Nie unos sie tak kolego, nie kazdy siedzi codzien na forum, nie kazdy na hurra rzuci Ci sie na pomoc... To jest forum na ktorym ludzie dziela sie swoja wiedza bezinteresownie, niektorzy pisza bzdety, inni jesli nie maja nic do powiedzenia nie pisza nic. Forum poswiecone jest Corsom wiec byc moze wiekszosc nie ma nic do powiedzenia? Chyba lepiej nie uzyskac zadnej odpowiedzi niz odpowiedzi wprowadzajace w blad? Probowales szukac na innych forach?
Jesli chodzi o te pytania o silnik ktore wczesniej zadales odpowiem Ci jak ja podchodzilem do wyboru silnika i jakie mam teraz wrazenia z 2.2. Widze ze podobnie jak i ja nie zakladasz silnika mniejszego niz 1.8. Ja zalozylem ze Viki w kombiaku to spora krowa wiec trzeba miec czym jechac (nie chodzi mi tu o jakies tam upalanie a po prostu o komfortowa jazde). 2.2 w czesciach zamiennych wychodzi porownywalnie do innych motorkow, rozrzad moze ciut wiecej niz w Corsie

no ale tego nie robi sie co roku, nie?
Aut z silnikiem 1.8, 2.0. jest chyba wiecej na rynku (wiec i wiecej ew. czesci, stad i tansze?). Byc moze z racji podwyzszonej akcyzy/cla za sporowadzenie pojazdu o pojemnosci pow. 2.0
A awaryjnosc... No coz... Zrobilem 10 tys. km. od jesieni, jedyna awaria jaka mialem to w zimie przy ponad 20-sto stopniowych mrozach strzelil uszczelniacz walu. Wymiana oleju, nowy uszczelniacz i pasek od alternatora (lejacy sie z silnika olej go troche sponiewieral) -> wszystko wyszlo chyba kolo 300-400 zl z robocizna w warsztacie znajomego wiec chyba bez tragedii? Dodam ze w zimie moja Viki miala ciezko bo praktycznie na samych krotkich odcinakch smigalem (8km praca - dom)
Skoro Z22SE mialo by byc tak awaryjne to dlaczego montowano ten motor dalej w VC i Signum chociazby?
Poza tym rzeczy eksploatacyjne, na wiosne nowy aku (300), wczesniej w zimie klocki przod (chyba cos w granicach 100-150. Na chwile obecna swiruje mi jeszcze egr, jak sie nie wyczysci to sie zaslepi i po problemie.
A tak z innej bajki. Jak trafisz na wymeczony, zaniedbany egzemplarz to niezaleznie od tego jakie serducho w tym siedzi beda wydatki. I w druga strone.
To pisalem ja, Jarząbek. Tj. KO$TEK
Poszlo pw