yosh pisze:Coś mało tych kabli, a gdzie zasilanie główne, wzbudzenie zasilania głównego, zasilanie pomocnicze(podtrzymanie pamięci kompa), kontrolka check, obrotomierz , pompa paliwa i dwa kable wtyki diagnostycznej ?
Kabelków powinno być około 8miu lub 6ściu jeśli wtyka diagnostyki jest zarobiona pod maską.
Kabli jest 8 tylko po sparowaniu po kolorach 6-ciu zostały 2 których kolory się nie zgadzają
yosh pisze:-- 25 cze 2012, o 13:10 --
O ile pamięć mnie nie myli do odpalenia potrzebne będą co najmniej trzy kable:
Czerwony gruby - zasilanie główne
Czarny - wzbudzenie zasilania( 12v po przekręceniu stacyjki)
Czerwony z niebieskim paskiem - pompa paliwa
Odnajdź wyżej wymienione kable w instalacji sterownika i w corsie a następnie połącz ze sobą, jesli wszystko jest w porządku to auto powinno odpalić.
Wtykę przyłącza instalacji silnikowej od strony karoserii znajdziesz tam gdzie był poprzednik komp, wtyka jest nieco wyżej na wysokości bodajże schowka.
Czerwony cienki to podtrzymanie pamięci, zdaje mi się że jest spięty z zasilaniem głównym w instalacji sterownika.
Cienki niebieski to prawdopodobnie kontrolka check.
Oki sprawdzę i dam znać co dalej. Dzieki
-- 26 cze 2012, o 23:10 --
Corsa nadal stoi. Udało mi się jednak zdobyć trochę informacji. Jako że nikt nie opisał funkcji złącza X5 (czarna kostka przy ECU) postaram się to zrobić.
Zaznaczam ze poniższe dane są dla silnika X14SZ. nie sprawdzałem jak jest w innych
Kostka ma 9 Pin w takim ułożeniu:
____
|9 8 7|
|6 5 4|
|3 2 1|
---------
Poniżej podaję numery kabli, kolory i funkcje
1 RDBU - czerwono-niebieski - Pompa paliwa z złącza 87 przekaźnika
2 BU - niebieski - temperatura cieczy
3 pusty
4 RD - czerwony - główny +12V
5 BNWH - brązowo - biały - OBD
6 BNBU- -brązowo niebieski - kontrolka Check Engine
7 BURD - niebiesko-czerwony - immobiliser
8 GN - zielony - Obrotomierz
9 BNYE - brązowo-żółty - OBD
Więc to już mam rozgryzione. Niestety wiązka silnika C16SE od Astry F którą wstawiłem razem z silnikiem różni się trochę. Poniżej podaję podobną listę:
_______
| 3 2 1 |
| 6 5 4 |
|9 8 7|
-------
1 BNBU - brązowo - niebieski - kontrolka Check Engine
2 GN - zielony - obrotomierz
3 BU - niebieski - temperatura cieczy
4 BURD - niby immo ale astra go nigdy nie miała
5 BKBN - czarno-brązowy -
???
6 RDBU - czerwono niebieski -
???
7 BNWH - brązowo - biały - OBD
8 BNYE - brązowo- żółty - OBD
9 pusty
W wersji TIS-a do której mam dostęp niestety nie ma schematów do ASTRY F więc nie mogę sprawdzić co jest do czego. Czy ktoś mógłby uzupełnić braki? Kończą mi się pomysły a nie chce czegoś ważnego spalić przez złe podłączenie.
Pozdrawiam