Jak bardzo można opuścić fotel w CB?
Jak bardzo można opuścić fotel w CB?
Cześć,
To mój pierwszy post. Właśnie jestem na etapie remontowania CB '93.
Zainteresował mnie fotel kierowcy, a mianowicie możliwość jego opuszczenia.
Ile poniżej poziomu fotela nieopuszczanego można zejść z fotelem regulowanym?
Czaje sie na fotel regulowany góra/dół ale nie wiem czy każdy fotel pasuje i jaki jest skok od poziomu 0 w górę i w dół.
Czy składając do kupy obicia z obecnej Corsy (nie chce zmieniac tapicerki) z mechanizmem podnoszenia z np. Kadetta i szynami (do montaży na podłodze) z Corsy coś z tego będzie? Jakie konfiguracje są możliwe?
Wiem że był już temat np. o zakładaniu foteli z Calibry do CB i wzmianka o zamianie szyn ale w dalszym ciągu jestem zgubiony...
Jaka to była konfiguracja? Szyny (to co przykręcone jest do podłogi) CB plus mechanizm (jeżdżący po szynach) Calibry i siedzenie Calibry?
Chodzi mi o zamontowanie foteli z "korbką" z Kadetta do CB.
Dzięki za odpowiedź.
To mój pierwszy post. Właśnie jestem na etapie remontowania CB '93.
Zainteresował mnie fotel kierowcy, a mianowicie możliwość jego opuszczenia.
Ile poniżej poziomu fotela nieopuszczanego można zejść z fotelem regulowanym?
Czaje sie na fotel regulowany góra/dół ale nie wiem czy każdy fotel pasuje i jaki jest skok od poziomu 0 w górę i w dół.
Czy składając do kupy obicia z obecnej Corsy (nie chce zmieniac tapicerki) z mechanizmem podnoszenia z np. Kadetta i szynami (do montaży na podłodze) z Corsy coś z tego będzie? Jakie konfiguracje są możliwe?
Wiem że był już temat np. o zakładaniu foteli z Calibry do CB i wzmianka o zamianie szyn ale w dalszym ciągu jestem zgubiony...
Jaka to była konfiguracja? Szyny (to co przykręcone jest do podłogi) CB plus mechanizm (jeżdżący po szynach) Calibry i siedzenie Calibry?
Chodzi mi o zamontowanie foteli z "korbką" z Kadetta do CB.
Dzięki za odpowiedź.
-
- Świeżak
- Imię: Damiaś
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Jak bardzo można opuścić fotel w CB?
Ja mam w aucie regulowany fotel.. Jak znajde czas to zmierze później jaka jest różnica, ale od razu Ci powiem że lepiej przerób mocowanie fotela tak coby niżej siedział.. Ja mam zamiar tak zrobić bo pomimo że jest obniżony, przydało by się niżej (to taka rada)
Jak to w koncu jest?
Obniża się tylko tył fotela, tak?
Front pozostaje bez zmian (w tym miejscu jest zawias)?
Obniża się tylko tył fotela, tak?
Front pozostaje bez zmian (w tym miejscu jest zawias)?
-
- Świeżak
- Imię: Damiaś
Działa to bardziej jak pochylanie fotela bardziej pod kątem (w sensie całego z oparciem). Więc tak jak mówie. Lepiej przeżeźbić mocowanie.. Wyjdzie taniej i lepiej..
Może na początek pozostanę przy firmowym montowaniu - bez kombinowania.
jednak interesuje mnie w jaki sposób wsadza się fotele z innych Opli - w jakiej konfiguracji?
szyny - Corsa,
mechanizm podnoszenia i regulacji (szkielet siedzisko/oparcie)- np. Kadett, Tigra,
gąbka i obicie - jedno lub drugie auto.
Czy tak to działa?
Czy siedzisko z regulowanego fotela pasażera/kierowcyUK można wsadzić do pasażeraEU zamieniając szyny stronami?
-- 30 mar 2012, o 21:10 --
jednak interesuje mnie w jaki sposób wsadza się fotele z innych Opli - w jakiej konfiguracji?
szyny - Corsa,
mechanizm podnoszenia i regulacji (szkielet siedzisko/oparcie)- np. Kadett, Tigra,
gąbka i obicie - jedno lub drugie auto.
Czy tak to działa?
Czy siedzisko z regulowanego fotela pasażera/kierowcyUK można wsadzić do pasażeraEU zamieniając szyny stronami?
-- 30 mar 2012, o 21:10 --
Ale jak to zrobic?smerfetek13 pisze:Działa to bardziej jak pochylanie fotela bardziej pod kątem (w sensie całego z oparciem). Więc tak jak mówie. Lepiej przeżeźbić mocowanie.. Wyjdzie taniej i lepiej..
- Porszak
- Support Team Leader
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
ja mam szyber wiec dach niżej, jak fotel jest max w gorze to nie mogę normalnie siedziec. jak jest max nisko to nad głową mam miejsca na grubość głoni. czyli regulacja strzelam 5-10cm
Miałes na myśli szerokość dłoni?Porszak pisze:ja mam szyber wiec dach niżej, jak fotel jest max w gorze to nie mogę normalnie siedziec. jak jest max nisko to nad głową mam miejsca na grubość głoni. czyli regulacja strzelam 5-10cm

Czyli ile byś powiedział skoku w dół od siedzenia bez regulacji? 5cm?
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
Możesz zmierzyć fotel w najniższym ustawieniu? Od przodu do podłogi i od tyłu fotela do podłogi (bo mniemam, że zawias jest na froncie fotela). Chcę wiedzieć jak bardzo się leży.Porszak pisze:nie rozumiem o co pytasz![]()
zmierzę Ci jutro jak nie zapaomnę
-
- Bez listowiec ;-)
- Imię: mar
witam
mam problem z regulacja siedzenia w corsie b po opuszczeniu siedzenia na maxa haczy o tą zaslepke plastikowa na progu dlaczego tak sie dzieje???/drugie pytanie podczas regulacji tyl przod nie rowno sie blokuje prawai lewa strona co moze byc przyczyna ??? moze zle przykreciłem????prosze o pomoc???
mam problem z regulacja siedzenia w corsie b po opuszczeniu siedzenia na maxa haczy o tą zaslepke plastikowa na progu dlaczego tak sie dzieje???/drugie pytanie podczas regulacji tyl przod nie rowno sie blokuje prawai lewa strona co moze byc przyczyna ??? moze zle przykreciłem????prosze o pomoc???
- truckerek
- Nowy
- Imię: Sergiusz
Z tym haczeniem fotela o plastikowy próg to też tak mam jak opuszczę go do samego dołu. Dodatkowo jeszcze bok siedziska ociera o plastikowy boczek przednich drzwi. Całkiem możliwe, że tak jest w każdej corsie 

-
- Bez listowiec ;-)
ok , a jak z tym przesuwaniem ze z jednej strony zaskakuje z z drugiej musze mocno zaprzec sie zeby zaskoczył?? nie idzie jakos tej wysokosci zablokowac zeby nizej nie schodził??
- ja37
- Support Team
- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Ja wam powiem, że ori fotele z CB były niżej, po zamontowaniu astrowych siedze wyżej, tez by sie przydało to opuścic.
pomyśle w czasie urlopa.
pomyśle w czasie urlopa.
-
- Bez listowiec ;-)
a jak z tym przesuwaniem ze z jednej strony zaskakuje z z drugiej musze mocno zaprzec sie zeby zaskoczył??
- truckerek
- Nowy
- Imię: Sergiusz
U mnie akurat z tym fantem jest wsio oknowy1982 pisze:a jak z tym przesuwaniem ze z jednej strony zaskakuje z z drugiej musze mocno zaprzec sie zeby zaskoczył??

-
- Bez listowiec ;-)
drugie pytanie podczas regulacji tyl przod nie rowno sie blokuje prawai lewa strona co moze byc przyczyna
-- 4 wrz 2012, o 08:26 --
witam
istnieje mozliwosc naprawienia tego problemu z nierowno przesuwajacym sie siedzeniem na szynach ,po zablokowaniu jest troche skrzywiony w prawo, prosze o pomoc . Drugie pytanie jak zdjac ten uchwyt który trzyma pas bezpieczenwstwa przy podłodze?? tzecie co moze byc przyczyna lekkiego drzenia kierownicy kiedy osiagne 90km/h dodam ze kola wywazone ze 100 razy , magiel z drazkami nowy, opony ok zbieznosc ok , dodam ze przy hamowaniu tez. tarcze i bebny tez robione. pozdrawiam
-- 4 wrz 2012, o 08:26 --
witam
istnieje mozliwosc naprawienia tego problemu z nierowno przesuwajacym sie siedzeniem na szynach ,po zablokowaniu jest troche skrzywiony w prawo, prosze o pomoc . Drugie pytanie jak zdjac ten uchwyt który trzyma pas bezpieczenwstwa przy podłodze?? tzecie co moze byc przyczyna lekkiego drzenia kierownicy kiedy osiagne 90km/h dodam ze kola wywazone ze 100 razy , magiel z drazkami nowy, opony ok zbieznosc ok , dodam ze przy hamowaniu tez. tarcze i bebny tez robione. pozdrawiam
Po licznych zabawach z fotelem, którego defacto dalej nie zmieniłem, postanowiłem obniżyć go narzędziowo (na stałę).
Prostym sposobem można obniżyc fotel na stałę o 3,2 cm co przy moim wzroście 193 cm było wielkim plusem.
potrzebne narzędzia:
torx 40?
klucz 13,
suwmiarka,
szpikulec do nakłucia szyn przed wierceniem,
młotek,
wiertarka
wiertła od 3mm do ~8mm (nie pamiętam dokładnie) - rozwiercamy zaczynając od najmniejszego aby nie rozbebeszyć dziur,
szlifierka bądź pilnik do metalu,
podkładka ~m8
1. Zdejmujemy osłonki fotela.
2. Zakładamy CZERWONĄ plombę na napinacz pasów.
3. wykręcamy fotel z podłogi (torx).
4. odkręcamy dwie tylne śruby mocujące fotel do szyn i otwieramy fotel niczym scyzoryk
5. przy pomocy jakiejś dzwigni delikatnie odginamy blachę trzymającą napinacz w stronę hamulca ręcznego.
6. kwadratową nakrętkę (ta przyspawana do siedziska) piłujemy w dolnej części bowiem koliduje ona z blacha od napinacza.
7. mierzymy dokładnie i równo miejsca pod nowe dziury.
8. wiercimy.
9. czas skręcić fotel (do prawej śruby używamy podkładki bo będzie ona kolidować z blachą od napinacza)
10. montujemy fotel w podłogę
UWAGA !!! NIE PONOSZĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA EWENTUALNE SZKODY POWSTAŁE W WYNIKU WYKONYWANIA WYŻEJ WYMIENIONYCH CZYNNOŚCI ORAZ ZA WSZELKIE OBRAŻENIA CIAŁA BĘDĄCE EFEKTEM MODYFIKOWANIA SIEDZIENIA AUTA !!!
@nowy 1982: Szyna blokuje się bo siedzisko jest "nierówno" przykręcone do szyn. Wyreguluj 4ry śruby mocujące siedzisko do szyn.
A co do uchwytu to raczej się nie da bez szlifierki...Widzę, że jest on nałożony, przykryty kolejną warstwą stali i czopy są zagniecione. Nie ma szans bez popsucia szyn. A przynajmniej tak mi się wydaje.
Prostym sposobem można obniżyc fotel na stałę o 3,2 cm co przy moim wzroście 193 cm było wielkim plusem.
potrzebne narzędzia:
torx 40?
klucz 13,
suwmiarka,
szpikulec do nakłucia szyn przed wierceniem,
młotek,
wiertarka
wiertła od 3mm do ~8mm (nie pamiętam dokładnie) - rozwiercamy zaczynając od najmniejszego aby nie rozbebeszyć dziur,
szlifierka bądź pilnik do metalu,
podkładka ~m8
1. Zdejmujemy osłonki fotela.
2. Zakładamy CZERWONĄ plombę na napinacz pasów.
3. wykręcamy fotel z podłogi (torx).
4. odkręcamy dwie tylne śruby mocujące fotel do szyn i otwieramy fotel niczym scyzoryk

5. przy pomocy jakiejś dzwigni delikatnie odginamy blachę trzymającą napinacz w stronę hamulca ręcznego.
6. kwadratową nakrętkę (ta przyspawana do siedziska) piłujemy w dolnej części bowiem koliduje ona z blacha od napinacza.
7. mierzymy dokładnie i równo miejsca pod nowe dziury.
8. wiercimy.
9. czas skręcić fotel (do prawej śruby używamy podkładki bo będzie ona kolidować z blachą od napinacza)
10. montujemy fotel w podłogę
UWAGA !!! NIE PONOSZĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA EWENTUALNE SZKODY POWSTAŁE W WYNIKU WYKONYWANIA WYŻEJ WYMIENIONYCH CZYNNOŚCI ORAZ ZA WSZELKIE OBRAŻENIA CIAŁA BĘDĄCE EFEKTEM MODYFIKOWANIA SIEDZIENIA AUTA !!!
@nowy 1982: Szyna blokuje się bo siedzisko jest "nierówno" przykręcone do szyn. Wyreguluj 4ry śruby mocujące siedzisko do szyn.
A co do uchwytu to raczej się nie da bez szlifierki...Widzę, że jest on nałożony, przykryty kolejną warstwą stali i czopy są zagniecione. Nie ma szans bez popsucia szyn. A przynajmniej tak mi się wydaje.
- Porszak
- Support Team Leader
- Kontakt:
-
- Bez listowiec ;-)
witam
nie rozumiem z tym nierównym siedzeniem , ma poprostu krzywo w porównaniu z pasazerem. jak to zrobic zeby stało posto tak jak pasazera . nierowno sie przesówa po prowadnicy?
nie rozumiem z tym nierównym siedzeniem , ma poprostu krzywo w porównaniu z pasazerem. jak to zrobic zeby stało posto tak jak pasazera . nierowno sie przesówa po prowadnicy?
Krzesło względem prowadnicy jest krzywo. Weź grzechotkę nr 13 i odkręć śruby i wyreguluj. Prawdopodobnie wystarczy odkręcić śruby z tej krzywej strony i fotel sam się ustawi.nowy1982 pisze:witam
Śruby znajdziesz pod fotelem. Dwie z przodu, dwie z tyłu.
-- 5 paź 2012, o 01:05 --
Miałem fotel od Astry F, od którego, jak się później okazało, szyny nie pasowały do Corsy B ze względu na inne prowadnice. Siedzisko pasuje a i owszemPorszak pisze:miałes regulacje wysokości fotela?