Silnik - kilka pytań

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
milan3
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Silnik - kilka pytań

Post autor: milan3 »

Witam. Mam parę pytań odnośnie tego silnika ->
Obrazek
Jednostka 1.2 33kw Przebieg 260tys.
Pyt.
1. To jest C12NZ czy może X12SZ?
2. Jakie świece polecacie do tego silnika
3. Co sądzicie o tym oleju "(półsyntetyk)genuine GM 10w40"? Teraz corsa jeździ na oleju Mobil 2000 10w40 półsyntetyk.
I ostatnie co mnie bardzo martwi. Przez 15tys km silnik zjadł 5l oleju. Gdzie szukać przyczyny ubytku tego oleju?
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Silnik - kilka pytań

Post autor: yosh »

milan3 pisze:1. To jest C12NZ czy może X12SZ?
To jest "x12sz"
milan3 pisze:2. Jakie świece polecacie do tego silnika
Najlepiej ori GM , silnik z pewnością będzie pracować na nich najlepiej a i cena oryginalnej świecy nie jest wyższa od dobrego zamiennika.
milan3 pisze:3. Co sądzicie o tym oleju "(półsyntetyk)genuine GM 10w40"? Teraz corsa jeździ na oleju Mobil 2000 10w40 półsyntetyk.
Genuine to pzryzwoity olej, na półsyntetycznym mobila sam jeżdzę, Ważne abyś nie schodził poniżej 10W40.
milan3 pisze:I ostatnie co mnie bardzo martwi. Przez 15tys km silnik zjadł 5l oleju. Gdzie szukać przyczyny ubytku tego oleju?
Odkręć pokrywę wtrysku, sprawdź czy nie jest zarzygane olejem, może odma przytkana ( metalowa rurka z tyłu silnika łącząca komorę korbową bloku z głowicą ) jedną z przyczyn wyrzucania oleju przez odmę jest właśnie zatkana ta metalowa rurka .
Sprawdź stan separatora oleju w pokrywie głowicy , siatka w separatorze zapycha się nagarem co powoduje że separator przestaje działać i olej jest wyrzucany w dolot.
Czasem silnik pałaszuje olej przez gumki zaworowe.
Jeśli wymienione problemy wyżej nie występują to silnik wpyla olej przez zużyte pierścienie olejowe a to niestety wiąże się z remontem kapitalnym :-?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2013, o 16:03 przez yosh, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rafaal
Świeżak

Post autor: rafaal »

Witaj

Silnik to x12sz zapłon elektroniczny bez kopułki.
Osobiście polecam świece NGK.
Olej GM jakoś mnie nie przekonuje raz kupiłem, używam inny ale też tani :).
Ubytek oleju spory, jakieś wycieki???
raf
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: yosh »

rafaal pisze:Osobiście polecam świece NGK.
Też raz takie kupiłem i więcej tego błędu nie popełnię, mało że drogie to jeszcze silnik nierówno pracował, po wkręceniu ori wszystko chodziło jak trzeba.
rafaal pisze:Olej GM jakoś mnie nie przekonuje raz kupiłem, używam inny ale też tani :).
GM moim zdaniem to dobry wybór , i jeśli dobrze się orientuję to właśnie mobil produkuje ten olej dla koncernu GM .
milan3
Świeżak

Według instrukcji oryginalne świece to Bosch WR 8 DC.
Czyli ten olej "GM genuine" mogę lać bez obaw.
Jutro odstawiam corsę do mechanika gdyż coś się jej przestawiło i chodzi na 3cyl. Głowica pójdzie do regeneracji i przy okazji wymieni się rozrząd i posprawdza gdzie znika ten olej. Wycieków spod misy olejowej nie mam, gdyż jakiś czas temu zmieniałem uszczelkę.
Awatar użytkownika
Wlasny
Świeżak
Imię: Artur

Post autor: Wlasny »

Przy tym przebiegu i pewnie bez małego remontu wcześniej nie dziw się ze zaczyna pochłaniać olej i nierówno pracować. Jak nie ma wycieków to po prostu go spala i przyszedł czas na remont silnika :oko:
A kolor spalin normalny, czy niebieski?
milan3
Świeżak

Jak się go przegazuje to dym jest niebieski. Jak już będzie zdjęta głowica to napiszę co mu dolegało.
Awatar użytkownika
!rafi
Nowy
Imię: Rafał
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: !rafi »

Przy taki ilościach pochłanianego oleju, to na bank pierścionki do wymiany, robienie samej głowicy nic nie da. BTW. lepiej pomyśl nad zmiana silnika, poszukaj czegoś co jeszcze siedzi w aucie żeby sprawdzić, jakieś x16sz, to chociaż auto odżyje, bo x12sz to się raptem toczy :)
milan3
Świeżak

@!rafi powiem Ci, że siedzi mi taki pomysł z x16sz w głowie. Ale póki co zrobię tę głowicę bo nie mam czym jeździć. Musiało gdzieś któryś zawór podeprzeć :)5 bo chodzi na 3cyl. Jak miał 200tys to znajomy sprawdził kompresję, która była bardzo dobra. Olejem nie chlapie jak odkręcę korek od oleju.
Awatar użytkownika
Wlasny
Świeżak
Imię: Artur

Post autor: Wlasny »

Co z tego ze sprawdzal. To bylo 60 tyś temu. Lepiej dobrze sobie przekalkuluj czy chcesz to remontowac czy chcesz x16sz . Bo nie sadze ze skonczy sie tylko na glowicy tak jak piszesz
Awatar użytkownika
rafaal
Świeżak

Post autor: rafaal »

Proponuję pójść odrazu za myślą !rafi-ego w większą jednostkę.
rafaal napisał(a):Osobiście polecam świece NGK.

Też raz takie kupiłem i więcej tego błędu nie popełnię, mało że drogie to jeszcze silnik nierówno pracował, po wkręceniu ori wszystko chodziło jak trzeba.
Ja to samo mogę powiedzieć o świecach BOSH raz się przejechałem i już nigdy więcej, a NGK już nie raz kupowałem i złego słowa nie powiem.
raf
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”