Witam
Jestem nowy na forum więc na wstępie pragnę wszystkich przywitać.
Mam problem z Corsą b 1.4 16v silnik Ecotek x14xe. Jakieś 1.5 roku temu auto miało wymieniany rozrząd w wyniku awarii (szlif głowicy plus gniazdo zaworu) . Po tym zdarzeniu auto zaczęło więcej palić jakieś 1.5 -2 litra na 100 km niż przed awarią(bez względu na porę roku- to jeden z problemów. Drugi to że chyba silnik nie dogrzewa, wskazówka temp nawet nie drgnie nawet przy godzinnej jeździe. Jedynym wyjątkiem było lato, kiedy stałem w korku i wtedy się ruszyła -jeden jedyny raz. Pod korkiem oleju mam majonez. Podejrzewam termostat albo czujniki temperatury. Z tego co wiem są dwa czujniki- jeden na zegary drugi na komputer. Chciałbym się też dowiedzieć co z tym fantem zrobić( spalanie + temp) oraz gdzie są zlokalizowane te czujniki.
Pozdrawiam serdecznie
Silnik x14xe brak wskazań temperatury
-
dominikzdunia
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: Silnik x14xe brak wskazań temperatury
czujniki znajdują się obok temostatu, zacznij od sprawdzenia połączenia, ewentualnie wymień
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Kontakt:
Wszystko wskazuje na uszkodzony termostat, na niedogrzanym silniku spalanie będzie wyższe a do tego ogrzewanie działa mało efektywnie.
Moja sugestia: odpal auto (najlepiej na zimnym silniku) gdy po 10min. z ogrzewania zacznie lecieć ciepłe powietrze to sprawdź temperaturę chłodnicy, nie powinna nagrzewać się wcześniej niż po osiągnięciu temperatury zbliżonej do 90stopni.
Nawet jeśli termostat jest uszkodzony to po 20 minutach wskazówka temperatury powinna się podnieść, czas nagrzewania będzie oczywiście zależny od temperatury na zewnątrz, jednak w ciągu 30minut silnik powinien osiągnąć temperaturę około 90Stopni (temperatura nie podniesie się w trakcie jazdy, dokonaj sprawdzenia na postoju)
Majonez na korku oleju pojawia się dosyć często w silnikach opla i najczęściej ma związek z pokonywaniem niewielkich odcinków drogi, w twoim przypadku może się to wzmagać przez uszkodzony termostat i nie dogrzany silnik.
Moja sugestia: odpal auto (najlepiej na zimnym silniku) gdy po 10min. z ogrzewania zacznie lecieć ciepłe powietrze to sprawdź temperaturę chłodnicy, nie powinna nagrzewać się wcześniej niż po osiągnięciu temperatury zbliżonej do 90stopni.
Nawet jeśli termostat jest uszkodzony to po 20 minutach wskazówka temperatury powinna się podnieść, czas nagrzewania będzie oczywiście zależny od temperatury na zewnątrz, jednak w ciągu 30minut silnik powinien osiągnąć temperaturę około 90Stopni (temperatura nie podniesie się w trakcie jazdy, dokonaj sprawdzenia na postoju)
Majonez na korku oleju pojawia się dosyć często w silnikach opla i najczęściej ma związek z pokonywaniem niewielkich odcinków drogi, w twoim przypadku może się to wzmagać przez uszkodzony termostat i nie dogrzany silnik.
-
dominikzdunia
- Bez listowiec ;-)
Witam
Problem rozwiązany.Wymieniony termostat -stary był w pozycji przekrzywionej -cześciowo otwarty ,częściowo zamknięty. Dostęp do termostatu banalny
wszystko na wierzchu. Dodatkowo wymieniony czujnik temp silnika + małe plastikowe nakrętki do zbiornika wyrównawczego i 1l borygo. Silnik trzyma temperaturę około 90 stopni.Łączny koszt to 150 zł. Teraz tylko sprawdzenie jak pali na trasie.
Pozdrawiam
Problem rozwiązany.Wymieniony termostat -stary był w pozycji przekrzywionej -cześciowo otwarty ,częściowo zamknięty. Dostęp do termostatu banalny
Pozdrawiam
- djrafix
- Świeżak
- Imię: Rafał
Witam
Mam ten sam problem w corsie 1.2 97r, wskazowka lezy, termostat ok bo grzeje elegancko.
Na co stawiać?
Mam ten sam problem w corsie 1.2 97r, wskazowka lezy, termostat ok bo grzeje elegancko.
Na co stawiać?
Jak masz hopla kup se opla

-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Kontakt:
Problem dotyczy czujnika temperatury od wskaźnika na zegarach.djrafix pisze:Witam
Na co stawiać?
Domyślam się że twój silnik to x12sz czyli monowtrysk 45Km , czujnik wskazań temperatury znajdziesz na kolektorze ssącym w pobliżu ramienia alternatora, sprawdź połączenie konektora na kablu tego czujnika
Pozdr.