Witam ostatnio corsa mi cos nie bardzo jarzy nie wiem skąd ten problem dziś już wogole nie odpaliła
a wcześniej po paru godzinach i pogrzebaniu w kablach , mono wtrysku zapalała. może to elektrozawór nie działa jako ze posiadam LPG instalation . świece nowe kable tez nie najstarsze no i już sam nie wiem pora trochę wątła bo ciężko samemu na dworze cos zdziałać , bo zawsze tak to załatwiałem, dodam tylko ze wczoraj uderzył mnie koleś cofając na Lindleya w wawie ale dość delikatnie bo ogólnie znaku nie było choć mocowanie reflektora poszło i atrapa .
x14sz + lpg nie chce zapalic
- STELMI
- Moderatorzy
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
Re: x14sz + lpg nie chce zapalic
przede wszystkim odpalać to powinieneś na benzynie, nie na gazie. Raczej nikt Tobie dokładnie nie pomoże, bo za dużo jest możliwości, żeby auto nie odpalało niestety. Warto zacząć od sprawdzenia błędów na początek
-
- Bez listowiec ;-)
- Otrzymał podziękowań: 0
Odpalam oczywiście na benzynie w sumie nie da się przełączyć go ręcznie na gaz dopóki nie osiągnie coś około 2 tys obrotów . Błędów bynajmniej na desce nie wyświetla (check). Mam wrażenie ze może to być wina elektrozaworu na przewodach od benzyny ale nie wiem gdzie on się znajduje , może się po prostu nie otwiera , ale to tylko takie przypuszczenia .
-- 28 sty 2012, o 12:27 --
Dodam jeszcze ze mi się to już zdarzyło 2 razy co miesiąc mniej więcej ale za każdym razem po jakimś czasie zapalił i potem znów było normalnie .
Dodam jeszcze ze mi się to już zdarzyło 2 razy co miesiąc mniej więcej ale za każdym razem po jakimś czasie zapalił i potem znów było normalnie .
- STELMI
- Moderatorzy
- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
tak jak mówiłem, musisz sprawdzać metodą prób i błędów, jeżeli podejrzewasz elektrozawór to podaj mu prąd i sprawdź jego działanie ręcznie. Takie usterki są najgorsze, jakby całkiem się zesrało to szybko byś doszedł o co chodzi. Niestety nikt nie nakieruje Ciebie dokładnie, żeby wymienić konkretną rzecz, tak jak pisałem powyżej - jest za dużo możliwości, tym bardziej, ze z tego co rozumie zdarzyło się to dopiero po raz drugi.rovico pisze:Odpalam oczywiście na benzynie w sumie nie da się przełączyć go ręcznie na gaz dopóki nie osiągnie coś około 2 tys obrotów . Błędów bynajmniej na desce nie wyświetla (check). Mam wrażenie ze może to być wina elektrozaworu na przewodach od benzyny ale nie wiem gdzie on się znajduje , może się po prostu nie otwiera , ale to tylko takie przypuszczenia .
-
- Bez listowiec ;-)
Trochę marna pora niestety na dłubanie w aucie, a do tego jeszcze Żona prawie rodzi
na szczęście mamy drugi samochód , co nie zmienia faktu ze oba potrzebne i nie bardzo mi pasuje żeby stał zepsuty . Wyciągnąłem dziś akumulator bo już padał i muszę go trochę podładować a jutro spróbuje coś pokombinować i pewnie zapali bo jak do tej pory tak było no ale zobaczymy, jak nie to mam na przeciwko mechaników dwóch choć nigdy nie sprawdzanych bo wynajmuje mieszkanie od niedawna w tej okolicy , ale może coś poradzą . W każdym razie dzięki Stelmi za zainteresowanie .

- ja37
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Idź po kablach od wtrysku, po drodze znajdziesz coś, co odcina wtrysk, może to byc przekaźnik, może emulator.
Tu połącz kable wtrysku omijając to urzadzenie.
I powinien zagadać na benzynie.
jak zagada, to masz winny element.
Tu połącz kable wtrysku omijając to urzadzenie.
I powinien zagadać na benzynie.
jak zagada, to masz winny element.
-
- Bez listowiec ;-)
Witam Panowie grzebałem trochę w corsie i odpaliła
nie wiem czy to akurat ta przyczyna (okaże się jutro rano )ale od akumulatora plusa idzie cienki dodatkowy kabel z bezpiecznikiem do wiązki kabli miedzy innymi do wtrysku wymieniłem ten bezpiecznik najpierw nie chciał zapalić ale jak przytknąłem przełącznikiem gaz -benzyna to odpalił natychmiast i jak do tej pory pali bez zarzutu . Myślę ze właśnie gdzieś w tej elektryce jest problem bo kiedyś , jak mi się przypomniało nie przełączał wogole na gaz , w każdej pozycji chodził na benzynie i pomogła wymiana bezpiecznika w okolicach reduktora . Dzięki "ja37" wskazówki pomogły