Olej 10W40 wyciek z filtru oleju

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
martines_000
Świeżak
Imię: Marcin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Olej 10W40 wyciek z filtru oleju

Post autor: martines_000 »

Witam serdecznie wybaczcie mi także głupie pytanie, ale niestety już zgłupiałem z tymi olejami.
A mianowicie gdy kupiłem Corse B 1.0 mechanik zalał mi go mineralnym aby go wypłukać pojeździłem z jakieś 4 tyś na nim później postanowiłem wymienić olej wiadomo wraz z filtrami. Zaznaczyłem mechanikowi że mam mineralny wlany. Po odebraniu samochodu mechanik powiedział mi że zalał mi 10W40 i będę zadowolony i tyle. Hmmm 10W40 na allegro znalazłem że są też mineralne tylko bardzo miało ich jest teraz nie mam kontaktu z tym mechanikiem i leże:/ , zawsze wydawało mi się że 10W40 to półsyntetyk, wiec jak myślicie ? aha no i po wymianie oleju po około miesiąca zauważyłem że olej na bagnecie wskazuje minimum a ponadto mam wyciek z filtru oleju wokół tej uszczelki wciąż coś delikatnie spływa olej, i niestety dosyć trochę mi zabrudził obudowę filtra i pozasychało to tam. Czy tak wielki ubytek oleju mógł być spowodowany wyciekiem oleju? czy też występuje u mnie rozszczelnienie?

Doszedłem do wniosku że jutro pójdę kupię nową uszczelkę, dobrze wyczyszczę tą obudowę wraz z miejsce gdzie znajdowała się stara uszczelka, hmmm myślę że wyczyszczę to rozpuszczalnikiem bądź Benzyna ekstrakcyjna aby to odtłuści. założę nową uszczelkę i powinno być okej. Tylko teraz kwestia co z tym Olejem 10W40? Wybaczcie panowie za tak głupie pytanie ale naprawdę nie mam sie do kogo zwrócić ..
Awatar użytkownika
Marcin '2F'
Nowy

Re: Olej 10W40 wyciek z filtru oleju

Post autor: Marcin '2F' »

10w40 to jest połsyntetyk

jak bedziesz montował nowy filtr oleju (kupuj caly a nie tylko uszczelke) kosztuje ~30-40zl, to przy montazu nasmaruj uszczelke olejem zeby dobrze przylgneła.
Biala CB DEAD
Teraz czas na szybsza :D
martines_000
Świeżak

Re: Olej 10W40 wyciek z filtru oleju

Post autor: martines_000 »

Dzięki wielkie za informacje :) bo właśnie miałem dylemat z tym 10W40 bo niby mineralny tez taki jest ale bardzo mała dostępność ( z tego co wyczytałem używają go do Motocyklów, Quadów) tak ze mam nadzieje ze ten 10W40 to nie będzie mieralka tylko ten pol syntetyk,

Mam nadzieje że jak zakupie 10W40 Mobil Super 2000 Półsyntetyk to będzie okej

Chyba że drodzy forumowicze możecie polecić mi coś innego do mojej Corsy B 1.0 przebieg mam około 159 000
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”