Moment dokręcenia świecy żarowej
- -=m&m=-
- Website Admin
- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Moment dokręcenia świecy żarowej
W instrukcji opisane jest żeby dokręcić momentem 15NM. Nie mam nigdzie przy sobie klucza dynamometrycznego a nie chciałbym za mocno ich dociągnąć żeby później nie było problemów przy kolejnej wymianie ... Jak dociągnę do pierwszego oporu mała grzechotką na 15cm przedłużce będzie ok?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Re: Moment dokręcenia świecy żarowej
he he zależy jaką kto ma "ciężką" ręke-=m&m=- pisze:Jak dociągnę do pierwszego oporu

myślę że bedzie ok
wieczorem sprawdzę jakiej siły trzeba użyć na moment 15NM
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
15 Nm to użycie siły odpowiadającej mniej więcej ciężarowi 1,5 kg na dźwigni 1 m. Grzechotka ma ok 20 cm (1/5 m) czyli siła 5 razy co daje jakieś 7,5 kg licząc punkt trzymania na samym końcu .
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
- -=m&m=-
- Website Admin
- Kontakt:
dziękimehes pisze: he he zależy jaką kto ma "ciężką" ręke![]()
myślę że bedzie ok
wieczorem sprawdzę jakiej siły trzeba użyć na moment 15NM

"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- mehes
- Moderator Leader
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Długość klucza dynamometrycznego 40 cm, ciężar jaki potrzebny był do użycia siły 15NM to 4,5 kg
Położyłem bankę z płynem
Nie wiem czy ma jakiś związek waga klucza ale wynosi 1,18 kg
Położyłem bankę z płynem

Nie wiem czy ma jakiś związek waga klucza ale wynosi 1,18 kg
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Pomogłem postaw +
- -=m&m=-
- Website Admin
- Kontakt:
Info zaciągnięte ze strony Beru: http://www.beru.com/products/diesel-col ... on-fitting
"Fitting the glow plug if a torque wrench is not available
Screw in glow plug until it contacts the engine block. Tighten approx. 30° using a suitable tool.
Our tip: To be able to undertake the work properly and correctly, we recommend the purchase of a torque wrench."
"Fitting the glow plug if a torque wrench is not available
Screw in glow plug until it contacts the engine block. Tighten approx. 30° using a suitable tool.
Our tip: To be able to undertake the work properly and correctly, we recommend the purchase of a torque wrench."