Brak Masy? Brak reakcji licznika :/ HELP

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
patryk98719
Świeżak
Imię: Patryk
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Brak Masy? Brak reakcji licznika :/ HELP

Post autor: patryk98719 »

Witam. Mam pewien problem. Posiadam Corse 2000r 1.0 12V i nie wiem co sie dzieje czy z masą jest cos nie tak czy co. Objawy takie ze po przekręceniu kluczyka jest brak reakcji licznika. przy właczeniu swiateł nie podświetla sie i nie pika jak otworze drzwi. nie pokazuje paliwa. Nie działają migacze. Tylko swiatła długie. wycieraczki klakson radio dmuchawa wyswietlacz jest ok. Auto też nie zaciąga paliwa podczas kręcenia silnikiem. Załącza sie aby ( chyba to jest silniczek krokowy- podnosi przepustnice o kilka mm. ) i tylnie przekaźnik ten koło schowka. Ja obstawiam na mase. Na ścianie grodziowej mam aby 2 kable od masy a powinny byc 3 tak przynajmniej zauwazylem przy innych corsach. nastepna masa obokakumulatora i ostatnia na kolektorze ssącym. wszystkie masy koloru pomaranczowego/jasnobrązowego. Dodam ze silnik wkładam po kilku miesiącach i nie moge sie połapać.a i jescze powiedzcie mi co mam podłączyc za węzyk, od kąd idący do tego cycka na wąz wystawający za przepustnice w strone ściany grodziowej, pozdrawiam i z góry dzięki ! :lol:
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Brak Masy? Brak reakcji licznika :/ HELP

Post autor: yosh »

Wszystko sugeruje uszkodzenie +12v na stacyjce, lub brak jednego z plusów przy aku.
patryk98719
Świeżak

No ale migacze były przed podłączeniem wszystkich wiązek. I włożenieo silnika a teraz lipa. Pociągiem nawet dodatkowa masę z aku do kolektora i do kasty(na ścianę grodziową pociągiem za pomocą kabli rozruchowych i oby dwie masy przy aku zrobiły sie ciepłe podczas kręcenia silnika. Raczej stacyjka odpada bo podczas kręcenia rozrusznikiem jak sie kończył aku to kontroli sie zapaliły cło prawie nie widocznie i na chwilę. Nie mam pojęcia co to. :|
yosh
Nowy
Kontakt:

Po przekręceniu stacyjki załączają się trzy odrębne zasilania i każde pełni inną rolę.
Z pewnością zauważyłeś że nawiew i parę innych urządzeń wyłącza się w trakcie kręcenia rozrusznikiem,
oryginalne radio wyłącza się po wyjęciu kluczyka, sterowniki liczniki i cała reszta załączane są z jeszcze innego zasilania.
Brak masy na silniku nie ma tu żadnego znaczenia, jest czy jej niema kontrolki powinny świecić, no chyba że brakuje masy na karoserii ( krótki brązowy kabel z akumulatora do grodzi) tyle że wtedy zazwyczaj kontrolki na liczniku zaczynają głupieć, wspomniałeś że nawiew się włącza więc masa raczej jest. Jeśli dobrze pamiętam do stacyjki doprowadzone są dwa zasilania a odchodzi ich jeszcze więcej, więc moim zdaniem popsuta jest kostka stacyjki lub nie łączy jakaś złączka stacyjki lub brak któregoś z plusów akumulatora.
Nie mówię o grubym kablu rozrusznika tylko o tych trzech przykręconych do klemy.
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

patryk98719 pisze:Dodam ze silnik wkładam po kilku miesiącach
zmieniałeś silnik na inny?
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
patryk98719
Świeżak

nie wyciągałem. blaharz chciał bez silnika. jak sam by wyjmował to pewnie wiecej by skasował.

-- 8 lis 2012, o 20:39 --

no fakt dzis zauważyłem ze kontrolki wariują. od oleju sie lekko swieci a podczas krecenia silnikiem przyświeci od aku. i bez krecenia jak zaciągne ręczny to wszystkie prawie dobrze świecą ale nie podnosi sie wskaźnik paliwa. a i po przekręceniu aku dopiero zaświeca sie wyświetlacz daty i godziny a powinien po otwarciu drzwi.

-- 8 lis 2012, o 20:44 --

a i czy jeszcze ma to coś do rzeczy ze nie mam podłączonego jeszcze: lamp, klaksonu, przepływki, czujnika temperatury,?????

Masy mam umieszczone w nast. miejscach: 1 obok aku, 1 na kolektorze ssącym i dwie na ścianie grodziowej w okolicach serwa.
yosh
Nowy
Kontakt:

patryk98719 pisze:no fakt dzis zauważyłem ze kontrolki wariują
Czyli brak masy na karoserii. sprawdź tą krótką masę przy aku i oczyść punkty styku.
Spotkałem się raz z przypadkiem że zacisk tej masy nie łączył z kablem.
patryk98719
Świeżak

okej jutro zobacze bo tam raczej czysto nie jest :) dzieki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”