Który czujnik w corsie z ABS zczytuje predkość do licznika?
-
behru
- Świeżak
- Imię: Kacper
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Który czujnik w corsie z ABS zczytuje predkość do licznika?
Witam!
W jaki sposób pobierana jest wartość prędkości która ląduje na liczniku elektronicznym w corsie?
Czy w przypadku auta z ABS-em nie jest to prędkość z któregoś czujnika na kole? Czy jednak impulsator na skrzyni?
Mam podgląd prędkości na żywo na tid (dodatkowy moduł - odświeżanie co 250ms) i prędkość skacze +/- 3km. Nawet jak przyśpieszam potrafi wyświetlić np 80km/h a za chwilę 77km/h. Zastanawiam się czy te wskazania również uwzględnia moduł ABS (czy tylko zczytuje prędkości ze "swoich" czujników przy kołach?. Czasem mam tak że przy minimalnych prędkościach (np. gdy parkuje włączy się pompa abs). Przy podglądzie w OP-comie wszystkie czujniki zgodnie pokazują ta samą prędkość (nie pojawiają się żadne odchylenia). Rezystancja czujników mierzona parami (przód, tył) jest taka sama. Błędy modułu ABS nie pojawiają się
W jaki sposób pobierana jest wartość prędkości która ląduje na liczniku elektronicznym w corsie?
Czy w przypadku auta z ABS-em nie jest to prędkość z któregoś czujnika na kole? Czy jednak impulsator na skrzyni?
Mam podgląd prędkości na żywo na tid (dodatkowy moduł - odświeżanie co 250ms) i prędkość skacze +/- 3km. Nawet jak przyśpieszam potrafi wyświetlić np 80km/h a za chwilę 77km/h. Zastanawiam się czy te wskazania również uwzględnia moduł ABS (czy tylko zczytuje prędkości ze "swoich" czujników przy kołach?. Czasem mam tak że przy minimalnych prędkościach (np. gdy parkuje włączy się pompa abs). Przy podglądzie w OP-comie wszystkie czujniki zgodnie pokazują ta samą prędkość (nie pojawiają się żadne odchylenia). Rezystancja czujników mierzona parami (przód, tył) jest taka sama. Błędy modułu ABS nie pojawiają się
Behru
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Re: Który czujnik w corsie z ABS zczytuje predkość do liczni
Z tego co pamiętam to ABS przetwarza ten sygnał. Ja skłaniałbym się że skoki wynikają z układu przy TIDzie . TID jest dość wolnym wyświetlaczem do tego żeby przyjąć dane musi zezwolić na ich przyjęcie odpowiednim sygnałem. Sprawdź czy nie masz błędów na TIDzie przez przytrzymanie obu przycisków. Bo mnie się wydaje że jest masz problem z komunikacją miedzy tym układem a TIDem (z tego co pamiętam to TID ma odświeżanie 1s)
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
behru
- Świeżak
Mam tid-a zmodyfikowanego jak tutaj:
w obecnej wersji potrafi jeszcze więcej
W sumie TID jako taki tylko wyświetla a wszystko przetwarza atmega - sygnał prędkości pobiera z tego który dochodzi to TID-a
z tego co wiem to indukcyjne czujniki prędkośći (bo chyba takie są w corsie) jeśli działają na granicy odległości od zębatki to bywa że głupieją teraz tylko pytanie jaki jest schemat przepływu informacji ?
koło --> zębatka --> czujnik abs (który? a może wszystkie) --> moduł abs ---> TID?
a jak to wygląda gdy auto nie ma absu? jednak impulsator na skrzyni?
w obecnej wersji potrafi jeszcze więcej
W sumie TID jako taki tylko wyświetla a wszystko przetwarza atmega - sygnał prędkości pobiera z tego który dochodzi to TID-a
z tego co wiem to indukcyjne czujniki prędkośći (bo chyba takie są w corsie) jeśli działają na granicy odległości od zębatki to bywa że głupieją teraz tylko pytanie jaki jest schemat przepływu informacji ?
koło --> zębatka --> czujnik abs (który? a może wszystkie) --> moduł abs ---> TID?
a jak to wygląda gdy auto nie ma absu? jednak impulsator na skrzyni?
Behru
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Gdy nie ma ABS to jest impulsator w skrzyni (od rocznika 96) lub w zegrach zaraz przy podlączeniu linki do licznika. A co do ukladu to też taki mam prędkość,obroty spalnie i odsiwerzanie jest co 1 s lub troszeczkę mnniej bo więcej tid nie przyjmie. Jak juz pisalem to jest wyświetlacz z wolnym odswierzaniem.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
-
behru
- Świeżak
Może rzeczywiście jest coś w tym co piszesz
moge ustawić odświeżanie danych co 250, 500, 1000 i 2000ms dane są zbierane szybciej ale to w sumie jest czas uśredniania
po uśrednianiu np co 500ms daje ładniejsze wartości... zresztą to nie do końca na temat:)
Ale nadal sie nie dowiedzialem skad konkretnie idzie sygnał predkości? Przecież jak wyłączymy abs (bezpiecznik) to nadal prędkościomierz elektroniczny działa
Ale nadal sie nie dowiedzialem skad konkretnie idzie sygnał predkości? Przecież jak wyłączymy abs (bezpiecznik) to nadal prędkościomierz elektroniczny działa
Behru
- ja37
- Support Team

- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
No to masz odpowiedź - impulsator w skrzyni.
- Fotokaczmarek
- Nowy
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Jak wyjmiesz bezpiecznik ABS to prędkościomierz nie działa ( przynajmniej ja tak mam corsa 98 ABS 1.0)
i też mi się sama z siebie załącza pompa ABS ma ktoś pomysł co to może być ? Przeczysciłem koronki z tyłu , wymieniłem czujniki a to dalej wariuje.
i też mi się sama z siebie załącza pompa ABS ma ktoś pomysł co to może być ? Przeczysciłem koronki z tyłu , wymieniłem czujniki a to dalej wariuje.
MosQuito
-
behru
- Świeżak
mówisz że nie działa prędkościomierz? Aż dziś sprawdzę, dawno nie jeździłem bez bezpiecznika abs więc może stąd moja pomyłka.
Czyszczenie czyszczeniem ale odległości od koronek masz dobrze? Na przednich kołach też masz regulację odległości czujnika od koronki u mnie było jakoś dziwnie daleko a z tego co pamiętam to z przodu chyba max 2mm ma być. no i trzeba się upewnić czy ten pierścień zębaty nie jest pęknięty. Niby siedzi ale odległość między zębami w jednym miejscu jest minimalnie większa i wychodzą cyrki
Względnie wyjmij bezpiecznik rozpędź się powiedzmy do 40km/h i hamulec w podłogę. Obserwuj czy ściąga Ci auto w którąś ze stron i czy pozostawione ślady hamowania zaczynają się mniej więcej jednakowo. Ew jeszcze balans hamowania przód-tył
Czyszczenie czyszczeniem ale odległości od koronek masz dobrze? Na przednich kołach też masz regulację odległości czujnika od koronki u mnie było jakoś dziwnie daleko a z tego co pamiętam to z przodu chyba max 2mm ma być. no i trzeba się upewnić czy ten pierścień zębaty nie jest pęknięty. Niby siedzi ale odległość między zębami w jednym miejscu jest minimalnie większa i wychodzą cyrki
Względnie wyjmij bezpiecznik rozpędź się powiedzmy do 40km/h i hamulec w podłogę. Obserwuj czy ściąga Ci auto w którąś ze stron i czy pozostawione ślady hamowania zaczynają się mniej więcej jednakowo. Ew jeszcze balans hamowania przód-tył
Behru
- Fotokaczmarek
- Nowy
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Widzisz to ja może zrobie zdjęcie koronek z przodu bo wydaje mi się że są właśnie pęknięte i to po obu stronach ale to jak bede mial auto na podnośniku
teraz mam odpięty jeden czujnik od abs więc jedzie na błędzie ale predkościomierz działa
wcześniej jadąc jakoś od o-55 km/h coś cyka w predkościomierzu a jak wciskam pedał gazu to jest załączony ABS powyżej 55 się odłącza i niewywala błędów.
teraz mam odpięty jeden czujnik od abs więc jedzie na błędzie ale predkościomierz działa
wcześniej jadąc jakoś od o-55 km/h coś cyka w predkościomierzu a jak wciskam pedał gazu to jest załączony ABS powyżej 55 się odłącza i niewywala błędów.
MosQuito