Alarm + Centralny Zamek

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
Soprano
Bez listowiec ;-)
Imię: Adam
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Alarm + Centralny Zamek

Post autor: Soprano »

Witam moi drodzy. Corsa B, 1,4 16V 1997 problem z alarmem i centralnym zamkiem.

Jakiś czas temu zacząłem mieć problemy z centralnym zamkiem po stronie kierowcy. Nie chciał spuszczać, ani podnosić "dzióbka", widziałem, że dziubek drga, ale coś nie działa. Pomyślałem, że pewnie jakaś linka poszła, albo się poluźniła i zacząłem domykać otwierać drzwi kluczykiem. Po jakimś czasie wszystko wróciło do normy, zamyka i otwiera drzwi z pilota. Ale pojawił się problem z alarmem.

W ok. 5 przypadkach na 10 po włączeniu alarmu z pilota auto pika dodatkow 3 razy, tak jak by było coś nie zamknięte, lub zostało gdzieś zostawione włączone światło. Oczywiście wszystko powyłączane. Po domykane. Mimo piknięć samochód zamyka się alarm jest włączony.

Dodatkowo od 2 dni alarm sam się włącza (już miałem 3 takie przypadki) samoczynnie (być może od wiatru?), ale przy kołysaniu dosyć mocnym nic się nie dzieje.

Pytanie czy ktoś wie o co może chodzić?
Awatar użytkownika
peter1804
Świeżak
Imię: Piotr

Re: Alarm + Centralny Zamek

Post autor: peter1804 »

może zwarcie od wilgoć na kablach.. :P
u mojej dziewczyny centralny zamek tak zwariował że zamykał przednie drzwi, a tyłu nie łapał albo bagażnik blokował.. :) jak cieplej się zrobiło (jakieś 2 tygodnie temu) przestało..
podobnie koleżka z roboty miał w asterce tylko że jeszcze pilot mu nie łapał, i przestało jak osuszył wszystko..
"Co cię nie zabije to cię wzmocni!"
Soprano
Bez listowiec ;-)

A czy ktoś będzie się orientował jaki model alarmu był montowany w tych autach, albo gdzie taką informację znajdę?
Awatar użytkownika
Diabel199432
Świeżak
Imię: Przemo
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Diabel199432 »

Ja mam Silicon TX - napis jest na pilocie od "tyłu"
Spalanie Corsy:
Obrazek
Soprano
Bez listowiec ;-)

Witam moi drodzy. Corsa B, 1,4 16V 1997 problem z alarmem i centralnym zamkiem.

Jakiś czas temu zacząłem mieć problemy z centralnym zamkiem po stronie kierowcy. Nie chciał spuszczać, ani podnosić "dzióbka", widziałem, że dziubek drga, ale coś nie działa. Pomyślałem, że pewnie jakaś linka poszła, albo się poluźniła i zacząłem domykać otwierać drzwi kluczykiem. Po jakimś czasie wszystko wróciło do normy, zamyka i otwiera drzwi z pilota. Ale pojawił się problem z alarmem.
Moi mili, ponownie problem, dziubek nie chce się podnosić, ani chować z pilota od strony kierowcy, od strony pasażera wszystko gra. Widać, że drga, ale ma z czymś problem. Pytanie co może być nie tak?
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

W oplowskich siłownikach lubią się zrywać ząbki . Wtedy buczy drga a nie zamyka lub otwiera. Bez rozbierania się nie obejdzie.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium
Imię: Rafał
Model auta: Corsa B
Silnik: C20NE
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Wydra9 »

wyciagnij zamek i wszystko nasmaruj jakosw autach lubia padac zamki od kierowcy... centralnym moze byc problem bo czjnik nie dokonca widzi zamkniete drzwi kierowcy pomio ze a zamkniete,to tez moze powodowac samoczynne wlaczanie sie alarmu bo po jakims czasie moze zaskoczyc i wtedy sie zalacza alarm.
Soprano
Bez listowiec ;-)

Ok dzięki za wskazówki. Jeżeli chodzi o alarm tutaj nie ma problemy. bardziej problem widzę w czymś "mechanicznym", dziubek zdecydowanie chce iść w górę, albo w dół, ale widać że coś go blokuje.
Awatar użytkownika
Wydra9
Użytkownik Premium
Imię: Rafał
Model auta: Corsa B
Silnik: C20NE
Podziękował;: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Wydra9 »

dlatego wydaje mi się ze wystarczy nasmarować zamek bo mógł skorodować i nie chodzi tak jak powinien
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”