Corsa B 1.2 16v Błąd 130

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ryth
Świeżak
Imię: Marcin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Corsa B 1.2 16v Błąd 130

Post autor: ryth »

Witajcie,

Borykam się od dłuższego czasu z dość irytującym problemem. Po nocy stania auta na parkingu gdy silnik jest zimny po odpaleniu zachowuje się bardzo dziwnie. Obroty falują, po wrzuceniu biegu i puszczeniu lekko sprzęgła obroty spadają, auto nie ma mocy żeby ruszyć z miejsca.Dodawanie gazu na biegu jałowym skutkuje obniżeniem obniżeniem obrotów i dławieniem się. Po ok 5 min pracy na parkingu gdy silnik lekko się rozgrzeje wszystko ustępuje i można spokojnie jechać. Sytuacja się powtarza gdy silnik znów się wychłodzi... Oczywiście wszystko ma miejsce na benzynie (auto wyposażone w LPG)
Będę wdzięczny za sugestie :placz:

Marcin
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2012, o 22:07 przez ryth, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Re: Corsa B 1.2 16v Nie da się jechać na zimnym-szarpie pluj

Post autor: STELMI »

podłącz pod kompa, może to być np czujnik temp zasysanego powietrza lub cała masa innych rzeczy
Awatar użytkownika
ryth
Świeżak

Re: Corsa B 1.2 16v Nie da się jechać na zimnym-szarpie pluj

Zamówiłem interfejs jutro powinien do mnie dotrzeć... Pomarańczowa kontrolka zapalała się nieregularnie głowinie przy dłuższych trasach... Po dłuższym postoju gasła... Zobaczę jutro co za "kwiatki" mi wyjdą... :-?

Auto zaczęło jechać ( zupełnie inny problem) Komputer musiał się na nowo nauczyć wartości bo auto było zamulone na gazie przez poprzedniego właściciela.... Odłączyłem klemę na noc, pomęczyłem ją trochę na benzynie i wszystko jest ok !

Jednak po podłączeniu pod laptopa wyświetla się błąd 130. Wykasowałem go wczoraj jednak dzisiaj znów się pojawił... Przy krótkich trasach (10km) nic się nie dzieje... Dopiero przy dłuższych (20+) kontrolka potrafi się zaświecić...

Ktoś ma jakiś pomysł ?
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Corsa B 1.2 16v Błąd 130

Post autor: wolga85 »

Błąd 130 to nieprawidłowy sygnał z sondy lambda . Albo kabelki padły albo sonda.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
ryth
Świeżak

Dokładny opis tego błędu to :
Oxygen sensor voltage is less than 60 mV
(Short circuit to ground)
Concerned Terminals:
8, 25 (X80)

Patrząc na parametry w opel scannerze zapisałem te które wychodzą ponad normę i są to :

o2 sensor 24-39 mv na luzie bez dodawania gazu
o2s integrator - 154 steps (powinno być do 125..)
desire idle air - 16 kg/h ...
calculatred air flow - 3.5 kg/h

wszystko zostało zmierzone na ciepłym silniku po przejechaniu 15 km.
Mam wrażenie że auto z dnia na dzień gorzej pracuje... Może komputer uczy się błędnych sygnałów ?

Może ktoś z was będzie wiedział...
:placz:
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

odepnij przepływkę i porównaj.
Czasem nie pokazuje błędu przepływki tylko sondy lambda, miałem podobny problem w tym samym silniku kilka lat temu, skończyło się na wizycie w serwisie opla, bo mechanicy z uporem maniaka kazali mi lambdę zmieniać, w serwisie po czyszczeniu przepustnicy i założeniu na próbę innej przepływki auto odżyło. Podziękowałem, zapłaciłem za diagnostykę + czyszczenie przepustnicy z tego co pamietam 217zł, a przepływomierz kupiłem gdzie indziej w cenie ok 350zł
Awatar użytkownika
ryth
Świeżak

Dzięki za radę,
Ja się zastanawiam czy to LPG czegoś nie psuje... Ostatnio jeździłem tylko na benzynie. Zrobiłem 200 km. Auto odpalało bez problemu rano nie było żadnych problemów, check engine się nie zaświecił ani razu... Jak wróciłem do gazu wszystko powróciło... Tzn jak auto się rozgrzewa przełącza się samo na gaz i niby wszystko jest ok... Ale jak postoi parę godzin zgaszone to po ponownym odpaleniu silnik pracuje nierówno i nie da się jechać. Trzeba poczekać aż silnik się nagrzeje i dopiero wtedy można ruszyć... Na benzynie takich rzeczy nie ma... Jest za to mała dziura szczególnie jak stoję w korkach... Gdy nagle chcę ruszyć auto się krztusi i po chwili dopiero zaczyna się zbierać... Tak jak by mieszanka nie była odpowiednia...
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Sprawdź też filtr powietrza i co masz za instalacje LPG. Świeżo po montażu czy już na niej śmigasz jakiś czas?
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
ryth
Świeżak

Auto kupiłem w marcu i miało już instalację gazową od 6 lat... Sterownik to stag 200... Po kupnie wszystkie filtry i płyny zostały wymienione.

-- 24 lis 2012, o 16:07 --

Odgrzeje trochę kotleta. Wszystko unormowało się po zmianie sondy. Zaadoptował się na nowo i ten problem już nie występuje.

Ale jak na 14 letnie auto przystało pojawiły się inne 2 problemy a mianowicie :

1. Auto ciężko odpala, nie trzyma obrotów. Nie ma opcji odpalenia auta bez dotykania pedału gazu (a palił na dotyk) Przy kręceniu rozrusznikiem muszę mieć wciśnięty pedał gazu. Czasem zdarza się że podczas jazdy np jak staję na światłach auto nie trzyma wolnych obrotów i gaśnie. Przegazówka do 6 tyś pomaga i obroty się stabilizują...

2. Auto jak zimne śmiga świetnie. Gdy osiągnie ok 90 stopni zaczynają się problemy. Gdy np staję na światłach i chce ruszyć auto krztusi się (tak jak by się zalewało? ) i zaczyna jechać od 3 tyś. Na wyższych biegach sytuacja praktycznie nie występuje. Jest to denerwujące bo jak chcę "przeskoczyć" przez skrzyżowanie a on mi się krztusi to robi się niebezpiecznie....

Może macie jakieś rady ?
(żadnych błędów nie ma)

Z góry dzięki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”