Problem z licznikiem prędkości

Wszystkie informacje o elementach układu napędowego i skrzyniach biegów montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
Maniek.legnica
Bez listowiec ;-)
Imię: Marian
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Problem z licznikiem prędkości

Post autor: Maniek.legnica »

Witam,
z racji tego że mam problem ze swoją Corsą B 1.0 z 1999r. i nie bardzo umiem sobie z nim poradzić, chciałbym prosić o pomoc, mianowicie od 2 tygodni, kiedy to pojechałem do mechanika, żeby pospawał mi układ wydechowy mam problem z licznikiem prędkości. Po pospawaniu tłumika (spawany koło kolektora), przy powrocie do domu zaczęła mrugać kontrolka ABS, po kilku dniach zaczęła świecić non stop a dodatkowo przestał mi działać licznik prędkości i pokazywać przebyty dystans (km). Ponieważ nie bardzo byłem w stanie coś poradzić pojechałem do znajomego, który przeczyścił mi czujniki ABS (to z nich podobno jest brana prędkość na licznik) i skasował błąd. Ujechałem ok. 40 km i niestety problem wrócił, więc sam podpiąłem się swoim ELM327 i vauxcheck i znalazłem błąd p0500 i uszkodzony ABS sensor A. Aby mieć pewność, że wszystko będzie działać wymieniłem oba czujniki ABS z przodu i skasowałem błąd, nie mniej nie zlikwidowało to mojego problemu z licznikiem i świecącą kontrolką ABS, tyle, że teraz kontrolka potrafi zgasnąć, licznik działa normalnie, po czym po najechaniu na jakąś nierówność znowu się zapala i licznik przestaje działać. Sprawdziłem ponownie błędy po wymianie i nie widzę teraz żadnego błędu, a pomimo to kontrolka świeci i dalej mam problemy z prędkościomierzem. Może ktoś z Was miał podobny problem i mógłby mi doradzić jakieś rozwiązanie, które pozwoli mi całkowicie usunąć usterkę.
czerwo
Swój
Imię: Robert
Podziękował;: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Problem z licznikiem prędkości

Post autor: czerwo »

Spawacz zapiął Ci urządzenie na aku, aby zabezpieczyć instalację przed przepięciami? Jeśli nie to masz prawdopodobną przyczynę problemu.
Maniek.legnica
Bez listowiec ;-)

Witam,
przed przystąpieniem do pracy odłączyli akumulator, ale tłumik był spawany po zdjęciu z samochodu, gdzie po pospawaniu ponownie go założyli i skręcili. Ich migomat nie był podłączany do mojego samochodu, ja byłem na miejscu cały czas, więc może dlatego.
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: yosh »

Prędkościomierz bierze wskazania z ABSu , podłącz pod kompa i odczytaj błędy sterownika ABS , prawdopodobnie któryś z czujników ABS zaczął szwankować, domyślam się że chodzić o czujnik na przednim kole.
Może to tylko rozłączona wtyczka któregoś z przednich czujników :-?
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

W jakim stanie masz koronki abs-u ?
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Maniek.legnica
Bez listowiec ;-)

Witam,
ponieważ wyczytałem na forum że prędkość jest brana z obu kół, oba przednie czujniki wymieniłem na całkiem nowe, kupione w sklepie, więc nie powinno być problemu, tym bardziej, że podawałem sprzedawcy model, rok, wersję nadwozia. Co do koronek to nie widać na nich pęknięć. W piątek jeszcze raz zdejmę koła i przeczyszczę tę koronki na kołach. Dzięki za Wasze porady.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Kabelek laptop i odczyt błędów z ABS. Powinno ułatwić sprawę bo wygląda że coś gdzieś nie łączy.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Maniek.legnica
Bez listowiec ;-)

Witam,
tak jak pisałem zdjąłem jeszcze raz koła, wyczyściłem koronki ABS, jeszcze raz zamontowałem czujniki dokręcając je mocniej. Podłaczyłem się także Op-comem i na początku po przekręceniu kluczyka nie było błedu. Póżniej jak sie przejechałem to włączył się błąd "C1505 - (0) Brak sygnału prędkości pojazdu - Nie występuje". Docisnąłem kostki pomiedzy czujnikiem a przewodem, który idzie do kompa i skasowałem błąd i w kompie błąd już nie wyskakuje, ale w samochodzie dioda ABS świeci dalej i prędkościomierz oraz licznik przebytych kilometrów dalej nie żyje.

Znalazłem właśnie na jednej ze stron o błędach OBD2 info: "C1505 Dynamic Stability Control Left Rear Valve Malfunction". nie wiem, czy ten błąd tyczy się każdego samochodu z OBD2, ale jeżeli tak to wychodziłoby na to że to cos z tylnym lewym czujnikiem. Czy możliwe jest, że jeżeli to prawda i walnięty jest tylny lewy czujnik, to on powodowałoby zatrzymanie prędkościomierza?
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: yosh »

Maniek.legnica pisze:"C1505 Dynamic Stability Control Left Rear Valve Malfunction".

Komunikat zdaje się dotyczy lewego tylnego zaworu sterującego.
luke86
Świeżak
Podziękował;: 2 razy

Post autor: luke86 »

Maniek.legnica pisze:Witam,
ponieważ wyczytałem na forum że prędkość jest brana z obu kół, oba przednie czujniki ........
Czy aby napewno wystarczą 2 czujniki? JA mam tylko 2 przednie i licznik nie działa i nie wiem co może być nie tak.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Jeszcze spotkałem się raz z takim problemem że kabel z sygnałem prędkości jest w wiązce radia (niekture ori radia pogłaśniały się ze wzrostem prędkości). Czasem ktoś łączy ten kabel nie wiadomo po co i do czego lub zostawia ucięty niezaizolowany i zewrze się do masy.
robertkk
Bez listowiec ;-)
Imię: bob

Post autor: robertkk »

Witam,
Wczytalem sie ale chyba slabo,moj problem z corsa takze opiera sie na braku wskaznika predkosci,przy czym zaczyna po paru kilometrach zapalac cie" check in" i gdy auto schodzi z obrotow to leci do 500 stow w dol nastepnie krokowy podbija w gore nna 1200 obrotow i dopiero schodzi do 800/900 ale blad zostaje i tak sie dzieje gdy odpusczam gaz,(dojezdzam do swiatel) mechanik mowi ze to czujnik predkosci vvt czy cos takiego,chcialem skonfrontowac ten problem na forum bo nie znam problemu dobrze zwlaszcza ze opisy problemu z predkosciomierzem sa rozne w sensie ze to impulsator,tudziez inna linka od abs u ,prosze o rade czy pchac sie w koszty z tym czujnikiem za 200 zl .
Robert- corsa b rok 97, 66kw (90 km) poj.1,4 16 v ecotec. Plus lpg.
Awatar użytkownika
!rafi
Nowy
Imię: Rafał
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: !rafi »

Skoro check engine sie pali, to rozumiem że błędy zczytałeś ?
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran

Problem jest z sygnałem prędkości. I teraz jeśli licznik działa to problem z kablami . Jeśli licznik nie działa to problem z kablami od czujnika do modułu sterowania silnikiem (łącznie z wtyczkami ) lub z czujnikiem prędkości.

PS od braku tego sygnału masz problem z wolnymi obrotami podczas jazdy np przy dojeżdżaniu do świateł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Napędowy”