Witam,
w pewnym artykule napisano:
Warto sprawdzić w instrukcji przy jakich obrotach silnik naszego samochodu osiąga maksymalną moc.
– Utrzymując na obrotomierzu połowę tej wartości sprawimy, że silnik będzie spalał najmniej paliwa – wyjaśnia Stanisław Kozłowski z Automobilklubu Opolskiego, były kierowca rajdowy.
link: http://www.wykop.pl/ramka/1072569/jak-j ... samochodu/
Z tego wynika, że obroty w mojej Corsince, by spalanie było jak najniższe powinienem utrzymywać na poziomie... 2800 obr/min (moc maksymalna przy obrotach = 5600).
Jak się odniesiecie do artykułu? Prawda to? Jeździcie tak? Nieco się zdziwiłem, bo bliżej mi do "duszenia silnika" niż jego "wycia" (raczej nie przekraczam 2000 obr/min chyba że chce zmienić bieg).
Samochodzik: Corsa B 1.2 16v
Spalanie a pewien artykuł
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Re: Spalanie a pewien artykuł
Jak można nie przekraczać 2000 rpm ?? :0
Ja jeżdżąc normalnie, po mieście, do pracy, do sklepu jadę i zmieniam biegi w przedziale 2800-3500 rpm
Ja jeżdżąc normalnie, po mieście, do pracy, do sklepu jadę i zmieniam biegi w przedziale 2800-3500 rpm
-
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Podziękował;: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
No tak tak, zmieniam biegi też w takim zakresie. Ale jest prosta droga, 60 km/h i piąty bieg to powiedzmy daje te 1700 rpm. Wg tego powinienem jeździć na 4 (jak nie na trójce). Poza tym koło 3000 zaczyna wyć, a oni mówią, że powinno się jeździć w tych okolicach...
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
zawsze slyszalem i czytałem o teorii jazdy w okolicach max momentu, o polwie mocy max nigdy
a w ecodrivingu to pewnie do 2500

a w ecodrivingu to pewnie do 2500
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
No, ja po mieście jeżdżę raczej na 4 bo jak wrzuce 5 to potrafi dusić auto. 1700 rpm spoko - dieslem. Ja tam właśnie muszę się nauczyć że nie jeżdżę benzyna już hehe
cięęężkm 

- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
To sie tyczyło gaźników gdzie wg książki lambda=1 ustawiało się własnie w połowie obrotów mocy max co dawało najlepszy stosunek mocy do spalania. A co do spalania to to max 3000 i jak najwiecej na najwyższym biegu. Corsa b i we wszystkich silnikach xe i sz ma tak że jak masz obroty powyżej 1500 i noga zdjęta z gazu to pali 0. Wtrysk/wtryski nie pracują.
- Ocena: 100%
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie