check engine i gasnące auto
-
demorgorgom
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Michał
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
check engine i gasnące auto
Witam, jest to mój pierwszy wątek na jakimkolwiek forum samochodowym wiec proszę o wyrozumiałość. Na wstępie mam corse b 1.4 eco i sporo googlowalem za rozwiązaniem mojego problemu, ze wzg. na różne specyfikacje pojazdów ich pojemności itp . postanawiam założyć własny wątek.
Otóż jeszcze parę miesięcy temu w aucie zapalała się kontrolka check engine, ale wypadało to tak raz na miesiąc. Zapalała się ona w trakcie jazdy i paliła się do wyłączenia auta, po ponownym włączeniu problem często znikał bądź kontrolka zapalała się tylko na moment. Najczęściej zwykle dolewałem olej (bo bierze trochę oleju). Po takiej dolewce problem znikał na kolejny miesiąc, ale teraz akcja weszła na wyższy poziom a mianowicie zapalają się wszystkie kontrolki i auto gaśnie, żeby je odpalić muszę wciskać gaz i kręcić to po kilku próbach załapuje, ale i to nie zawsze dzisiaj nim jechałem i niema śladu po sprawie..
Googlowałem za problemem i ludzie na innych forach piszą, że to czujnik położenia wału korbowego. Kiedy ostatnio byłem na komputerach koleś powiedział mi że miałem tylko 1 błąd dot. w/w kontrolki i chodziło o jakiś system spalin (coś z ekologia w każdym razie) .. ale wydaje mi się że raczej chodziło o moje pieniądze.
W każdym razie nie liczę na załatwienie sprawy bez udziału mechanika, ale może miał ktoś kiedyś podobny problem i mógłby się pochwalić jego rozwiązaniem ? Do mechanika mam dopiero za tydzień wiec może coś się uda wykombinować przez ten czas.
Otóż jeszcze parę miesięcy temu w aucie zapalała się kontrolka check engine, ale wypadało to tak raz na miesiąc. Zapalała się ona w trakcie jazdy i paliła się do wyłączenia auta, po ponownym włączeniu problem często znikał bądź kontrolka zapalała się tylko na moment. Najczęściej zwykle dolewałem olej (bo bierze trochę oleju). Po takiej dolewce problem znikał na kolejny miesiąc, ale teraz akcja weszła na wyższy poziom a mianowicie zapalają się wszystkie kontrolki i auto gaśnie, żeby je odpalić muszę wciskać gaz i kręcić to po kilku próbach załapuje, ale i to nie zawsze dzisiaj nim jechałem i niema śladu po sprawie..
Googlowałem za problemem i ludzie na innych forach piszą, że to czujnik położenia wału korbowego. Kiedy ostatnio byłem na komputerach koleś powiedział mi że miałem tylko 1 błąd dot. w/w kontrolki i chodziło o jakiś system spalin (coś z ekologia w każdym razie) .. ale wydaje mi się że raczej chodziło o moje pieniądze.
W każdym razie nie liczę na załatwienie sprawy bez udziału mechanika, ale może miał ktoś kiedyś podobny problem i mógłby się pochwalić jego rozwiązaniem ? Do mechanika mam dopiero za tydzień wiec może coś się uda wykombinować przez ten czas.
-
Karczo_27
- Nowy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: check engine i gasnące auto
Po pierwsze jaki silnik 1.4 90KM ECO TEC czy tak jak masz w profilu 82KM?
To z ekologią to pewnie chodziło o zawór EGR mający za zadanie wracać część spalin spowrotem do cylindra gdy silnik nie jest za bardzo wysilony (czyt. nie but w podłodze
)
To z ekologią to pewnie chodziło o zawór EGR mający za zadanie wracać część spalin spowrotem do cylindra gdy silnik nie jest za bardzo wysilony (czyt. nie but w podłodze
-
czerwo
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
Pierwsze co powinieneś, to odczytać błędy. Skoro check Ci się zapala, sygnalizuje, że coś jest nie tak. Masz tu tutorial jak to zrobić odczytywanie-kodow-bledow-silnika-t66122.html. Sprawdź kody błędów i będziesz wiedział co jest nie tak.
-
demorgorgom
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Michał
oo zdaję się, że włąsnie to EGR było ostatnio moim problemem, mechanik mówił, że zresetował błąd i przeczyścił zawór aby się nie zacinał, ale problem z check engine wciąż był. co do mocy to 60km.
Jutro się pobawię z tymi kodami błędów.
Jutro się pobawię z tymi kodami błędów.
-
czerwo
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
To w końcu jaki masz ten silnik? 1.4 w Corsie było kilka:
*C14NZ - 1.4 8v 60KM
*C14SE - 1.4 8v 82KM (brak EGR)
*X14SZ - 1.4 8v 60KM
*X14XE - 1.4 16v ECOTEC 90KM
*C14NZ - 1.4 8v 60KM
*C14SE - 1.4 8v 82KM (brak EGR)
*X14SZ - 1.4 8v 60KM
*X14XE - 1.4 16v ECOTEC 90KM
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
60km. było w c14nz i w x14nz ,nie mam pewności bo nie widziałem, jednak domyślam się że w tym wypadku chodzi o x14nz , c14nz na ogół nie był wyposażony w egr . A z tym "eco" to chyba jakaś zmyła 
-
Karczo_27
- Nowy
Pany nie nabijajcie niepotrzebnie postów, jak kolega będzie na forum to się poprosi co by foto silnika zrobił i będzie jasność
peace 
- !rafi
- Nowy
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
A nie x14sz ? W nim napewno jest EGR i ma coś koło 60 kucy.yosh pisze: Czyli twój silnik to x14nz
- przyciaga
- Moderatorzy

- Imię: Ania
- Podziękował;: 3 razy
- Kontakt:
ECO to może być wersja wyposażenia taka jak SPORT, SWING itd więc nie ma co się tym napisem sugerować.czerwo pisze:yosh, ale autor pisał w pierwszym poście 1.4 ECO
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...
Pamiętaj, wymień świece.
Pamiętaj, wymień świece.