Corsa B 1.6 16V gsi problem z wolnymi obrotami

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
LUKA81
Bez listowiec ;-)
Imię: Lucjan
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Corsa B 1.6 16V gsi problem z wolnymi obrotami

Post autor: LUKA81 »

WITAM :D mam Corse B GSI 93r mam problem z obrotami a mianowicie po odpaleniu zostaje na ok 1.5 tys a czasami nawet ponad 2 tys.wymieniłem cewke kable swiece i silniczek krokowy lecz bez poprawy :( a ostatnio autko po przejechaniu ok 1 km. słabnie tak jak by nie szło na wszystkie gary,az do zgasniecia po czym sa problemy z odpaleniem tak jakby rozrusznik nie miał siły ruszyc silnika lecz jesli poczekam ok 2 mim to pali bez problemu lecz po przejechaniu ok 1km. objawy sie powtarzaja lecz czasami sa takie dni ze wszystko jest ok.Prosze o rade :-D
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: Corsa B 1.6 16V gsi problem z wolnymi obrotami

Post autor: Porszak »

mozesz miec problem z tps'em, ale z mojego doswiadczenia to bardziej bedzie problem z wiazka. kable sniedzieja mimo że hermetyczne wtyczki sa i robia sie jaja.
zapiac pod kompa i zobaczyc co sie dzieje kiedy sa tak wysokiw obroty.
mozesz odlaczyc aku na troche, potem go podlaczyc, wlaczyc zaplon i poczekac ok 1min. potem zapalic. moze pomoc na chwile i w sumie potwierdzic ze to tps
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
LUKA81
Bez listowiec ;-)

Witam :D dziś zdemontowałem przepustnice w mojej GSI by dobrac sie do TPS i zauważyłem ze przepustnica i plastikowy kolektor ssacy jest mokry od oleju :( wiecie może jakie sa tego przyczyny? prosze o jakies porady :grin:
Awatar użytkownika
koza149
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: koza149 »

odma silnika paprze ci dolot.
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium
Imię: Rafał
Model auta: Corsa B
Silnik: C20NE
Podziękował;: 10 razy

Post autor: Wydra9 »

Nie szczelne uszczelniacze zaworów i olej pod ciśnieniem idzie w odme miałem tak u siebie w 2.0 po uszczelnieniu głowicy (ogólnie po remoncie silnika) przepustnica sucha ale przez to chyba mi krokowiec szwankuje bo buja na obrotach na postoju ale to już inna historia. Bez remontu może pomoc odpięcie węża od przepustnicy i spuszczenia go pod spód ale nie jest to zbytnio ekologiczne. Pozdrawiaam
LUKA81
Bez listowiec ;-)

a orietujecie sie jaki koszty sa zwiazane uszczelnieniem głowicy? :oops:
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

LUKA81 pisze:a orietujecie sie jaki koszty sa zwiazane uszczelnieniem głowicy? :oops:
Sprawdzanie szczelności głowicy 4-cyl. 40 zł
Wymiana uszczelniaczy ok.100
do tego zestaw uszczelek,śruby, itp
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: mr_luke »

Uszczelniacze chyba jednak problemu obrotów nie powodują prawda ? Ja się u siebie też borykam z wolnymi, porszak się borykał i w tym temacie kablologia TPSu :-?
Corsa - sold
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: Bear_ »

Ja powiem tak... Również borykałem się z takim problemem... Doszedłem do wniosku, że po prostu GSi tak ma ;) Niestety, ale te samochody swoje lata już mają, niejednokrotnie gazowane (naruszenie instalacji), jazda wilgotnym, sól itp. To wszystko kabalkologii nie sprzyja... Kable puchną ze starości czy warunków zewnętrznych i zmieniają się wartości ich przewodzenia itp... Potrafi to zmienić charakter sygnału... Ale mniejsza o to...

U mnie sprawa wyglądała tak (dokładnie taki sam przypadek), że przetrzepałem instalację miernikiem itp. i... - NIC... Wielokrotne rozmowy z Porszakiem, który borykał się z podobnym problemem, pytania na forum...

W końcu się wkur*&^*& i zrobiłem tak...

Dobrze nagrzany garaż, rozpiąłem wszystkie kostki jakie tylko można było... Rozebrałem podnóżek pasażera, wyciągnąłem komputer...
Z kompa odkręciłem tą małą klapkę i komp na kaloryfer czy słoneczko... Co do kostek to opalarka, suszarka cokolwiek... Co jakiś czas chodziłem i dmuchałem w kostki, po kablach, gdy tego nie robiłem cały czas mocno nagrzany garaż i maska otwarta, kostki rozpięte... Auto stało tak 2 może 3 dni (nie pamiętam już) CO jakiś czas operacja z opalarką... Przy okazji na ile to tylko możliwe przeglądałem izolację własną kabli, kostki itp...

Po tym czasie spiąłem wszystko do kupy, zapiąłem aku, odpaliłem auto i do dzisiaj jeżdżę bez żadnych problemów odpalając w największe mrozy, deszcze itp.

Można spróbować, wielkiego wkładu to nie wymaga a na pewno nie zaszkodzi...

U mnie minął rok od tego zabiegu i gra :)
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
LUKA81
Bez listowiec ;-)

tez tak będe musiał zrobić bo juz nie mam sił i pomysłów do tych obrotów :twisted: ale jak na razie musze dojsć do ładu i weliminować probłem oleju w przepustnicy :( jutro muszę zmierzyć cisnienie na cylindrach i bede juz cos wiedział co sie dzieje :-D Dzieki za rady :grin:
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium
Imię: Rafał
Model auta: Corsa B
Silnik: C20NE
Podziękował;: 10 razy

Post autor: Wydra9 »

a może u autora dzieje się tak że olej lejący się z odmy zapycha silnik krokowy i nie działa on prawidłowo i płynnie? Co wy na to? ja tak miałem u siebie z tą odmą i jak wyjąłem ten silniczek to był cały brudny w oleju i u mnie też faluje na obrotach...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”