X14Xe Łapie szybko wysoka temperature
-
Argosan
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
X14Xe Łapie szybko wysoka temperature
Witam, mam taki problem od wczoraj w zasadzie z moją Corsiną X14Xe, Mianowicie wczoraj jadąc zaledwie jakies 6 km auto złapało temperature ponad 95 stopni ? jezdze nim ponad pół roku i nigdy nie widzialem takiej temp na wskazniku podczas jazdy...., potem siegała juz pod stówkę wiec wentylacja na opór i lekka jazda, podczas nastepnej tez krótkiej przejaqzdzki bardziej testowej temperatura poszybowała według wskaznika lekko ponad 100 C !!!! co lepsze wentylator sie nie włączył !!!zjechalem na pobocze macha w góre ogrzewanie na maxa złapałem za wąż chłodnica-termostat , był twardy, chłodnica gorącą, powoli tez odkręcilem korek zbiorniczka i uszło troche powietrza, wąż zmiękł a temperatura spadła.... CO JEST GRANE ? Termostat? wody nie ubywa, na postoju jak ja nagrzewałem zeby sprawdzic wiatrak to właczył sie paridłowo zgłupiałem totalnie.
- STELMI
- Moderatorzy

- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
Re: X14Xe Łapie szybko wysoka temperature
jedyne co na myśl przychodzi to termostat.Argosan pisze:Witam, mam taki problem od wczoraj w zasadzie z moją Corsiną X14Xe, Mianowicie wczoraj jadąc zaledwie jakies 6 km auto złapało temperature ponad 95 stopni ? jezdze nim ponad pół roku i nigdy nie widzialem takiej temp na wskazniku podczas jazdy...., potem siegała juz pod stówkę wiec wentylacja na opór i lekka jazda, podczas nastepnej tez krótkiej przejaqzdzki bardziej testowej temperatura poszybowała według wskaznika lekko ponad 100 C !!!! co lepsze wentylator sie nie włączył !!!zjechalem na pobocze macha w góre ogrzewanie na maxa złapałem za wąż chłodnica-termostat , był twardy, chłodnica gorącą, powoli tez odkręcilem korek zbiorniczka i uszło troche powietrza, wąż zmiękł a temperatura spadła.... CO JEST GRANE ? Termostat? wody nie ubywa, na postoju jak ja nagrzewałem zeby sprawdzic wiatrak to właczył sie paridłowo zgłupiałem totalnie.
-
Argosan
- Świeżak
no to biore pod uwage jako pierwsze, i zaczne od tego, bo uszczelka albo jakaś pompa wody to juz koszt i robota a jak pada pompa wody tzn. staje, to chwila i silnik się zmaży...,
Tylko czemu wiatrak sie nie włacza? myślalem też nad jakaś usterką elektryczną zegara, no nie wiem.
Tylko czemu wiatrak sie nie włacza? myślalem też nad jakaś usterką elektryczną zegara, no nie wiem.
- mehes
- Moderator Leader

- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Po mojemu zacina się termostat
Wypnij z czujnika przy chłodnicy wtyczkę zewrzyj dwa piny -powinien włączyć się wentylatorArgosan pisze:Tylko czemu wiatrak sie nie włacza?
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
Argosan
- Świeżak
Dziś kupiłem termostat, ale co lepsze jak po niego jechalem to objawy ustąpiły...., potem pojezdzilem wiecej i nic, co prawda lekko szybciej lapie temperaturke ale tak 90 i koniec. faktycznie chyba zacina sie termostat ale.... powietrze w zbiorniczku tez jest, co odkrece to jest takie dłuuuugie psssssyyytt, mysle o tym ze może przez uszczelke czasem mu dmuchnie w wode, ale wody nie ubywa... wiec jednostronie?
-
Corsillac
- Świeżak
- Imię: Meff
Ciśnieniem się nie przejmuj, bo jeśli odkręcasz korek przy gorącym płynie to ciśnienie w środku jest spowodowane rozszerzanie się płynu pod wpływem ciepła i parowaniem wody.
-
kasior
- Bez listowiec ;-)
- Imię: robek
Pozdrawiam wszystkich,
ja mam ten sam problem z silnikiem x14sz. Grzeje się bardzo szybko (dla mnie to w tej chwili zaleta, mam 6 km do pracy a w 2 min. już grzeje), węże twarde i jest lewe powietrze w układzie chłodzenia, które pachnie spalinami
.Ubywa płynu chłodzącego
. Mam też masło na korku oleju
.
Diagnoza prosta uszczelka pod głowicą
ja mam ten sam problem z silnikiem x14sz. Grzeje się bardzo szybko (dla mnie to w tej chwili zaleta, mam 6 km do pracy a w 2 min. już grzeje), węże twarde i jest lewe powietrze w układzie chłodzenia, które pachnie spalinami
Diagnoza prosta uszczelka pod głowicą
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Jest to zupełnie normalne, w końcu jest to układ zamknięty.Argosan pisze:powietrze w zbiorniczku tez jest, co odkrece to jest takie dłuuuugie psssssyyytt,
W korku zbiorniczka są dwa zaworki, jeden z nich reguluje i utrzymuje ciśnienie w instalacji, a drugim zasysane jest powietrze gdy silnik stygnie. Brak ciśnienia powodował by zagotowanie płynu jeszcze przed załączeniem wentylatora, dlatego też lekko twardawe węże są zupełnie normalnym zjawiskiem.
-- 11 lis 2012, o 14:25 --
Ważne żeby po przekroczeniu 92 stopni chłodnica zaczęła się nagrzewać, jeśli tak jest to usterkę termostatu można raczej wykluczyć.kasior pisze:Grzeje się bardzo szybko
Jeśli chcesz upewnić się że spaliny przedostają się do układu chłodzenia to poczekaj na ostygnięcie silnika, odkręć korek i odpal auto, sprawdź czy w zbiorniczku nie pojawiają bąble powietrza.kasior pisze:powietrze w układzie chłodzenia, które pachnie spalinami
Nie czekaj aż silnik mocno się zagrzeje bo jak pisałem wcześniej przed załączeniem wentylatora płyn zacznie się gotować.
kasior pisze:Mam też masło na korku oleju
Przy c14nz i podobnych jednostkach masło na korku pojawia się bardzo często, szczególnie wtedy gdy pokonuje się niewielkie odcinki drogi.
-
Argosan
- Świeżak
Witam napisze rozwiązanie problemu, po pierwsze zacinajacy sie tormostat po paru testach w garnku okazalo sie ze sie zacina. nie otwieral sie itd. no i wymienilem czujnik od zalaczania sie wiatraka i załacza sie teraz za kazdym razem awaryjnie zrobilem właczanie na przycisk
dzieki za pomoc