Dół do c16xe
-
czerwo
- Swój
- Imię: Robert
- Podziękował;: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: c14se+c16xe
Nie, kanały olejowe w głowicy 16V nie będą się pokrywać z blokiem 8V.
Pozdrawiam, Robert
Pozdrawiam, Robert
-
Onimusha
- Świeżak
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Dzięki za szybką odpowiedź, narazie tylko sprawdzam co do czego poskładać.
A jaki dół można zaadaptować do c16xe (chcę zostać przy 1.6 ewentualnie 1.4 ale to pewnie x14xe by pasował)
A jaki dół można zaadaptować do c16xe (chcę zostać przy 1.6 ewentualnie 1.4 ale to pewnie x14xe by pasował)
-
czerwo
- Swój
- Podziękował;: 19 razy
Z tego co się orientuję (chociaż mogę się mylić, bo nie mam pod ręką ani EPC, ani TISa), to dół będzie pasował od X14XE, X16XE, X16XEL, gdzieś na forum już ktoś to przerabiał, kto niestety nie pamiętam.
-
Karczo_27
- Nowy
- Podziękował;: 0
A po co takie kombinacje skoro cały silnik c16xe można dorwać za przyzwoite pieniądze? Rzeźba zawsze będzie rzeźbą i zwiększa możliwość wystąpienia awarii.
No chyba że masz już obrobioną główkę c16xe i teraz szukasz dołu to faktycznie pozostają ci oplowskie 16V na małym bloku .
No chyba że masz już obrobioną główkę c16xe i teraz szukasz dołu to faktycznie pozostają ci oplowskie 16V na małym bloku .
- seboss
- Nowy
- Imię: Sebastian
- Kontakt:
nie bedzie pasował, inne kanały olejowe i wodne
było kamikadze ......... teraz tylko tatowóz
-
Onimusha
- Świeżak
Głowica podobno była obrobiona, ale silnik był rozpołowiony i tak stał z 4 miesiące, w związku z czym na gładziach cylindrowych pojawiła się rdza i to nie jest lekki nalot.(czym ewentualnie to można próbować czyścić) Nie wiem jeszcze jak wygląda to dalej (panewki) bo jeśli tam będzie ok i wymiary nie uciekły za bardzo to można się pobawić w tulejowanie na nominał (około 600 zł), szlif plus nad wymiarowe tłoki to za droga impreza nie warta świeczki.
A tak z ciekawości to w jakiej cenie można dostać c16xe?
A tak z ciekawości to w jakiej cenie można dostać c16xe?
- seboss
- Nowy
- Imię: Sebastian
- Kontakt:
Re: Dół do c16xe
najłatwiej to weź umyj po prostu benzyną, naftą i miękką szmatkę i zobacz czy wżery Ci się nie porobiły ,
żadnych papierków ściernych czy czegoś podobnego to nawet nie dotykaj
cylindry jak będą czyste to i tak trzeba pomierzyć czy wszystkie są ok i trzymają kształt i wymiary
u mnie tulejowanie na 2 nad wymiar z nowymi tłokami i pierścionkami kosztował coś koło 1000zł ale warto było
x14 i x16 trafić zupełnie zdrowe to chyba teraz rzadkość a ogarnięcie tego do idealnego stanu kosztuje więcej niż c14 i c16
zastanów się porządnie ile kasy chcesz wydać i jaki kierunek obierasz
weź pod uwagę jeszcze to co Ci pisałem c20ne i seh ,pieniądze dużo mniejsze niż w przypadku x14 i x16 , remont tańszy ewentualnie a efekt lepszy
żadnych papierków ściernych czy czegoś podobnego to nawet nie dotykaj
cylindry jak będą czyste to i tak trzeba pomierzyć czy wszystkie są ok i trzymają kształt i wymiary
u mnie tulejowanie na 2 nad wymiar z nowymi tłokami i pierścionkami kosztował coś koło 1000zł ale warto było
x14 i x16 trafić zupełnie zdrowe to chyba teraz rzadkość a ogarnięcie tego do idealnego stanu kosztuje więcej niż c14 i c16
zastanów się porządnie ile kasy chcesz wydać i jaki kierunek obierasz
weź pod uwagę jeszcze to co Ci pisałem c20ne i seh ,pieniądze dużo mniejsze niż w przypadku x14 i x16 , remont tańszy ewentualnie a efekt lepszy
było kamikadze ......... teraz tylko tatowóz
-
Onimusha
- Świeżak
Re: Dół do c16xe
To żeby cylindry wyczyścić to wiem, a żeby sciernego nie używać też wiem, inżynierowi nie musisz tłumaczyć
Kumplowi za tulejowanie w tdi za 4 sztuki 600zł zawołali w Toruniu. Właśnie jeszcze nie wiem czy warto robić tego c16xe, c20ne odpada do auto sporadycznie do kjsów wykorzystam a w klasie 2 litrówek to się nie opłaca.
Oczywiście w klasie 1.6 również jest konkurencja bo v teci do 170-180km robią no ale to nie jest stricte tylko do kajtków.
Czyli jeżeli bym miał zakupic dół to od c16xe lub x16xe?
Narazie będe i tak rozkręcał c14se bo trzeba mu naprawę główną zrobić, ewentualnie jakiś shrick wleci.
Kumplowi za tulejowanie w tdi za 4 sztuki 600zł zawołali w Toruniu. Właśnie jeszcze nie wiem czy warto robić tego c16xe, c20ne odpada do auto sporadycznie do kjsów wykorzystam a w klasie 2 litrówek to się nie opłaca.
Oczywiście w klasie 1.6 również jest konkurencja bo v teci do 170-180km robią no ale to nie jest stricte tylko do kajtków.
Czyli jeżeli bym miał zakupic dół to od c16xe lub x16xe?
Narazie będe i tak rozkręcał c14se bo trzeba mu naprawę główną zrobić, ewentualnie jakiś shrick wleci.