Probem z mocą na ciepłym silniku
Probem z mocą na ciepłym silniku
Witam mam problem z Corsą b 95 ROK 1,4 16V auto na zimny silniku przyspiesza i wszystko z nim problem pojawia se gdy silnik jest ciepły auto traci moc jakby nie przepalał paliwa a po odpaleni z tłumika leci niebieskawy dym i wylatuje woda.Wymieniłem już pompkę paliwa,sondę lambda nowa,cewkę zapłonowa,świece oraz kable,byłem na kompie i na wolnych obrotach wszystkie odczyty ok ale gdy przejechałem się to sonda pokazuje zero gdy się zatrzymam wskazania wracają oraz po dłuższej jeździe zapala się check i wywala błąd 044 ubogi wydech może ktoś pomoże?
-
Kozer
- Świeżak
- Imię: Bartosz
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Probem z mocą na ciepłym silniku
Cześć. Niebieski dym jest oznaką przepalania oleju, więc myślę, że masz uszczelniacze do wymiany. Ile masz zajechane? Bo czytałem ostatnio, że po 200k km lubią wysiadać pierścienie tłokowe i objawia się to dopiero przy wysokich temperaturach. Spróbowałbym od pomiaru ciśnienie sprężania na zimnym i gorącym silniku, może to coś wyjaśni 
Przejechane ma 200 pare tyś sprawdzę ciśnienie może faktycznie coś nie tak martwi mnie jednak ta sonda ze przy jeździe nie pokazuje wskazań dopiero po chwili jak się zatrzymam wskazania wracają.
-
Kozer
- Świeżak
- Imię: Bartosz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
A tak z ciekawości spytam, jak w trakcie jazdy sprawdzasz wskazania sondy? 
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Jak pisał wcześniej na kompie. A jak wygląda wskazanie z przepływki. Zrób wykres podczas jazdy z pracy przepływki , położenia pedału gazu (czujnik TPS) i obrotów silnika (wszystko nałożone na jednym wykresie). A sonda pokazuje za ubogo czy za bogato.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Sona podaje że uboga a dzisiaj po podłączeniu odczyty sondy bardzo dziwno bo latają w górę dokładnie nie można ustalić wartości sondy na biegu jałowym i cały czas wyświetla błąd 044 ubogi wydech
- wolga85
- Weteran
- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Bo wykres sony powinien latać od 0.2 do 0.8 V z częstotliwością raz, dwa na sekundę (gdy nie zmienia się pozycja pedału gazu np na wolnych)
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie