Remont GSi c16xe
-
gejzer6
- Swój
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Remont GSi ----- megal lol zakończył prace:)
NO i remoncik dobiegł końca nabylem potrzebną mi rzecz czyli cały dół z Tigry w myśle dobrej cene. Autko śmiga i jest git. Chodzi o wiele lepiej niż przedtem. Za te wszystkie porady oferty zjebki puste posty wielkie dzięki wyciąglem pare wnioskow z tego topica i zachowuje je dla siebie jeszcze raz dzięki wielki dzięki
no Quwa w droge

no Quwa w droge
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: Remont GSi ----- megal lol zakończył prace:)
My tez wyciagnelismygejzer6 pisze: Za te wszystkie porady oferty zjebki puste posty wielkie dzięki wyciąglem pare wnioskow z tego topica i zachowuje je dla siebie jeszcze raz dzięki wielki dzięki
Ps. szerokiej drogi
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- geo022
- Swój
- Kontakt:
Re: Remont GSi ----- megal lol zakończył prace:)
lepiej tego ująć nie szlo-na kazdego kilka ostrzejszych słów działa pozytywnie:) Tez zycze CI gejzer szerokiej i niezaszybkiej drogi-=m&m=- pisze:My tez wyciagnelismygejzer6 pisze: Za te wszystkie porady oferty zjebki puste posty wielkie dzięki wyciąglem pare wnioskow z tego topica i zachowuje je dla siebie jeszcze raz dzięki wielki dziękinie ma jak konstruktywna zjebka
nie minał dzień i auto złożone
Ps. szerokiej drogi
-
Diablo929
- Świeżak
- Imię: Sebastian
Re: Remont GSi c16xe
Witam. nie zakładam nowego tematu gdyż ten jest podobny,
posiadam corse c16xe z instalacją gazową od prawie 2 lat, zrobiłem ponad 20tyś i zaczynają się robić problemy, przerywa i szarpie ale to pewnie wina kabli i świec, ale jest większy problem autko zjada mi BARDZO duże ilości oleju z początku jakieś 0,6l/1000km na dzień dzisiejszy ok 1,2l/1000km
Dymi z wydechu jak jest zimny na biało, przez odmę wali olejem i w kolektorze są ślady oleju, przy wkręcaniu na wysokie obroty metaliczny dźwięk,
Chyba mnie czeka remont... nie chciał bym robić swapa ze względu na gaz, na jakie koszty musiał bym się przygotować? (części plus robota) czy olać tą sprawę i po prostu dolewać oleju tyle ile potrzeba ?
Pozdrawiam
posiadam corse c16xe z instalacją gazową od prawie 2 lat, zrobiłem ponad 20tyś i zaczynają się robić problemy, przerywa i szarpie ale to pewnie wina kabli i świec, ale jest większy problem autko zjada mi BARDZO duże ilości oleju z początku jakieś 0,6l/1000km na dzień dzisiejszy ok 1,2l/1000km
Dymi z wydechu jak jest zimny na biało, przez odmę wali olejem i w kolektorze są ślady oleju, przy wkręcaniu na wysokie obroty metaliczny dźwięk,
Chyba mnie czeka remont... nie chciał bym robić swapa ze względu na gaz, na jakie koszty musiał bym się przygotować? (części plus robota) czy olać tą sprawę i po prostu dolewać oleju tyle ile potrzeba ?
Pozdrawiam
- mehes
- Moderator Leader

- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Remont +robota ok.2000
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- G4lu5
- Nowy
Jaki masz ten gaz? sekwencja? Jeśli normalny to proponowalbym rozejrzeć się za drugim silnikiem np.c20ne i ewentualnie założyć gaz spowrotem albo remontować, wybór należy do Ciebie.
- -=kLaRi=-
- Support Team

- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
Mehes - nie wiem czy ogarniesz to z robicizną za 2tyś zł. chyba ,że po "łebkach" , gdyby przyjąć pełny remont dołu -szlify/nowe tłoki ,ogarnięcie głowicy , rozrząd itp + robocizna to czarno to widzę...
Chyba ,że tylko wymiana pierścieni co przy słabym dole nic nie da , i wymiana uszczelniaczy + nowy pasek rozrządu ,uszczelka pod głowicę + śruby,olej i filtr i nic więcej to prędzej... ale to chyba nie należy nazywać remontem...
Chyba ,że tylko wymiana pierścieni co przy słabym dole nic nie da , i wymiana uszczelniaczy + nowy pasek rozrządu ,uszczelka pod głowicę + śruby,olej i filtr i nic więcej to prędzej... ale to chyba nie należy nazywać remontem...
Kiedyś CORSCHE
Corsa B 1994 c20xe... 
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
- mr_luke
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Klari ma rację. Kosztowo trzeba by liczyć 1500-2000zł + robocizna w przypadku pełnego remontu 
Corsa - sold
- mehes
- Moderator Leader

- Kontakt:
Zakładając że głowica jest dobra,tłoki też ok tylko nowe pierścionki to jest szansa poskładać na tańszych częściach.
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Pomogłem postaw +
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
2000 to porzadny remont glowicy kosztuje z robota. jesli masz zamiat jezdzic tym autem to zaczalbym od zrobienia glowicy. jaknie pomoze to za jakis czas zrobic dol, ale na nadwymiarowych tlokach
- -=kLaRi=-
- Support Team

- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
Otóż to ! robię to na co dzień i co nie co wiem o kosztach 
Kiedyś CORSCHE
Corsa B 1994 c20xe... 
-
Diablo929
- Świeżak
Czyli koszty dość spore jak na wartość tej corsy.
znajomy mechanik dał mi pare pomysłów ale to może myć taki sam magik jak od "gejzer6"
-zmienić olej na 15 obecnie jeżdżę na 10 GM
-wykręcić świece ustawić tłoki do góry i nalać nafty by się rozpiekły pierścienie po czym wymienić olej
-nic nie robić tylko lać olej tak żeby zawsze był w normie
Auto normalnie ma kopa, odpala normalnie także tylko ten olej mi schodzi,
Co myślicie o pomysłach mechanika?
Z drugiej strony patrząc może dostał bym za auto 4tys i jak bym miał dołożyć 2tys to i tak za 6tys zbytnio nic lepszego nie kupie a mogę trafić na kolejny egzemplarz lubiący olej, także może lepiej zrobic ten remont za 2,5tys i jeździć jeszcze parę lat, auto pod względem karoserii jest super, prawie zero rdzy, i przez 2 lata żadnych problemów z nim nie miałem
I jeszcze jedno pytanie które swiece lepsze do tego modelu
http://moto.allegro.pl/swieca-bosch-flr ... 06197.html
http://moto.allegro.pl/swiece-ngk-v-lin ... 41328.html
I jakiej firmy najlepiej kable
znajomy mechanik dał mi pare pomysłów ale to może myć taki sam magik jak od "gejzer6"
-zmienić olej na 15 obecnie jeżdżę na 10 GM
-wykręcić świece ustawić tłoki do góry i nalać nafty by się rozpiekły pierścienie po czym wymienić olej
-nic nie robić tylko lać olej tak żeby zawsze był w normie
Auto normalnie ma kopa, odpala normalnie także tylko ten olej mi schodzi,
Co myślicie o pomysłach mechanika?
Z drugiej strony patrząc może dostał bym za auto 4tys i jak bym miał dołożyć 2tys to i tak za 6tys zbytnio nic lepszego nie kupie a mogę trafić na kolejny egzemplarz lubiący olej, także może lepiej zrobic ten remont za 2,5tys i jeździć jeszcze parę lat, auto pod względem karoserii jest super, prawie zero rdzy, i przez 2 lata żadnych problemów z nim nie miałem
I jeszcze jedno pytanie które swiece lepsze do tego modelu
http://moto.allegro.pl/swieca-bosch-flr ... 06197.html
http://moto.allegro.pl/swiece-ngk-v-lin ... 41328.html
I jakiej firmy najlepiej kable
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
poszukaj na forum troche bo juz o remontach i rozpoznawaniu czy sa one potrzebne i w jakiej skali bylo pisane nie raz.
swiece kup takie jak zaleca opel, a kable... ja mam ngk. nic zlego sie nie dzieje. najlepiej zapytac mechanika albo kogos pracujacego w sklepie. to powinny byc opinie, na ktorych Ci zalezy.
olej mozesz zmienic kiedy wypadnie przebieg, a przed zmiana wlac sobie nafty w cylindry.
swiece kup takie jak zaleca opel, a kable... ja mam ngk. nic zlego sie nie dzieje. najlepiej zapytac mechanika albo kogos pracujacego w sklepie. to powinny byc opinie, na ktorych Ci zalezy.
olej mozesz zmienic kiedy wypadnie przebieg, a przed zmiana wlac sobie nafty w cylindry.
-
Diablo929
- Świeżak
stan techniczny silnika się drastycznie zmienił, kopci jak smok na biało jak stoję na światłach to za mną nic nie widać, zapach spalin w samochodzie na postoju przy załączonym nadmuchu, ubywa bardzo dużo płynu chłodniczego o oleju już nie wspomnie, oczywiście auto kopa ma dalej tylko nie mogę nagle dawać gazu w podłogę, byłem u mechanika i diagnoza uszczelka pod głowica wycena 750zł a jak z uszczelnieniami zaworów to 1000zł olej mechanik proponuje mobila mineralnego, stwierdził że pierścieni nie ma sensu robić, ale cos z tym muszę zrobić bo jak policja mnie przyłapie to mi dowód wezmą,
Co myślicie?
Co myślicie?
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
za 1000pln to nie bedzie zbyt wypasiona robota przy tej glowie. dosc skromnie. co w chodzi w sklad tej naprawy? dobrze zrobioa glowica to koszt ok 2000pln, ale w tymjest uszczelki, planowanie, sprawdzanie szczelnosci, kompletny rozrzad. kiedys o uszczelce pod głową było i tam było wszystko wymienione. szukaj w postach użytkownika przyciaga
ile masz nalatane w tej corsie? jak bedzie zdjeta czapka to pomierzyc tuleje, tak jak sie da.
ile masz nalatane w tej corsie? jak bedzie zdjeta czapka to pomierzyc tuleje, tak jak sie da.
-
Diablo929
- Świeżak
z tego co mechanik mówił to uszczelka pod głowica i te uszczelki które przy okazji trzeba wymienić (pod klawiatura, coś tam jeszcze) potem planowanie głowicy, uszczelki na zaworach i jakieś tam docieranie/szlifowanie tych zaworów, wymiana oleju i płynu, rozrząd był robiony 30tys temu także stw ze nie trzeba.
przebieg licznikowy 225 tyś, a i stw że śmierdzi spalonym olejem, i że nie widać na pierwszy rzut oka żeby kiedykolwiek coś było robione przy tym silniku
przebieg licznikowy 225 tyś, a i stw że śmierdzi spalonym olejem, i że nie widać na pierwszy rzut oka żeby kiedykolwiek coś było robione przy tym silniku
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
sprawdz po robocie szczelnosc glowicy. reszta moze byc tak jak piszesz. uszczelka pod głowę i reszta uszczelek glowicy.
przebieg niby na mineral, ale jesli do tej pory był polsynt to taki zalej. ja bym tak zrobil jak by byla potrzeba zalewania minerału to zawsze mozna to zrobic.
przebieg niby na mineral, ale jesli do tej pory był polsynt to taki zalej. ja bym tak zrobil jak by byla potrzeba zalewania minerału to zawsze mozna to zrobic.
- mehes
- Moderator Leader

- Kontakt:
-kompleksowoOrszak pisze:dobrze zrobioa glowica to koszt ok 2000pln
Masz tu cennik jednego z Krk zakładów
- Szlifowanie głowicy 4-cyl. 50 zł
- Sprawdzanie szczelności głowicy 2,4-cyl. 40 zł
- Frezowanie gniazd 16 szt. 120zł
- Spawanie głowicy + obróbka 4 - cyl. 500zł
- Docieranie zaworów głowicy 4 - cyl. 50zł
- Mycie głowicy 30zł
- Składanie głowicy 4 - cyl. 50 zł
- Regulacja głowicy 4 - cyl. 60zł
- Sprawdzanie szczelności głowicy 4 cyl. na gorąco 70zł
do tego trzeba doliczyć wymianę uszczelniaczy i ewentualnie (jeśli uszkodzone) zawory/popychacze
i oczywiście uszczelki
Po robocie zmierz kompresje
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Pomogłem postaw +
- przyciaga
- Moderatorzy

- Imię: Ania
- Podziękował;: 3 razy
- Kontakt:
http://corsasport.pl/forum/wymiana-uszc ... 68706.html
Tutaj masz podane ceny na 2010 rok. Myślę że mogły ulec zmianie od tego czasu.
Decyzja nalezy do Ciebie.
Tutaj masz podane ceny na 2010 rok. Myślę że mogły ulec zmianie od tego czasu.
Okaże sie jak sie rozbierze, ale pasek proponuje wymienić bezwzględnie.Diablo929 pisze: rozrząd był robiony 30tys temu także stw ze nie trzeba.
no cóz przy tym przebiegu jeśli nie zrobisz porzadku z tymi pierścieniami/dołem silnika to za jakiś czas znowu się zesra i wtedy już nie bedziesz miał na jaki olej przejść. Ja na Twoim miejscu skoro i tak będziesz rozbierać ten silnik zrobiła z tym porządek, ale wiadomo za tym idzie kasa i to obstawiam ok 1000 zł.Diablo929 pisze:olej mechanik proponuje mobila mineralnego, stwierdził że pierścieni nie ma sensu robić,
Decyzja nalezy do Ciebie.
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...
Pamiętaj, wymień świece.
Pamiętaj, wymień świece.
-
Diablo929
- Świeżak
Powiedzcie mi jeszcze czy ta uszczelka może mieć coś wspólnego z tym że filtr stożkowy jest cały mokry ale w takim stopniu że aż kapie z niego