Radio CB :)
- blood1989
- Nowy
- Imię: Mateusz
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Radio CB :)
Witam;)
Pytanko do was może ktoś obeznany w temacie. Chodzi mi o radio CB wraz z antena do 400zł max 450zł idzie coś kupić juz za taka kasę w miarę dobrego nowego ? Rozglądałem się na allegro tego jest masa ja niezbyt się na tym znam więc pytam was co do CB to antena musi byc na magnes nie rysująca lakieru i stacja nie za duża więcej smigam po mieście ale czasem się zdaży wypad za miasto jak dziś do Wisły ta wycieczka mnie osztowała 300zł 8 punktów aha i jeszcze jedno zeby zestawu nie trzeba było stroim spoko jak by był juz dostrojony czekam na wasze rady z góry dziękuje pozdro
Pytanko do was może ktoś obeznany w temacie. Chodzi mi o radio CB wraz z antena do 400zł max 450zł idzie coś kupić juz za taka kasę w miarę dobrego nowego ? Rozglądałem się na allegro tego jest masa ja niezbyt się na tym znam więc pytam was co do CB to antena musi byc na magnes nie rysująca lakieru i stacja nie za duża więcej smigam po mieście ale czasem się zdaży wypad za miasto jak dziś do Wisły ta wycieczka mnie osztowała 300zł 8 punktów aha i jeszcze jedno zeby zestawu nie trzeba było stroim spoko jak by był juz dostrojony czekam na wasze rady z góry dziękuje pozdro
- RotkiV
- Swój
- Imię: Wiktor
- Podziękował;: 0
Re: Radio CB :)
za 400-450 mozesz kupic calkiem przyzwoity zestaw... polecam brac radia z funkcja RF-gain
antenka na magnes nie rysujaca lakieru ? NIEMA TAKICH!!! albo magnes i rysy albo na ,,stałe"
tak samo niema gotowego dostrojenego zestawu!!!
antene stroii sie do samochodu nie do radia.
pomijam fakt ze temat był calkiem nie dawno dosc obszernie opisywany, wiec wystarczylo poszukac
antenka na magnes nie rysujaca lakieru ? NIEMA TAKICH!!! albo magnes i rysy albo na ,,stałe"
tak samo niema gotowego dostrojenego zestawu!!!
antene stroii sie do samochodu nie do radia.
pomijam fakt ze temat był calkiem nie dawno dosc obszernie opisywany, wiec wystarczylo poszukac
- blood1989
- Nowy
tzn jak antene dostraja się do samochodu ?
wiem ze było pisane czytałem a co myślicie o takich zestawach ?
http://www.allegro.pl/item708572639_cb_ ... _wtyk.html
lub
http://www.allegro.pl/item708590660_cb_ ... souri.html
wiem ze było pisane czytałem a co myślicie o takich zestawach ?
http://www.allegro.pl/item708572639_cb_ ... _wtyk.html
lub
http://www.allegro.pl/item708590660_cb_ ... souri.html
- RotkiV
- Swój
tzn ze stawiasz antene na dachu podlaczasz do radia, jedziesz do serwisu CB i prosisz o usluge strojenia anteny.
Uslaga ta polega na podlaczeniu Miernika SWR miedzy radio a antene i przy wcisnietym przycisku TX(nadawaniu) sprawdza sie SWR. idealne SWR to 1.1-1.2 koszt nie powinien byc wiekszy niz 20 zl bo to max 20 minut roboty. Jesli na aalegro pisze ze zestaw juz jest wystrojony to omijaj takiego sprzedawce szerokim lukiem....
jest kilka anten których sie raczej nie stroi np. President Indiana( ja mam taka) z ciekawosci pojechalem sprzwdzilem i wyszlo SWR 1.2
Uniden 520xl bardzo dobry wybór w tych $$$ nie znajdziesz raczej nic lepszego...
antena:
AS-100 mialem i taka sobie wg. mnie slabo magnes trzyma...
Misouri nie mialem wiec nie moge nic powiedziec...
z mojej strony polecam antene : WILSON bardzo dobry sprzet
ale pamietaj magnes to złoo
Uslaga ta polega na podlaczeniu Miernika SWR miedzy radio a antene i przy wcisnietym przycisku TX(nadawaniu) sprawdza sie SWR. idealne SWR to 1.1-1.2 koszt nie powinien byc wiekszy niz 20 zl bo to max 20 minut roboty. Jesli na aalegro pisze ze zestaw juz jest wystrojony to omijaj takiego sprzedawce szerokim lukiem....
jest kilka anten których sie raczej nie stroi np. President Indiana( ja mam taka) z ciekawosci pojechalem sprzwdzilem i wyszlo SWR 1.2
Uniden 520xl bardzo dobry wybór w tych $$$ nie znajdziesz raczej nic lepszego...
antena:
AS-100 mialem i taka sobie wg. mnie slabo magnes trzyma...
Misouri nie mialem wiec nie moge nic powiedziec...
z mojej strony polecam antene : WILSON bardzo dobry sprzet
ale pamietaj magnes to złoo
- blood1989
- Nowy
Ok już wszystko wiem czyli wybór padł na Uniden 520xl + President Indiana myślę ze to będzie dobry wybór bardzo dziękuje za pomoc. Dla ciebie Piwko
Aha jeszcze jedno pytanie tak z czystej ciekawości gdzie masz stacje zamontowana /??
Teraz tak rozglądałem się na allegro i niestety nie ma nowego Unidena a mi chodzi o nowe. Więc będę sie rozglądał za czymś innym może coś z Alana ?
Aha jeszcze jedno pytanie tak z czystej ciekawości gdzie masz stacje zamontowana /??
Teraz tak rozglądałem się na allegro i niestety nie ma nowego Unidena a mi chodzi o nowe. Więc będę sie rozglądał za czymś innym może coś z Alana ?
-
- Swój
czekaj/szukaj unidena, ja też to mam super radyjko
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
- RotkiV
- Swój
popytaj w sklepach z CB moze maja mozliwosc zalatwnienia...
mi sie jakis czas temu udało kupic za 280.
Wybrałes INDIANE czyli zdecydowales sie na montaz na stałe. miejsce po antenie?
a to gdzie mam stacje mozesz zobaczyc u mnie w temacie gdzies na poczatku jest zdjecie
mi sie jakis czas temu udało kupic za 280.
Wybrałes INDIANE czyli zdecydowales sie na montaz na stałe. miejsce po antenie?
a to gdzie mam stacje mozesz zobaczyc u mnie w temacie gdzies na poczatku jest zdjecie
- blood1989
- Nowy
widziałem ciekawe miejsce do CB jeszcze zastanawiałem się nad takim zestawem
http://www.allegro.pl/item701415343_pre ... cewka.html
http://www.allegro.pl/item701415343_pre ... cewka.html
- Tom
- Nowy
ja mam Unidena Pro 520XL + President Florida, przy wjeździe do garażu nie muszę ściągac anteny bo jest wyższa o jakieś 2cm od radiowej, ściąga mi bardzo ładnie, rys nie mam bo jest położona na folii i wytrzyma 210km/h bez problemu
niestety antena nowa jest dosyc droga...
niestety antena nowa jest dosyc droga...
- blood1989
- Nowy
tak dziś siedziałem z chłopakami przy piwie i rozmawialiśmy o CB i powiedzieli mi że jak śmigam tylko po mieście i żadko gdzieś dalej to po co inwestować w jakieś drogie CB za 500zł coś tam wspominali o jakimś alaniee 109 i dobrej antenie prawde mówiąc ja już jestem głupi z tego wszystkiego hehe
A tak wogóle to przydało by sie dobre ASC ? coś może jeszcze polecicie ??
A tak wogóle to przydało by sie dobre ASC ? coś może jeszcze polecicie ??
- RotkiV
- Swój
to wlasnie jest na odwrot ...
jezdzisz duzo po miescie- kupuj dobry sprzet
duzo po trasie- mozesz przyoszczedzic kupujac np. ALana
dlaczego ?
ano dlatego ze, w miescie w twoim obszarze jest duzo stacji nadawczych ktore zbierasz do okoła siebie w odleglosci okolo 5-8 km.
stacje ktore sa blisko ciebie dobrze i czysto odbierzesz ale te ktore sa na gorszym sprzecie i dalej odbierzesz mniej zrozumiale lub wogole jako ,szum"
wtedy przychodzi z pomoca antena MINIMUM 1 metr dl. i funkcja w radiu RF-GAIN
tym magicznym pokretłem regulujesz czułosc swojego odbiornika, czyli najprosciej mowiac obcinasz moc czyli zasieg.
Efekt jest taki ze słabe stacje, szumy, trzaski, nałozenia kilku stacji nie docieraja do ciebie.
Oczywiscie nawet jak kupisz radio za 1 tys. zl i drugie tyle za antene dasz to i tak bedzie szumiec i cos trzaskac bo to fale radiowe, a z nich wlasnie korzysta CB radio.
Moja rada jest taka ze radio z RF-gainem i antena minimum 1 metr dlugosci najlepiej w dachu lub w uchwycie, jesli ma byc magnes to wybrał bym Wilsona (sprawdzony i bylem zadowolony)
jezdzisz duzo po miescie- kupuj dobry sprzet
duzo po trasie- mozesz przyoszczedzic kupujac np. ALana
dlaczego ?
ano dlatego ze, w miescie w twoim obszarze jest duzo stacji nadawczych ktore zbierasz do okoła siebie w odleglosci okolo 5-8 km.
stacje ktore sa blisko ciebie dobrze i czysto odbierzesz ale te ktore sa na gorszym sprzecie i dalej odbierzesz mniej zrozumiale lub wogole jako ,szum"
wtedy przychodzi z pomoca antena MINIMUM 1 metr dl. i funkcja w radiu RF-GAIN
tym magicznym pokretłem regulujesz czułosc swojego odbiornika, czyli najprosciej mowiac obcinasz moc czyli zasieg.
Efekt jest taki ze słabe stacje, szumy, trzaski, nałozenia kilku stacji nie docieraja do ciebie.
Oczywiscie nawet jak kupisz radio za 1 tys. zl i drugie tyle za antene dasz to i tak bedzie szumiec i cos trzaskac bo to fale radiowe, a z nich wlasnie korzysta CB radio.
Moja rada jest taka ze radio z RF-gainem i antena minimum 1 metr dlugosci najlepiej w dachu lub w uchwycie, jesli ma byc magnes to wybrał bym Wilsona (sprawdzony i bylem zadowolony)
- blood1989
- Nowy
chłopaki dziś udało mi sie kupic nwego UNIDENA 520XL z antena PRESIDENT GEORGIA za 320zł tylko muszę wystroić antenke piszesz że 1 metr minimum a z tego co czytałem ta antena jest bardzo dobra co o niej sądzicie czy może lepiej ja sprzedać i kupic SIRO ml 145 ?
Powiem tak PRESIDENT GEORGIA dobra antena do max 5 km dalej się nie sprawdza słychać wiekszość mnie znów nie po testach nie polecam tej anteny chyba że ktoś chce mieć mała zgrabną antenkę. Dziś dostałem midlana ml 145 i muszę powiedzieć, że antena świetna bardzo dobry zasięg tylko troszkę śmiesznie wygląda na corsie hehe ale nie liczy się wygląd jestem bardzo zadowolony z zestawu jeszcze się uczę co do unidena z redukcją szumów itp ale jestem na dobrej drodze każdy kiedyś zaczynał
Powiem tak PRESIDENT GEORGIA dobra antena do max 5 km dalej się nie sprawdza słychać wiekszość mnie znów nie po testach nie polecam tej anteny chyba że ktoś chce mieć mała zgrabną antenkę. Dziś dostałem midlana ml 145 i muszę powiedzieć, że antena świetna bardzo dobry zasięg tylko troszkę śmiesznie wygląda na corsie hehe ale nie liczy się wygląd jestem bardzo zadowolony z zestawu jeszcze się uczę co do unidena z redukcją szumów itp ale jestem na dobrej drodze każdy kiedyś zaczynał
- przyciaga
- Moderatorzy
- Imię: Ania
- Podziękował;: 3 razy
- Kontakt:
I to niejedyny w tym dniu. Kolega ostro zaczął przygodę na forum!rafi pisze:Brawo, odkop sprzed 3 lat
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...
Pamiętaj, wymień świece.
Pamiętaj, wymień świece.
- !rafi
- Nowy
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Szkoda, że nie zaczął od przywitania sięprzyciaga pisze: I to niejedyny w tym dniu. Kolega ostro zaczął przygodę na forum