Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam. Od kupna samochodu byłem przekonywany, że w Corsie siedzi 1.4 c14nz. Tak jest również i w papierach. Ciągle narzekałem, że jak na ten silnik brakuje mocy. Lecz dzisiaj w garażu zauważyłem, że spód silnika mam prawdopodobnie z x12sz. Co by tłumaczyło brak mocy? Poniżej zdjęcia całego silnika oraz spodu. Proszę o ocenę co to za silnik? A może to jest zupełnie dziwny składak?
W linku masz silniki w oplach. Na pierwszej fotce masz zaznaczone gdzie są oznaczenia na silniku. Zerknij u siebie. Sry za reklamę, ale tam znalazłem zestawienie.
Posty bez polskich znaków pisane za pośrednictwem telefonu
Po drugiej znasz historie tego auta jeśli nie, to możliwe że w przeszłości 1,4 padło i pojechali po kosztach wsadzając to co było pod ręka, żeby opchnąć dalej.
!rafi pisze:
No i jeszcze mnie interesuje co to znaczy "brakuje mocy" po czym wnioskujesz że brakuje mocy skoro to jest 1,2 8v to szału niestety nie będzie
Sprawdzałem ale dla silnika c14nz, pokazało że do wymiany silniczek krokowy. Wymieniłem, zresetowałem komputer i dalej to samo. Samochód dławi się, ma odcinkę przy ok 4, 5 tys i chodzi nierówno.
Być może wymieniłeś na nieodpowiedni typ silniczka. Przerabiałem to w zeszłym roku. Są zasadniczo dwa typy, z płaskim trzpieniem i ostro zakończonym trzpien-silniczka-krokowego-t70235.html. Nie są one zamienne, sprawdź jaki powinieneś mieć, a jaki masz. Sprawdź również czujnik położenia przepustnicy. Sprawdziłeś sobie na tej stronce, jaki silnik miałeś fabrycznie?
czerwo pisze:Być może wymieniłeś na nieodpowiedni typ silniczka. Przerabiałem to w zeszłym roku. Są zasadniczo dwa typy, z płaskim trzpieniem i ostro zakończonym trzpien-silniczka-krokowego-t70235.html. Nie są one zamienne, sprawdź jaki powinieneś mieć, a jaki masz. Sprawdź również czujnik położenia przepustnicy. Sprawdziłeś sobie na tej stronce, jaki silnik miałeś fabrycznie?
Tyle pamietam, że miałem z ostrym trzpieniem i kupiłem też taki sam. To jest to, że ja teraz kupując części nie mogę jednoznacznie powiedzieć do jakiego silnika mam to dopasować..
Chciałem sprawdzić co było fabrycznie, lecz nie potrafi wyszukać po nr VIN, więc szukałem manualnie i nie dopasowałem numeru pod dany silnik...
!rafi pisze:A czy problemy z autem są od momentu zakupu
Tak, ciągle coś.
Dzięki czerwo za rozszyfrowanie mi VIN'u, seryjnie siedziało c12nz a w dowodzie jest 1.4. Prawdopodobnie ktoś coś przekombinował gdy był sprowadzany albo jest złożony z dwóch aut