Remont GSi c16xe
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Re: Remont GSi c16xe
nawet na to nie wpadłem, ze chodziło o uszczelkę ssącego.
popatrzyłem w epc i w ic, i wnioskuję ze uszczelka pod ssacy jest metalowa w z16 (a papierowa w x16 i c16), rozstaw otworów na śruby bedzie ten sam(warto porownac uszczelki w sklepie dla pewnośći 100%). jednak jeszcze pokrywa zaworów jest inna i głowica od gory gdzie przylega pokrywa jest inna. musiałbyś kupić komplet, walki zostawić swoje. trochę inaczej poprowadzone są przewody odmy, ale to jest do zrobienia bez większego bólu
popatrzyłem w epc i w ic, i wnioskuję ze uszczelka pod ssacy jest metalowa w z16 (a papierowa w x16 i c16), rozstaw otworów na śruby bedzie ten sam(warto porownac uszczelki w sklepie dla pewnośći 100%). jednak jeszcze pokrywa zaworów jest inna i głowica od gory gdzie przylega pokrywa jest inna. musiałbyś kupić komplet, walki zostawić swoje. trochę inaczej poprowadzone są przewody odmy, ale to jest do zrobienia bez większego bólu
-
Diablo929
- Świeżak
- Imię: Sebastian
- Otrzymał podziękowań: 0
przecież uszczelki w ic pod pokrywę zaworów są identyczne dla vectry b wszystkich modelów silnika i corsy x14xe jak i x16xe także pokrywa zaworów musi być ta sama
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
xel wychodził w Vectrze BPorszak pisze:ale z16xe nie występowało w VB, jesli sie nie mylę.
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
Jeśli chodzi o xel'a to nie ważne czy pod Vectrę czy Corsę, Astrę... Ważne, że XEL... a XEL, XE mają tą samą uszczelkę...
-
Diablo929
- Świeżak
No czyli spoko:)
jutro się biorę za składanie dołu silnika
Jeszcze jedno pytanie
Jakim momentem dokręcać śruby stopek korbowodowych
jutro się biorę za składanie dołu silnika
Jeszcze jedno pytanie
Jakim momentem dokręcać śruby stopek korbowodowych
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
Szukanie na prawdę nie boli...
Nie C16 ale blok niemal bliźniaczy...
http://imageshack.us/photo/my-images/216/x16szeq0.jpg/
Nie C16 ale blok niemal bliźniaczy...
http://imageshack.us/photo/my-images/216/x16szeq0.jpg/
-
Diablo929
- Świeżak
Silnik poskładany o kosztach napisze trochę później, gdyż mam jeszcze jeden problem, Zorientowałem się dopiero że coś jest nie tak jak chciałem założyć nowy rozrząd, w pudełku znajdowały się 3 śruby a dobrze wiedziałem że w starym odkręcałem dwie śruby i jedną nakrętkę, patrze pod maskę i okazało się że ktoś musiał zerwać gwint z śruby od napinacza, prze gwintował i zamontował na stałe szpilkę w silniku a od rolki nieudolnie ją wyszlifował tak że teraz już nie da się nakrętki zakręcić,
zostaje mi tokarz do zrobienia takiej szpilki czy macie lepszy pomysł ?
zostaje mi tokarz do zrobienia takiej szpilki czy macie lepszy pomysł ?
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli w bloku jest gwint wiekszy niż M8 i w rolce jest otwór na 8 to chyba musisz zostać z ta nakretka. tylko daj samokontrujacą albo na klej
-
Diablo929
- Świeżak
no tak najlepiej bym zostawił tą nakrętkę tak jak była ale niestety szpilka jest krzywo obcięta, i nakrętka już nie chce się do końca zakręcić, koło pasowe od wału obciera o tą nakrętkę, także albo muszę do tokarza dac wytoczyć taką szpilkę albo założyć do bloku takie coś i potem oryginalną śrubę z napinacza http://allegro.pl/sprezynki-zerwany-nap ... 88460.html
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
próbować możesz, a miejsce masz, żeby tam się dostać?
współczuję Ci bo trochę z tym sie trzeba pobarować
współczuję Ci bo trochę z tym sie trzeba pobarować
-
Diablo929
- Świeżak
No ogólnie jest lipa i ciężko tam z miejscem no ale coś z tym muszę zrobić a fuszerki nie chce robić z rozrządem. Sam nie wiem jak to najlepiej rozwiązać
- mehes
- Moderator Leader

- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
z wymiaruj zawieź do tokarza niech ci dotoczy szpilke z twardego materiału
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
Diablo929
- Świeżak
Autko już chodzi, tokarz stwierdził że najlepszym rozwiązaniem będzie wytoczenie gwintu z twardej tulejki no i tez tak zrobił;p
Zrobiłem dzisiaj już parę km nie przekraczając 2500tys obr, docieram auto na bp, gaz dam do regulacji ale przez 1000km nie będę używać. Wszytko fajnie chodzi:) także chyba wszystko poszło dobrze.
Koszta:(
kompletna regeneracja głowicy 700zł
rozrząd 220zł
pierścienie 260zł
Panewki 140zł
uszczelka pod głowice 80zł
śruby do głowicy 80zł
zimeringi x3 30zł
uszczelka wydechowa 30zł
uszczelki ssące 40zł
uszczelki pod pokrywę zaworów 30zł
olej gm 10w40 60zł
filtr 20zł
tulejka od tokarza 10zł
Części kupowałem z dobrych firm i od tych cen dostałem jeszcze 10% rabatu także wszystko wyszło 1600zł trochę dużo jakby nie było no ale niestety głowica mnie najbardziej poturbowała
Zrobiłem dzisiaj już parę km nie przekraczając 2500tys obr, docieram auto na bp, gaz dam do regulacji ale przez 1000km nie będę używać. Wszytko fajnie chodzi:) także chyba wszystko poszło dobrze.
Koszta:(
kompletna regeneracja głowicy 700zł
rozrząd 220zł
pierścienie 260zł
Panewki 140zł
uszczelka pod głowice 80zł
śruby do głowicy 80zł
zimeringi x3 30zł
uszczelka wydechowa 30zł
uszczelki ssące 40zł
uszczelki pod pokrywę zaworów 30zł
olej gm 10w40 60zł
filtr 20zł
tulejka od tokarza 10zł
Części kupowałem z dobrych firm i od tych cen dostałem jeszcze 10% rabatu także wszystko wyszło 1600zł trochę dużo jakby nie było no ale niestety głowica mnie najbardziej poturbowała
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
No nie wiem czy to faktycznie dużo ale różnie ludzie rozumieją pieniądz 
Uwierz, udało Ci się to ogarnąć w dość sensownej kasie...
Powodzenia i niech jeździ bezproblemowo...
Uwierz, udało Ci się to ogarnąć w dość sensownej kasie...
Powodzenia i niech jeździ bezproblemowo...
- kasmarkos
- Nowy
- Kontakt:
Witam. Przeczytałem cały wątek i naprawdę jest interesujący. W mojej GSI mam silnik X16XE. Ostatnio zauważyłem ze auto po odpaleniu dymi na niebiesko przez parę chwil czyli domyślam się że do wymiany są uszczelniacze. Jutro zmierzę jeszcze ciśnienie sprężania i zobaczę co wyjdzie. Oczywiście wszystko będę robił sam. Oto teraz mam pytań parę odnośnie tego:
1. Jakie powinno być ciśnienie sprężania wyczytałem gdzieś ze 13-17atm?
2. Głowica będzie plantowana i ile maks mogę ją zebrać?
3. Mam głowice w bdb stanie kompletna (walki zawory itp) od daewoo 1.6 16V 106km czy w razie czego by pasowała do mnie lub wałki i inne części??
4. Czy przy okazji robienia tego zwrócić na coś jeszcze uwagę??
Dodam że przy okazji tego będą wymieniane wszystkie uszczelki oraz kompletny rozrząd.
1. Jakie powinno być ciśnienie sprężania wyczytałem gdzieś ze 13-17atm?
2. Głowica będzie plantowana i ile maks mogę ją zebrać?
3. Mam głowice w bdb stanie kompletna (walki zawory itp) od daewoo 1.6 16V 106km czy w razie czego by pasowała do mnie lub wałki i inne części??
4. Czy przy okazji robienia tego zwrócić na coś jeszcze uwagę??
Dodam że przy okazji tego będą wymieniane wszystkie uszczelki oraz kompletny rozrząd.
-
wojtas89
- Świeżak
- Imię: Wojtek
Z głowicy zdejmij tylko tyle ile potrzeba dla jej wyrównania. Części z Daewoo powinny pasować. Sprawdź gładzie cylindrów czy nie ma progów, może trzeba wymienić pierścienie, posprawdzaj hydropopychacze, możesz zajrzeć do panewek.
Robiłem na początku roku w swoim GSI remont i poszedłem po całości zeby w trakcie sezonu coś nie wypadło:
- nowe uszczelniacze zaworowe,
- 16 hydropopychaczy,
- pierścienie, (progów nie było cylindry pomierzone więc nie robiłem szlifu)
- panewki + szlif wału,
- rozrząd z pompą wody,
- pompa oleju ( tu były jaja sklep dopiero piątą pompę dał właściwą),
- uszczelki i uszczelniacze,
- paski, filtry, płyny, zparciałe przewody,
- i wszystko co się przy okazji nawinęło,
Robiłem na początku roku w swoim GSI remont i poszedłem po całości zeby w trakcie sezonu coś nie wypadło:
- nowe uszczelniacze zaworowe,
- 16 hydropopychaczy,
- pierścienie, (progów nie było cylindry pomierzone więc nie robiłem szlifu)
- panewki + szlif wału,
- rozrząd z pompą wody,
- pompa oleju ( tu były jaja sklep dopiero piątą pompę dał właściwą),
- uszczelki i uszczelniacze,
- paski, filtry, płyny, zparciałe przewody,
- i wszystko co się przy okazji nawinęło,
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
masz dobra glowice to nie zamieniaj na gorszą! ciśnienie waże zeby było równe wszędzie. max róznica miedzy najwieksza i najmniejszą wartościa to 1atm. najlepiej jak by Ci wyszlo 14-15.
reszta j.w.
reszta j.w.
- kasmarkos
- Nowy
- Kontakt:
Głowicę chciałem troszkę więcej zebrać żeby kompresje podnieść. Jutro zrobię pomiar sprężania i zobaczę co mi wyjdzie. Głowica okaże się w jakim jest stanie jak ją zdejmę i dam do dokładnego sprawdzenia oraz z daewoo dam też. Panowie powiedzcie mi czy konieczna jest wymiana panewek jeżeli po zdjęciu ich będą dobrze wyglądały przy zmianie pierścieni?? Robiłem parę aut tylko same pierścienie i do tej pory chodzą bez problemu a zrobiły już pewnie coś około 50tkm. I jeszcze jedno może dziwne pytanie na co zwrócić uwagę przy zmianie pierścieni? Czytałem gdzieś o jakiś zamkach.... Zawsze jak robiłem to ustawiałem tak jak stare były. Tylko proszę nie piszcie że po co za takie coś się zabieram skoro o czymś takim nie wiem.
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
zamki to przerwy w pierścieniu, nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć. zobacz jak sa na tloku i tak samo zamontuj nowe. zasada jest taka żeby zamki ustawiać jak najdalej od siebie, ale słyszałem tez o ustawieniu co 120stopni
i co Ci da glowica zjechana o max co sie da 2KM jak dobrze pójdzie. jasli Twoja glowica nie była nigdy planowana to masz stopień spreżania w okolicy 10,3:1. to są glupie stereotypy o planowaniu glowicy
i co Ci da glowica zjechana o max co sie da 2KM jak dobrze pójdzie. jasli Twoja glowica nie była nigdy planowana to masz stopień spreżania w okolicy 10,3:1. to są glupie stereotypy o planowaniu glowicy
-
wojtas89
- Świeżak
Tak jak Porszak napisał co 120 stopnie, tu masz fajnie opisaną wymianę
http://www.pierscienietlokowe.com.pl/opierscieniach.php
Co do panewek... musisz obejrzeć czopy wału i same panewki jak nie zauważysz zużycia (rysy wżery itp) albo zmiany koloru (przegrzanie) to ich nie ruszaj.
Możesz dać jeszcze wał do pomierzenia w zakładzie który się zajmuje regeneracją silników, szlifami wałów itp i wtedy wyjdzie co i jak.
http://www.pierscienietlokowe.com.pl/opierscieniach.php
Co do panewek... musisz obejrzeć czopy wału i same panewki jak nie zauważysz zużycia (rysy wżery itp) albo zmiany koloru (przegrzanie) to ich nie ruszaj.
Możesz dać jeszcze wał do pomierzenia w zakładzie który się zajmuje regeneracją silników, szlifami wałów itp i wtedy wyjdzie co i jak.
- kasmarkos
- Nowy
- Kontakt:
Dziękuję za bardzo szybkie odpowiedzi. A jeżeli chodzi o koło zamachowe i jego odelżenie to później trzeba je wyważyć razem z wałem?? A jak sprawdzić popychacze?? Bo delikatnie wydaje mi się że je słychać.
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
na 100% z tym kołem Ci teraz nie wpoeiem, ale raczej musi ono byc na 0 wywżone w komplecie z odciskiem. inaczej przy wymianie koła zamachowego należao by wymieniac je z wałem...
- kasmarkos
- Nowy
- Kontakt:
A jak sprawdzić popychacze??? Bo przy okazji bym wymienił ale nie wszystkie bo aż takich funduszów nie mam.
-
wojtas89
- Świeżak
1) na słuch - przy odpalonym silniku nasłuchiwać klepania w głowicy, jak jest dużo popychaczy rozwalonych to chodzi trochę jak stary diesel. Na początku mogą troche klepać ale jak silnik pochodzi i złapią olej to powinny ucichnąć.kasmarkos pisze:A jak sprawdzić popychacze??? Bo przy okazji bym wymienił ale nie wszystkie bo aż takich funduszów nie mam.
2) popychacz jak jest pusty powinien minimalnie się ugiąć pod palcami, po naciągnięciu oleju powinien stawiać opór.
Jak montowałem nowe hydro przy remoncie, to wkładałem go do oleju i naciskałem żeby go nabrał aż zrobią się twarde.
Jeśli zrobiłem źle to mnie poprawcie ale tak mnie uczono w technikum i ojciec też o tym kiedyś wspominał. Chodzi o to, żeby przy pierwszym rozruchu zanim pompa poda olej do głowicy nie chodziły na sucho.
- kasmarkos
- Nowy
- Kontakt:
No wiec udało mi się go pomierzyć oto wyniki:
1 cyl - 15,5atm
2 cyl - 14,5atm
3 cyl - 15atm
4 cyl - 14atm
Co sądzicie o tych wynikach?? Wydaje mi się że nie jest najgorzej i kopcenie po uruchomieniu i w czasie jazdy na początku spowodowane jest uszczelniaczami. Czy jak już zdejmę górę to i dól robić??
1 cyl - 15,5atm
2 cyl - 14,5atm
3 cyl - 15atm
4 cyl - 14atm
Co sądzicie o tych wynikach?? Wydaje mi się że nie jest najgorzej i kopcenie po uruchomieniu i w czasie jazdy na początku spowodowane jest uszczelniaczami. Czy jak już zdejmę górę to i dól robić??
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
jak zdejmiesz góre to mozesz dac glowice do sprawdzenia szczelnosci, albo sprawdzic samemu, ale możesz nie wiedziec jak zinterpretowac wyniki wiec....
jak wyjdzie ze zawory szczelne to robisz dól bo wtedy dołem bedzie uciekac cisnienie na tych slabszych cylindrach
jak wyjdzie ze zawory szczelne to robisz dól bo wtedy dołem bedzie uciekac cisnienie na tych slabszych cylindrach
-
progres123
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Ania
- kasmarkos
- Nowy
- Kontakt:
Witam. No i wreszcie udało mi się poskładać silnik do kupy. Zrobiłem cały porting głowicy strasznie ciężka i długa praca no i zrobiony dół pomimo tego że był ok ale jak już postanowiłem robić to cały komplet. Ale rozmawiałem ze znajomym który robi silniki i bardzo dużo właśnie oplowkich to mówi ze opel głowice ma naprawdę dobre ale dół już gorzej. Jak ktoś dobrze zrobi głowice to na 95% dół tego nie wytrzyma.
W miedzy czasie znajomy napisał mi program do autka ze zmiana map paliwowych i zapłonu. No i poszło lekkie koło zamachowe ze sprzęgłem lżejsze od serii ponad 3 kg.
W miedzy czasie znajomy napisał mi program do autka ze zmiana map paliwowych i zapłonu. No i poszło lekkie koło zamachowe ze sprzęgłem lżejsze od serii ponad 3 kg.