C14Nz po zerwaniu Paska Rozrządu

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
damiansan
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

C14Nz po zerwaniu Paska Rozrządu

Post autor: damiansan »

Witam
mam taki problem. Dwa dni temu podczas jazdy moim oplem corsa a nagle usłyszałem stukanie a następnie silnik zgasł. Po rozebraniu obudowy rozrządu okazało się ze pasek w okolicy walu jest pozbawiony 14 zębów, jednym słowem starty.Następnie odkręciłem pokrywę zaworów i zauważyłem ze na wszystkich zaworach wydechowych są połamane dźwigienki zaworowe i uszkodzone dwa popychacze hydrauliczne. Dzisiaj kopiłem popychacze i te dźwigienki i je wymieniłem.Ustawiłem na pierwszym cylindrze tłok w GMP a wałek rozrządu tak aby krzywki na pierwszym cylindrze były ku górze. Oczywiście zgrane w tym przypadku znaki na kolach i założyłem pasek rozrządu.Zakręciłem obudowę założyłem pasek od alternatora, a następnie spróbowałem odpalić auto. Nie chce odpalić po kręceniu rozrusznikiem co jakiś czas tylko strzeli w kolektorze dolotowym i nie chce odpalić.Silnik kreci tak jakby nie miał obciążenia. Może ktoś podpowie czy zapłon jest źle ustawiony czy silnik dostał po zerwaniu paska i głowica do remontu. Dzięki z góry za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Re: C14Nz po zerwaniu Paska Rozrządu

Post autor: mehes »

Witamy
damiansan pisze:Silnik kreci tak jakby nie miał obciążenia
Pewno pokrzywiło zawory :(
głowica do roboty...
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
damiansan
Bez listowiec ;-)

Post autor: damiansan »

Tak właśnie sobie pomyślałem, ale czy nie powinien chociaż próbować zapalić, chyba ze pokrzywiło wszystkie np ssące cztery zawory i tym to jest spowodowane. A jak myślicie czy tłoki i korbowody mogły dostać, bo jak tak to lepiej opłaca się kupić używany silnik niż remontować ta głowice.
Corsillac
Świeżak
Imię: Meff

Post autor: Corsillac »

Zdejmiesz głowicę, to na wszystkie pytania sobie odpowiesz.:) Na tłokach pewnie odbiły się zawory, samym tłokom raczej nic nie będzie. Korbowód skrzywić o zawór to byłby nie lada wyczyn. Jak pękły koniki to już mało siły destrukcji zostało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”