Ubywa plnu chlodniczego,stuki podczas skrecania

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych i diesla montowanych w Corsie B.
ODPOWIEDZ
pr0seba69
Bez listowiec ;-)
Imię: Sebastian
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Ubywa plnu chlodniczego,stuki podczas skrecania

Post autor: pr0seba69 »

Witam

Jesli byl juz taki temat to przepraszam ale nie znalazlem.
Ponizej opisze moje 3 problemy z moja corsa b 1.2 8v ;/
1.Strasznie duzo ubywa plynu chlodniczego musze raz na miesiac albo na 1,5 miesiaca zalac do pelna zbiornik bo jest pusty ;/ nie wiem gdzie ona ubywa slyszalem ze musze zmienic uszczelke pod glowica bo to moze byc problem, sa tam pod glowica lekkie zacieki czy to prawda?
2.Podczas skrecania lewo czy w prawo na maxa slychac stuki w przednich kolach. w czym moze byc problem?
3.Gdy samochod jest rozgrzany np do 90 C to na postoju nie ma w ogole cieplego powietrza gdy odpalam nawiew znaczy przez chwile jest a potem nie ma , a podczas jazdy powoli jest cieplejsze powietrze dzisiaj to zauwazylem a wczesniej tego nie bylo.

Jesli ktos byl by wstanie mi pomoc i powiedziec co gdzie zrobic to bym byl bardzo wdzieczny. Jestem mlodym kierowca i caly czas sie ucze, prosze o wyrozumiałośc.

Czekam na odpowiedz pozdrawiam
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Ubywa plnu chlodniczego,stuki podczas skrecania

Post autor: yosh »

Czy przy gazowaniu jest słyszalny szelest cieczy chłodzącej w nagrzewnicy ? ( przy uzupełnionym stanie zbiorniczka wyrównawczego)
Czy w zbiorniczku pojawia się brązowa piana lub maź ?
daavid117
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: daavid117 »

1. Specem nie jestem, ale wygląda na uszczelkę pod głowicą (kolega wyżej podał sposób wstępnej diagnozy). Sprawdź też czy Ci ten płyn prosto z pompy wody nie leci...
2. Przeguby. Chociaż mi o dziwo postukiwała prawie wyczepiona końcówka drążka (z tym, że na dziurach też).
3. To może być coś z termostatem, ale wygląda na powikłania punktu nr.1. Obieg Ci się zatrzymuje na postoju i do nagrzewnicy nie leci ciepły płyn. Ciągłe dolewanie i ubytek płynu mógł też doprowadzić do zapowietrzenia układu.
Awatar użytkownika
prymasso
Użytkownik Premium
Imię: Adrian
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: prymasso »

yosh pisze:Czy przy gazowaniu jest słyszalny szelest cieczy chłodzącej w nagrzewnicy ? ( przy uzupełnionym stanie zbiorniczka wyrównawczego)
Czy w zbiorniczku pojawia się brązowa piana lub maź ?
A jeżeli słychać szelest cieczy chłodzącej? Podpinam się bo chyba taki objaw mam w Polo mojej baby.
...i zapamiętajcie obywatele i obywatelki: To ja tutaj jestem Pan Sowa i ja wiem lepiej ;)
yosh
Nowy
Imię: yosh
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: yosh »

Nie wiem jak w Polo ale w Corsie świadczy to o niskim stanie cieczy lub przedmuchu na uszczelce głowicy .
W c16sei szeleściło mi rok czasu aż końcu zaczęło wyrzucać płyn przez korek zbiorniczka .
W takich sytuacjach węże robią się szybko twarde zanim silnik zdąży się rozgrzać .
Przed takim testem na zimnym silniku dobrze jest okręcić korek żeby wypuścić ewentualnie zgromadzone ciśnienie , jeśli po kilku minutach (lub szybciej) od odpalenia węże zrobią się twarde to najprawdopodobniej ciśnienie przedostaje się właśnie przez uszkodzoną uszczelkę .
Taki stan jak pisał "daavid117" może też być przyczyną zapowietrzania układu co może wpływać na problemy z ogrzewaniem .
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Bez paranoi. Szelest to nie na 100 procent uszczelka. Trzeba dolać płynu odpowietrzyć układ (corsa sama się odpowietrza inne auta wymagają wymontowania ,czujnika lub otwarcia zaworu odpowietrzania przy zalewaniu płynem). Sprawdzić na kanale przy pracującym i nagrzanym silniku czy nie ma wycieków (czasem dopiero pod ciśnieniem wyciek się objawia). Czasem też cieknie z nagrzewnicy (sprawdzić trzeba dywaniki i pod nimi w nogach kierowcy i pasażera). Dopiero po wykluczeniu tych rzeczy rwać głowice i wymieniać uszczelkę bo z tym jest trochę więcej roboty i koszty też większe.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
pr0seba69
Bez listowiec ;-)
Imię: Sebastian
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: pr0seba69 »

Witam

Tak mialem tez taki szelest. problem byl w tym ze w ukladzie chlodniczym chlodnica byla wewnatrz zgnia i nie przepuszczala do reszty ukladu cieczy, oraz termostat do wymiany. co do przednich kol to nie stety sworznie do wymiany i przegłuby. Juz wszystko zrobione niestety wszystkie te czesci na nowe kosztowały mnie 670 zl ;/ taki prezent na mikołaja ;p

temat do zamkniecia pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”