[cb] silnik c12nz a pełen wtrysk

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
morfeusz2000
Bez listowiec ;-)
Imię: adam
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

[cb] silnik c12nz a pełen wtrysk

Post autor: morfeusz2000 »

Witam, od kilku tygodni gnębi mnie pytanie czy wychodził silnik 1.2 8 zaworowy na pełnym wtrysku, wiem że 1.4tak a dalej idąc za tym świta mi myśl przeróbki kolektor nawet od 1.4 będzie pasować chociaż ciężko taki kupić, pozatym komp wiązka i itp to jestem tego świadom ale czy ma to sens?
Awatar użytkownika
gtszudi
Nowy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: [cb] silnik c12nz a pełen wtrysk

Post autor: gtszudi »

NIE MA
Mechanika Elektryka Kosmetyka Samochodowa Opel Renault SWAPy
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Taniej wsadzisz c16nz będzie 75 koni i brak grzebania w elektryce. Chyba że masz na stanie kolektor , wtryskiwacze, komp ,wiązkę , listwe wtryskową z regulatorem ciśnienia, pompę paliwa na 3 Bary, przepustnice może coś jeszcze ale na razie nie pamiętam.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
morfeusz2000
Bez listowiec ;-)

Mam wszystkie graty poza układem ssacym kompem i wiązka ale moje pytanie czy uzyskam w ten sposób chociaż 5koni więcej czy w ogóle to strata czasu. Mam jeszcze pytanie czy wymiana samego kompa na ten od c14nz zmieniła by specyfikę silnika czy nie odczuł bym różnicy?
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

Szkoda kasy, lepiej wymiana motoru na większą /mocniejszą jednostkę.
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Wymiana kompa nic nie zmieni. Wielopunktowy wtrysk powinien teoretycznie podnieść moc do ok 50 km (przy dobrych wiatrach 55) i przesunąć moment obrotowy wyżej w okolice 3500 auto powinno lepiej ciągnąć przy wyższych obrotach. Ja jedynie widzę sens takiego rozwiązania jako etap przed wsadzeniem czegoś większego na multipoincie c14se,c16se lub c20ne ale i tak masa roboty psu w d..... lepiej od razu większy silnik pakować.
morfeusz2000
Bez listowiec ;-)

Oki czyli wielopunkt nieopłacalny, ale o kompa pytałem w sensie takim czy jak do mojego silniczka na jednopunkcie wsadzę kompa od 1.4 czy mi coś da czy lepiej chociaż na obroty będzie wchodził?. Ogólnie to poszukuje 10kucyków więcej i próbuje wymyślić coś co mi je dołoży warunek taki żeby koszt nie przekroczył ceny silnika innego z remontem, myślałem jeszcze nad kolektorem wydechowym 4.2.1 i może inna przepustnica, wiem że takie tematy były ale pisze z telefonu i mi szukajka nie działa:-)
Awatar użytkownika
mr_luke
Nowy
Imię: Łukasz
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: mr_luke »

Przepraszam za stwierdzenie ale z gówna bata nie ukręcisz.... Kompletnie nie rozumiem Twojego podejścia. Kolektor, przepustnica nic Ci tu nie da z tego względu, że jednopunktówka i tak słabo rozprowadza mieszankę więc ugrasz tym tyle co nic. Ponadto samo wsadzenie kompa od se jest bez sensu i na takim setupie to Ci to może nawet nie odpalić. Kompy od se obsługują 4 wtryski a nie JEDEN, to jest zasadnicza różnica... dodatkowo do wielopunktu jest też troszeńkę inny zestaw czujników. Jeśli wsadzisz od jednopunktu to i tak na przyrost mocy nie licz. Moja rada? Poczytaj i doedukuj się w zakresie zasady działania silnika spalinowego i dopiero :oko:
Corsa - sold
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Akurat do se od nz rożni się czujnikowo tylko jednym dodatkowym czujnikiem ,a mianowicie w se jest czujnik temp powietrza w dolocie.
morhol
Nowy
Podziękował;: 2 razy

Post autor: morhol »

A ja mam pytanie w drugą stronę - czy do słupka c16se podejdzie kolektor ssący od x12sz? Pytam bo szukam jakiegoś silnika mocniejszego od x12sz ale żeby było jak najmniej roboty z przełożeniem tego, czyli najlepiej sam słupek. Jest taki motor do kupienia ale bez osprzętu, dlatego chcę się zorientować czy w ogóle będzie to działać. A jak nie, to chyba skończy się na następnym x12sz.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Słupek c16se chyba jest identyczny jak w x16sz (ręki sobie uciąć nie dam). To co powtarzałem już wcześniej było x12sz wsadzasz x16sz (lub x14sz) z kolektorem i wtryskiem od danego silnika . Kompa jak pisał bear nie trzeba zmieniać. Zkręcasz wszystko podpinasz wtyczki i jazda. Jak wsadzisz x16sz to masz 75 koni i odpowiednio 60 dla x14sz. A tych silników na sprzedaż jest masa.
Awatar użytkownika
gtszudi
Nowy

Post autor: gtszudi »

kup c14nz / x14sz najtanszy i najlepszy przyrost mocy , bo nic nie trzeba zmieniac
Mechanika Elektryka Kosmetyka Samochodowa Opel Renault SWAPy
morhol
Nowy
Podziękował;: 2 razy

Post autor: morhol »

A myślicie że nie szukam x14sz/x16sz?? Szukam od 2 tygodni i nie ma nic konkretnego, a jak już jest to za konkretną kasę. znalazłem kompletną jeżdżącą astrę z c16se na pokładzie za 1000 zł ale wolałbym właśnie x16sz ze względu na to że mniej rzeźby, tym bardzie że mam gazownię więc przy zmianie na x16sz nic nie muszę zmieniać oprócz słupka i koletora a przy c16se muszę grzebać się z wiązką i trochę przy gazie. Jak ktoś ma namiary na pewne x14sz/x16sz to niech da znać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”