prędkościomierz nie działa corsa b 1.4 16v/ 97' X14XE
-
wojciechbyczek
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Wojciech
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
prędkościomierz nie działa corsa b 1.4 16v/ 97' X14XE
Witam, jestem posiadaczem opla corsy B 1.4 16v 97' symbol silnika: x14xe. Ale do rzeczy. Jakiś czas temu przestał mi działać prędkościomierz, wszystkie wskaźniki działają prawidłowo tylko nie to. Wskazowka leży ciągle na pozycji 0. Symbol licznika K. Nie wiem czy jest elektroniczny czy na linke. Kiedy odkrecalem go z deski to mogłem go normalnie wyciągnąć, styli jest tylko złącze elektryczne, wiec myślę że jest to licznik elektryczny, ale pewności nie mam. Dodam że abs mam i działa dobrze, oprócz tego wspomaganie chodzi równie dobrze. Nie wiem dlaczego wielki nie działa. Bezpieczniki sprawdzałem i jest ok. Przekaźniki nie sprawdzałem bo niewiem gdzie są. Oprucz tego czasami co parę minut sygnalizuje kontrolka check engine i do tego złego silnik się trochę muli tak jakby któryś z zaworów nie działał. Proszę o pomoc. Kazda opinia będzie przydatna. Z góry dziekuje
-- 12 lut 2013, o 13:23 --
Czy jest ktoś w stanie mi pomoc ? Proszę o odpowiedzi
-- 12 lut 2013, o 13:23 --
Czy jest ktoś w stanie mi pomoc ? Proszę o odpowiedzi
- mehes
- Moderator Leader

- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
Re: prędkościomierz nie działa corsa b 1.4 16v/ 97' X14XE
czyli masz licznik elektroniczny
sprawdź błędy na forum jest zamieszczone jak można to zrobićwojciechbyczek pisze:Oprucz tego czasami co parę minut sygnalizuje kontrolka check engine i do tego złego silnik się trochę muli tak jakby któryś z zaworów nie działał.
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
wojciechbyczek
- Bez listowiec ;-)
Check engine sygnalizuje błąd radia prawdopodobnie, bo jak wcisne 2 przyciski naraz na tidze to wyskakuje błąd 95 ale myślę ze to nie ma nic wspólnego z predkosciomierzem. Sprawdzałem ten czujnik abs w kole lewym tym od kierowcy i wszystko ok, wszystko jest należycie podłączone i bez żadnych przetarc
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Check engine sygnalizuje błędy powiązane z silnikiem i nic więcej.wojciechbyczek pisze:Check engine sygnalizuje błąd radia prawdopodobnie
- Konik
- Moderatorzy

- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Ja jak nie miałem linki przędkościomierza to świecił chceck" Błąd prędkosci jazdy" i Tak jak napisałes muliło auto.
Sprawdz na skrzyni czy masz impulsator czy ślimaka na linke. I obejrzyj dokładnie licznik. podaj symbol
Sprawdz na skrzyni czy masz impulsator czy ślimaka na linke. I obejrzyj dokładnie licznik. podaj symbol
- !rafi
- Nowy
- Imię: Rafał
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Ty sprawdź błędy na zworke albo jedź do mechnika, który podepnie się interfejsem, bo to co sprawdzasz to błędy wyświetlacza(zapewne masz nie ori radio), a to nie ma nic wspólnego z check engine.wojciechbyczek pisze:Check engine sygnalizuje błąd radia prawdopodobnie, bo jak wcisne 2 przyciski naraz na tidze to wyskakuje błąd 95
A tak w ogole, to najlepiej oddaj auto do fachowca.
-
wojciechbyczek
- Bez listowiec ;-)
Dobra, oddam do fachowca i wam powiem. Sprawdzę jeszcze na kanale tą skrzynie może bez kitu tam te kable ugnily od impulsatora. Będę pisał jak zlokalizuje usterkę.
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Z kanału nic nie zobaczysz , impulsator znajduje się przy ramieniu wybieraka biegów, wszystko widać po otworzeniu maski.wojciechbyczek pisze:Sprawdzę jeszcze na kanale tą skrzynie może bez kitu tam te kable ugnily od impulsatora. Będę pisał jak zlokalizuje usterkę.
-
wojciechbyczek
- Bez listowiec ;-)
Może i widać ale te 1.4 ECOTECI to strasznie ciasne silniki i nawet palca nie włożę. Może ktos mi pomoc w z lokalizowaniu skrzyni biegów, a następnie tego cholernego impulsatora?