zawalony za bardzo i to było przyczyną... po moim przeczyszczeniu chyba poskutkowało....
nie wiem, czy to też może skutkować lepszymi osiągami, ale przyspiesza lepiej i jedzie lepiej. Kiedyś jej max to było 140 przy powiewach do 150. Dziś bujnęła się do 170
pozostał problem kopcenia, ale za ten problem winie turbo bo zaczyna kopcić ok 2,500 obr. i wzwyż.
nie wiem, czy to też może skutkować lepszymi osiągami, ale przyspiesza lepiej i jedzie lepiej. Kiedyś jej max to było 140 przy powiewach do 150. Dziś bujnęła się do 170
pozostał problem kopcenia, ale za ten problem winie turbo bo zaczyna kopcić ok 2,500 obr. i wzwyż.